Αισθητική οδοντιατρική, veneers, λεύκανση από τη μία, ηλεκτρονικό ρετουσάρισμα και photo-shop από την άλλη. Εργαλεία-φετίχ σε μια εποχή που αποθεώνει την αψεγάδιαστη νεότητα ενός αστραφτερού χαμόγελου, ασχέτως αν είναι αληθινό ή όχι.
Είμαστε δέσμιοι της τεχνητής ομορφιάς των μοντέλων. Ακόμη και το πιο λαμπερό χαμόγελο ενός μανεκέν είναι στην πραγματικότητα πολύ λιγότερο όμορφο από όσο φαίνεται στην φωτογραφία ή αν είναι αληθινό σίγουρα δεν…..
Είμαστε σε συνεχή αναζήτηση μοντέλων ομορφιάς που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα.
Πώς θα το φτάσουμε; Με την βοήθεια ενός αισθητικού οδοντιάτρου και το ποντίκι του υπολογιστή.
Τι κι αν το αποτέλεσμα δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα; Το να φαινόμαστε καλύτεροι απ’ ότι είμαστε δεν είναι πλέον αντιδεοντολογικό, το επιτάσσει η εποχή.
Η λεύκανση των δοντιών είναι η πιο οικονομική και η λιγότερα επεμβατική μέθοδος της αισθητικής οδοντιατρικής.
1. Από τι επηρεάζεται το χρώμα των δοντιών ;
Το χρώμα των δοντιών επηρεάζεται από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες. Οι εξωτερικές χρωστικές δημιουργούνται από τροφές πλούσιες σε τανίνη όπως ο καφές, το τσάι , και το κόκκινο κρασί. Το τσιγάρο, η χλωρεξιδίνη (αντισηπτικός παράγοντας που περιέχεται σε πολλά στοματικά διαλύματα) και ο σίδηρος, δημιουργούν έντονες χρωστικές στα δόντια. Οι εσωτερικές χρωστικές δημιουργούνται από νέκρωση του δοντιού μετά την απονεύρωση το δόντι «μαυρίζει» , από την τερηδόνα, από το οδοντιατρικό αμάλγαμα ‘’μαύρο σφράγισμα’’ και από διάφορα αντιβιοτικά.
2. Ποιες είναι οι συνήθεις μέθοδοι λεύκανσης ;
Οι μέθοδοι λεύκανσης των δοντιών, που χρησιμοποιεί κάθε οδοντίατρος, χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:
χημική λεύκανση
φωτοθερμική
φωτοχημική
Η χημική λεύκανση γίνεται με τους νάρθηκες «μασελάκια» όπου ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να φορά για κάποιες ώρες της ημέρας ή της νύχτας για διάστημα κάποιων ημερών ή και εβδομάδων ανάλογα με την σοβαρότητα του προβλήματος. Ο λευκαντικός παράγοντας που χρησιμοποιείται, είναι το υπεροξείδιο του υδρογόνου ή το πρωτοξείδιο του καρβαμιδίου σε διάφορες περιεκτικότητες, από πολύ ελαφρά σκευάσματα έως πολύ βαριά, πάντα όμως με pH όξινο.
Επειδή η κατάσταση με τις περιεκτικότητες του οξέως, έγινε κάποια στιγμή ανεξέλεγκτη σε χώρες όπως η Αγγλία, μπήκε φραγμός και απογορεύτηκε η θεραπεία με νάρθηκες σε υψηλές περιεκτικότητες.
Παράλληλα, πολλά είναι τα άρθρα που τεκμηριώνουν ότι η κατάποση του λευκαντικού που περιέχεται στους νάρθηκες, δημιουργεί πολλά γαστρεντερολογικά προβλήματα. Στην χώρα μας συνεχίζεται να προτείνεται η θεραπεία ως οικονομική λύση.
