Οι διαγωνιστικές διαδικασίες πάνε από παράταση σε παράταση, με επόμενη καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση προσφορών, την 20η Δεκεμβρίου. Στην οκτάδα των υποψηφίων επενδυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, περιλαμβάνονται τέσσερις βιομηχανίες, τέσσερις παραγωγοί ζάχαρης και τέσσερα funds. Οι βιομηχανίες είναι οι γνωστές Cristal Union, Polski Cukier, Litex και Sunoco.
Η συμμετοχή funds για την απόκτηση μίας βιομηχανίας που λειτουργεί με υψηλά κόστη και στη βάση μίας συρρικνωμένης εθνικής ποσόστωσης, δημιουργεί προβληματισμό στους εργαζόμενους που θέλουν τη διατήρηση του παραγωγικού χαρακτήρα της ΕΒΖ, αφού μάλιστα την εταιρεία βαραίνουν μεγάλα δάνεια ενώ το χαρτοφυλάκιο των επενδυτικών της ακινήτων δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικό.
Αυτός ο προβληματισμός αναμένεται να απαντηθεί στο επόμενο διάστημα και πιθανότατα μετά την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.
Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά την νέα καλλιεργητική περίοδο, δείχνει να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πλευράς αγροτών, μετά τη μεγάλη πτώση στις τιμές του καλαμποκιού και του ηλίανθου, δύο πολύ ανταγωνιστικών καλλιεργειών, ενώ επιπρόσθετα, οι καιρικές συνθήκες ως τώρα δεν βοηθάνε για το σιτάρι.
Η προηγούμενη καμπάνια, με παραγωγή ζάχαρης μόλις 40.000 tn., ήταν ότι χειρότερο μπορούσε η εταιρεία να υποθέσει, μετά και τις καλές τιμές που είχε δώσει ανά τόνο τεύτλων αλλά και την πρόσθετη ενίσχυση των περίπου 32 ευρώ ανά στρέμμα από το Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.
Σημειώνεται ότι πέρυσι για τα τεύτλα με μεσαία pol (ζαχαρικό τίτλο), που αποτελούν πάνω από το 90% της παραγωγής στην Ελλάδα, οι τιμές ξεκινούσαν από 24,37 ευρώ για τα 11 pol και έφταναν τα 42,28 ευρώ.
Η προσέλκυση αγροτών φέτος στην καλλιέργεια, είναι σημαντική για το κόστος καθώς η λειτουργία κατά την τελευταία ζαχαρική περίοδο και των τριών εργοστασίων της ΕΒΖ, γνωρίζουμε ότι εκτίναξε στα ύψη το κόστος.
πηγή: voria.gr
paseges.gr
Αφήστε μια απάντηση