ΤΟΠΙΚΑ posted by

ANTI ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΗ ΛΙΜΝΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ!

Του Νίκου Τάκη



Όλοι βλέπουμε καθημερινά και ταλαιπωρούμαστε «για το καλό μας» την εκτέλεση της σύμβασης του έργου «‘Εφαρμογή Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων στο Δ.Δ. Αλεξάνδρειας του Δήμου Αλεξάνδρειας». Το έργο έχει προϋπολογισμό 4.800.000 ευρώ και αφορά την ανάπλαση του εμπορικού κέντρου της πόλης Αλεξάνδρειας. Τα έργα που προβλέπονται στην υπό υλοποίηση σύμβαση είναι η……

ανάπλασης πεζοδρομίων, κατασκευή Η/Μ δικτύων, τοποθέτηση κυβόλιθων, εργασίες σκυροδεμάτων (παρτέρια, κράσπεδα, ράμπες ΑμