Ερώτηση, μαζί με άλλους 9 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσε ο Βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, προκειμένου να υπάρξει κεφαλαιοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, να διασωθούν επιχειρήσεις, που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και ήταν συνεπείς κατά το παρελθόν, και να υπάρξει διέξοδος.
Οι Βουλευτές επισημαίνουν, ότι μέσω της κεφαλαιοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, θα μπορεί να γίνει επανέναρξη καταβολής εισφορών με δικαίωμα του ασφαλισμένου να επιλέγει μικρότερη ασφαλιστική κλίμακα αλλά θα ενεργοποιηθεί και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τις οικογένειές όσων ενταχθούν στην κεφαλαιοποίηση.
Προτείνουν επίσης στη διαδικασία συνταξιοδότησης, η κεφαλαιοποιημένη οφειλή, είτε να εξαγοραστεί από τον ασφαλισμένο ή να μεταφραστεί σε μειωμένη σύνταξη.
Τονίζουν επίσης, ότι είναι ανάγκη να υπάρξει αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, με δεδομένο ότι είναι ταμείο αυτοαπασχολούμενων και έχει άλλη μορφή και διάσταση σχετικά με τις οφειλές προς το ΙΚΑ.
Σε δήλωσή του ο κ. Βεσυρόπουλος επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Πρέπει να υπάρξει ανάσχεση της ανεργίας και των λουκέτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Να δοθεί ανάσα σε όλους αυτούς, που τα προηγούμενα χρόνια ήταν συνεπείς προς τον ΟΑΕΕ, αλλά σήμερα, αποδεδειγμένα, δεν μπορούν να καταβάλουν εισφορές.
Έχουν συγκεντρωθεί οφειλές, 2 ή και 3 χρόνων, που μαζί με τις προσαυξήσεις, είναι δύσκολο έως αδύνατο να αποπληρωθούν με βάση τις ισχύουσες ρυθμίσεις και το κανονιστικό πλαίσιο.
Πρέπει να κεφαλαιοποιηθούν αυτές οι οφειλές, να δοθεί η δυνατότητα σε όλους αυτούς να πληρώνουν και πάλι εισφορές σε χαμηλότερη ασφαλιστική κλίμακα, να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όταν έρθει η ώρα της συνταξιοδότησης είτε να εξαγοράσουν τις κεφαλαιοποιημένες εισφορές είτε να πάρουν μειωμένη σύνταξη.
Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να οδηγήσουμε αυτούς τους ανθρώπους σε αδιέξοδο».
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Σε ασφυκτικά αδιέξοδα έχουν οδηγηθεί την τελευταία τετραετία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στους Νομούς της Κεντροδυτικής Μακεδονίας. Αιτία, όπως καταγγέλλουν τα τοπικά Επιμελητήρια, η παρατεταμένη ύφεση, με συνέπειες τη δραματική μείωση του τζίρου και τη σημαντική αύξηση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων –ιδιαίτερα των ληξιπρόθεσμων – που έχουν οδηγήσει σε «λουκέτα» και σε απώλειες θέσεων εργασίας και πολύτιμων πόρων για την αγορά και την τοπική οικονομία.
Παράλληλα και ως φυσικό επακόλουθο, ο ΟΑΕΕ έχει παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, που οδηγούν σε αδιέξοδο το ασφαλιστικό σύστημα κάλυψης των εμπόρων. Συνεχώς δε, πληροφορούμαστε το ενδεχόμενο εντατικοποίησης των ελέγχων στους επιχειρηματίες που οφείλουν τις εισφορές τους, όχι επειδή δεν θέλουν αλλά επειδή βρίσκονται σε αυταπόδεικτη αδυναμία.
Οι συλλογικοί φορείς τους, με την υποστήριξη και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, έχουν καταθέσει προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ολοκληρωμένη πρόταση για την κεφαλαιοποίηση των οφειλών τους προς τον ΟΑΕΕ. Αφορά στην προστασία και επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ζητεί μεταξύ άλλων:
* Καθιέρωση μίας «πραγματικής» κεφαλαιοποίησης των μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ που θα περιλαμβάνει όλες τις οφειλές σε ενιαίο κεφάλαιο, καθώς επίσης τις κάθε είδους προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις.
* Υποχρέωση άμεσης επανέναρξης καταβολής τρεχουσών εισφορών από τους οφειλέτες που κάνουν χρήση της κεφαλαιοποίησης, με παροχή δικαιώματος για ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης.
* Ενεργοποίηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους οφειλέτες (και τις οικογένειές τους) που μετέχουν στην κεφαλαιοποίηση, με άμεση θεώρηση των ατομικών ασφαλιστικών βιβλιαρίων υγείας.
* Κατά την συνταξιοδότηση, μετατροπή της κεφαλαιοποιημένης οφειλής σε ασφαλιστικό χρόνο με τελική επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξη, η οποία δεν δημιουργεί ταμειακό έλλειμμα στον Οργανισμό. Η πρόταση στηρίζεται επάνω στην αρχή ότι ο ασφαλισμένος, ως συνταξιούχος, θα εισπράξει τελικά την αναλογία αυτών που έχει δώσει προς τον ΟΑΕΕ.
* Αποποινικοποίηση των οφειλών στον ΟΑΕΕ, δεδομένου ότι ο ΟΑΕΕ είναι ταμείο αυτοαπασχολούμενων και οι εισφορές δεν είναι παρακρατούμενες όπως αυτές του ΙΚΑ.
Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Αν προτίθεται να ικανοποιήσει το αίτημα για κεφαλαιοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ που θεωρείται ως απαραίτητη προϋπόθεση για διέξοδο και ριζική λύση στο μεγάλο πρόβλημα ενός μεγάλου κλάδου που δοκιμάζεται από τις σημερινές οικονομικές συγκυρίες που, ώστε να μπει τέλος στην συνεχή αύξηση των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές, στα αλλεπάλληλα λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην καθημερινή διόγκωση της ανεργίας.
Αφήστε μια απάντηση