Η πρόληψη είναι η καλύτερη …άμυνα και παρά το γεγονός ότι το έμφραγμα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις κυριότερες αιτίες θανάτου, οι επιστήμονες επιμένουν ότι υπάρχουν τρόποι να το προλάβετε…
Επειδή όμως δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο, ορίστε οι 10 απλοί και καθημερινοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να…..
1. Αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο
Αν και οι περισσότεροι θεωρούν ότι το έμφραγμα συμβαίνει αναπάντεχα και χωρίς προειδοποίηση, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τα προειδοποιητικά σημάδια υπάρχουν μέρες πριν, ωστόσο λίγοι είναι εκείνοι που δίνουν την απαιτούμενη σημασία.
Τα μικρά αυτά σημάδια λοιπόν, είναι συνήθως πόνοι στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, αρρυθμίες, πρήξιμο των ποδιών, κυάνωση, παρατεταμένος και ανεξήγητος βήχας (που πολλές φορές συνοδεύεται και από αίμα), επίμονη κούραση και λιποθυμίες.
Αλλά μερικές φορές τα σημάδια δεν είναι τόσο εμφανή. Ο πόνος του εμφράγματος ίσως μοιάζει σαν ένα απλό «κάψιμο» στο στήθος ή σαν την καταπόνηση που νιώθετε από μία γρίπη.
Και μην ξεχνάτε ότι τα συμπτώματα του πρώτου με αυτά του δεύτερου εμφράγματος δεν είναι πάντα τα ίδια. Μία επίσκεψη στον ειδικό καρδιολόγο είναι η καλύτερη λύση πρόληψης.
2. Κόψτε το κάπνισμα
Το κάπνισμα, δυστυχώς για τους καπνιστές, είναι ο νούμερο ένα παράγοντας για το έμφραγμα. Αν καπνίζατε και αποφασίσετε να το κόψετε, η κίνησή σας αυτή μπορεί να αποβεί σωτήρια καθώς ο κίνδυνος εμφράγματος μειώνεται σε ποσοστό που μπορεί να ξεπεράσει και το 50%.
3. Ελέγξτε τη φαρμακευτική σας αγωγή
Μιλήστε με το γιατρό σας για τα φάρμακα που παίρνετε για άλλες ασθένειες. Συνήθως θεραπείες ορμονικής αποκατάστασης, ορισμένες αγωγές για τον διαβήτη και για τον έλεγχο του πόνου από τις αρθρίτιδες, αυξάνουν το ρίσκο του εμφράγματος.
4. Πώς πάτε από πίεση;
Η υψηλή πίεση είναι σημαντικός παράγοντας για ενδεχόμενο έμφραγμα. Αν υπάρχει διάγνωση για υπέρταση, πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό για θεραπεία, ο οποίος θα φροντίσει να σας χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή. Ωστόσο καλό θα ήταν να την ελέγχετε και μόνοι σας με ένα πιεσόμετρο στο σπίτι, εφόσον φυσικά γνωρίζετε να το χρησιμοποιείτε σωστά.
5. Κρατήστε χαμηλά τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης
Η επονομαζόμενη «κακή» χοληστερόλη αυξάνει τις πιθανότητες εμφράγματος, γι αυτό ακριβώς και χρειάζεται τακτικός έλεγχος και ειδική θεραπεία, αν απαιτείται. Μία διατροφή χαμηλή σε λιπαρά σίγουρα είναι αρωγός αλλά τα συνολικά επίπεδα χοληστερίνης δεν καθορίζονται αποκλειστικά και μόνο από αυτή.
6. Φροντίστε ο διαβήτης σας να είναι υπό έλεγχο
Ο διαβήτης με το έμφραγμα και τα αιμοφόρα αγγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.
Ωστόσο αν κρατάτε τα επίπεδα του σακχάρου σας στο αίμα υπό έλεγχο και ακολουθείτε τις φαρμακευτικές οδηγίες του γιατρού σας, μειώνετε σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος.
7. Ακολουθήστε μία φιλική προς την καρδιά σας διατροφή
Το «στοίχημα» είναι να ακολουθήσετε μία διατροφή πλούσια σε σιτηρά, λαχανικά, φρούτα, ψάρια, πουλερικά, άπαχο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς καθόλου λιπαρά.
Σε ότι αφορά στο αλκοόλ δε, οι γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από ένα αλκοολούχο ποτό τη μέρα και οι άντρες περισσότερα από δύο.
8. Μην ξεχνάτε την άσκηση
Η γυμναστική είναι ζωτικής σημασίας για την γενικότερη καρδιαγγειακή υγεία του οργανισμού και στην ουσία αποτελεί το κλειδί για την αποφυγή εμφράγματος. Τακτική άσκηση, που μπορεί να ποικίλει από αερόβια μέχρι έναν απλό περίπατο, αφού φυσικά πρώτα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, είναι ιδανικός σύμμαχος της καρδιάς σας.
9. Διατηρήστε το βάρος σας
Οι υπέρβαροι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα από εκείνους που έχουν φυσιολογικό βάρος. Ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος, εφόσον το χρειάζεστε, είναι να περιορίσετε τις θερμίδες που λαμβάνετε καθημερινά και να αυξήστε την σωματική σας δραστηριότητα, πάντα φυσικά με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.
10. Τέλος τα νεύρα και η στενοχώρια
Τελευταίος «κανόνας» για να αποφύγετε το έμφραγμα είναι να μπορέσετε να ελέγχετε τις συναισθηματικές και ψυχολογικές καταστάσεις ώστε να μην επηρεάζουν αρνητικά την σωματική σας υγεία. Η μείωση του στρες, του θυμού και της κατάθλιψης είναι βασικοί παράγοντες προκειμένου να έχετε μία καλή καρδιαγγειακή υγεία. Η κοινωνικοποίηση και η συναναστροφή με άλλους αναμφίβολα βοηθούν την καρδιά να λειτουργεί…ρολόι.
clickatlife.gr
Αφήστε μια απάντηση