Η φωτοθερμική λεύκανση ήταν το επόμενο στάδιο.Οι λευκαντικοί παράγοντες παρέμειναν οι ίδιοι, απλά ενεργοποιούνται με την βοήθεια του φωτός. Οι συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν στην παγκόσμια αγορά ήταν οι συσκευές πολυμερισμού(συσκευές που εκπέμπουν « μπλέ φως» και χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική για τον πολυμερισμό της συνθετικής ρητίνης «λευκό σφράγισμα») και οι πιο σύγχρονες plasma light (ακτινοβολία παρόμοια σε σύνθεση με την ηλιακή).
Στην φωτοχημική λεύκανση ανήκει η θεραπεία με το KTP laser.
Το KTP laser θεωρείται η πιο ασφαλής και τελευταίας τεχνολογίας μορφή λεύκανσης. Επεμβαίνουμε στο χρώμα σε μια επίσκεψη μισής ώρας. Βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου με όλες τις προηγούμενες του παρελθόντος, είναι ότι το λευκαντικό gel που χρησιμοποιείται έχει βασικό ph ( αλκαλικό υπεροξείδιο του υδρογόνου), με αποτέλεσμα να μην δημιουργεί φθορές στην αδαμαντίνη. Παράλληλα με την χρήση του KTP laser δεν ανεβαίνει η θερμοκρασία στα δόντια και δεν πονάμε κατά την λεύκανση. Έχει εγγυημένα αποτελέσματα και στα πιο σκούρα χρώματα στα οποία ίσως χρειαστεί και μια δεύτερη επίσκεψη, ενώ με όλες τις άλλες μεθόδους χρειάζονται εβδομάδες για να επιτευχθεί ο στόχος. Δεν καταπίνουμε λευκαντικά οξέα όπως γίνεται με τους νάρθηκες « μασελάκι » αφού η επέμβαση γίνεται στο ιατρείο από ειδικό και έτσι δεν κινδυνεύει το στομάχι μας από πιθανές διατρήσεις.
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Απαραίτητο στάδιο μετά από κάθε λεύκανση είναι η φθορίωση.
Στα πολύ σκούρα χρώματα ούτε η τεχνική με τους νάρθηκες, ούτε η τεχνική με το plasma light λειτουργούν. Το μόνο μέσο που έχει αποδειχθεί ότι λευκαίνει το χρώμα, σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι το KTP laser βάση διεθνών επιστημονικών μελετών. Απλά θα χρειαστούν μέχρι 4 συνεδρίες «Prof .Moritz. ORAL LASER APPLICATION».
Εάν καπνίζουμε πολύ, καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες καφέ, καμία μέθοδος δεν θα μας χαρίσει μακροχρόνια αποτελέσματα.
Με την λεύκανση επεμβαίνουμε μόνο στο χρώμα των δοντιών και όχι στο σχήμα. Το χρώμα που μας χαρίζει η μέθοδος είναι το φυσιολογικό λευκό που είχαμε όταν ήμασταν νέοι και όχι bleach white αποχρώσεις. Παρατεταμένη χρήση λεύκανσης με νάρθηκες προκαλεί αφυδάτωση στα δόντια και όψη κιμωλίας, κάνοντας την αδαμαντίνη υπερβολικά εύθραυστη.
Εάν ο ενδιαφερόμενος έχει λευκά σφραγίσματα ή προσθετικές εργασίες, «θήκες» στα μπροστινά του δόντια, αυτά δεν λευκαίνονται.
Δεν είναι όλοι οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι για λεύκανση. Ιδανικός υποψήφιος είναι αυτός που δεν έχει κατάγματα, περιοδοντικά προβλήματα (περιοδοντίτιδα), ρωγμές και πολλαπλά σφραγίσματα.
Παράλληλα τα δόντια πρέπει να είναι ίσια, γιατί μόνο έτσι θα αναδειχθούν. Εάν έχουμε προβληματικό χρώμα και σχήμα, τότε επιλέγουμε veneers ή bonding, διορθώνοντας και τα δύο προβλήματα.
Γενικά θεωρώ ότι οποιαδήποτε μέθοδος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Η σωστή επιλογή μεθόδου από τον γιατρό για τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο, είναι πολύ σημαντική. Μην ξεχνάτε όμως ότι δεν πρόκειται απλά για το χρώμα των μαλλιών σας…..
Μην υπερβάλλετε στις απαιτήσεις του λευκού. Καμία μέθοδος λεύκανσης δεν θα σας χαρίσει τις bleach white αποχρώσεις που βλέπουμε στα ΜΜΕ. Σε αυτά τα χαμόγελα είναι συνήθως τοποθετημένα veneers πορσελάνης. Η λεύκανση το μόνο που κάνει είναι να επαναφέρει το φυσιολογικό λευκό που είχαμε όταν ήμασταν νέοι.
Πριν ξεκινήσετε την λεύκανση, κάντε μία καλή εκτίμηση του τύπου της δυσχρωμίας σας. Μπορεί, για παράδειγμα, η αιτία να είναι κάποιο γενετικό πρόβλημα της αδαμαντίνης ή της οδοντίνης, ή μπορεί να οφείλεται στην συστηματική χρήση για μεγάλα διαστήματα αντιβιοτικών ή συμπληρωμάτων σιδήρου. Προσοχή χρειάζεται επίσης στην χλωρεξιδίνη, έναν αντιμικροβιακό παράγοντα που βρίσκεται στα επαγγελματικά οδοντιατρικά στοματικά διαλύματα και που σε χρόνια χρήση, «βάφει» τα δόντια.
Προσοχή απαιτείται και στην χρήση λευκαντικών οδοντόπαστων. Οι περισσότερες έχουν μεγάλους αποτρεπτικούς κόκκους σαν «άμμο», οι οποίες σε καθημερινή χρήση καταστρέφουν την αδαμαντίνη μας. Η χρήση τους πρέπει να περιορίζεται σε 2 φορές την εβδομάδα.
Συνιστάται αποχή από την χρήση προϊόντων λεύκανσης, που πωλούνται ανεξέλεγκτα στα super markets και τοποθετούνται στα δόντια με πινελάκι ή με ταινίες. Εκτός του ότι προκαλούν εγκαύματα στα ούλα, καταστρέφουν και την αδαμαντίνη. Εάν υπάρχουν προσθετικές εργασίες ή λευκά σφραγίσματα στα μπροστινά μας δόντια, συστήνεται η αντικατάστασή τους, γιατί η λεύκανση, γίνεται μόνο στα φυσικά μας δόντια.
Τα άμεσα όπλα βελτίωσης της εικόνας που επιτάσσει η εποχή, είναι το Botox το υαλουρονικό οξύ και η λεύκανση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα τρία μαζί άμεσα σε ένα απόγευμα? Σαφώς και ναι. Ίσως, είναι και η απόλυτη ολοκλήρωση ενός προσώπου, στις μικρές ηλικίες. Πάντα όμως με μέτρο. Και τα ενέσιμα στο δέρμα δεν θέλουν υπερβολή και η λεύκανση δεν θέλει υπερβολή. Αρυτίδιαστο, ανέκφραστο πρόσωπο και κατάλευκη οδοντοστοιχία παραπέμπει στην τάση υστερίας που ξέσπασε κάποια χρόνια πριν στην Αμερική με τα Botox party και τα lunch break bleaching. Αποτελέσματα αφύσικα, πρόσωπα αποστειρωμένα, λες και δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ μια κούπα καφέ, ή δεν είχαν εκτεθεί ούτε 10 λεπτά στον ήλιο. Αφού τα έκαναν οι Αμερικάνοι και είδαμε ότι δεν μας πάει η φόρμουλα ως μεσογειακός λαός που είμαστε, γιατί τόση υστερία.
Συμβουλή ! Soft Botox, soft υαλουρονικό, φυσικό λευκό στο χαμόγελο. Πιστέψτε με, αξίζει.
Παναγιώτης Πετρ. Καρποδίνης
Χειρουργός Οδοντίατρος
Επιστημονικός διευθυντής της SMILE DESIGN Ε.Π.Ε
Μέλος του οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών
www.pkarpodinis.com
Αφήστε μια απάντηση