Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius με τίτλο “ Let’s fight obesity, it’s not our destiny”, ομάδα μαθητών και καθηγητών του ΓΕΛ ΜΕΛΙΚΗΣ επισκέφτηκαν από τις 18 έως και τις 22 Νοεμβρίου 2013 το σχολείο KARL MARX στην πόλη Smolyan της Βουλγαρίας.
Το πρόγραμμα Comenius χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ Εθνική Μονάδα Συντονισμού για την Ελλάδα είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.
Το Λύκειο Μελίκης εκπροσωπήθηκε από τον υπεύθυνο του προγράμματος κ. Σ. Μαρρά, τις καθηγήτριες Α. Μπιρμπουτζούκη και Ι. Ηλιάδου και 12 μαθητές της Α΄και Β΄Λυκείου.
Στην διεθνή αυτή συνάντηση συμμετείχε και ομάδα 12 μαθητών και 4 καθηγητών από το Τουρκικό σχολείο Uskundar Mithatpasa της Κωνσταντινούπολης.
Η επίσκεψη των συμμετεχόντων και η υποδοχή τους από το βουλγάρικο σχολείο θα μείνει αξέχαστη σε όλους, καθώς ένιωσαν ζεστά και οικεία από την πρώτη στιγμή της άφιξής τους σε αυτό. Η πρώτη επαφή έγινε μετά μουσικής και χορού και ήταν καθηλωτική. Μαθητές, ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές στην είσοδο του σχολείου έπαιζαν προς τιμήν των προσκεκλημένων παραδοσιακή μουσική της χώρας τους με γκάιντες. Στο εσωτερικό του σχολείου, μία άλλη ομάδα μαθητών τους υποδέχτηκαν χορεύοντας παραδοσιακά τραγούδια από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Τουρκία.
Αποδείχτηκε πανηγυρικά ότι οι διαφορές στη γλώσσα και την κουλτούρα όχι απλώς δεν αποτέλεσαν εμπόδιο για την πολύπλευρη επικοινωνία των μαθητών των τριών χωρών, αλλά δημιούργησαν και το ερέθισμα για μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανταλλαγή εμπειριών, απόψεων και ιδεών σε όλα τα επίπεδα, απρόσμενα ουσιαστική. Τα παιδιά, από την πρώτη κιόλας ημέρα της παραμονής τους στο Smolyan έμαθαν τις πρώτες τους λέξεις στα βουλγάρικα και τα τούρκικα, τις οποίες δεν δίσταζαν να χρησιμοποιούν σε κάθε δυνατή ευκαιρία. Το ίδιο συνέβη και με τους μαθητές των άλλων δύο χωρών.
Την ίδια ημέρα, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης φιλοξένησαν τους καθηγητές της Βουλγαρίας καθώς και της Ελλάδας και της Τουρκίας, για να εκφράσουν τις απόψεις τους για το σύνολο του προγράμματος και να καταθέσουν τις πρώτες τους εντυπώσεις για την πόλη φιλοξενίας. Η συνέντευξη διεξήχθη σε πολύ φιλική και οικεία ατμόσφαιρα. Κατόπιν αυτής, οι καθηγητές και των τριών χωρών εξέθεσαν τις απόψεις τους και παρέθεσαν τις προτάσεις τους σχετικά με το πρόγραμμα, την οργάνωση και τη δομή του.
Επίσης, οι καθηγητές ξεναγήθηκαν σε όλα όσα είχε να επιδείξει η πόλη και η ευρύτερη περιοχή του Smolyan, στο Δημαρχείο της πόλης όπου ο Αντιδήμαρχος και το επιτελείο του τους καλωσόρισε με τον καλύτερο τρόπο, στο Πλανητάριο, στο χιονοδρομικό κέντρο του Παμπόροβο, στα γραφικά χωριά της γύρω περιοχής, υπό την καθοδήγηση της συναδέλφου και υπεύθυνης του προγράμματος από τη Βουλγαρία κ. Εμμανουέλα Βελίκοβα, η οποία κατέβαλε κάθε φιλότιμη προσπάθεια για να τους αποκαλύψει ό,τι αξιολογότερο υπάρχει στην πόλη της.
Κατά κοινή ομολογία όλων των συμμετεχόντων, η συνάντηση αυτή άνοιξε νέους, απρόβλεπτα δημιουργικούς δρόμους επικοινωνίας και γνώσης για τους μαθητές και τους καθηγητές που είχαν την τύχη να συμμετέχουν σ’ αυτήν, καθώς είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς, να γνωρίσουν νέους τρόπους σκέψης και τελικά να βιώσουν την έννοια της συνύπαρξης των λαών και της πολυπολιτισμικότητας.
Αφήστε μια απάντηση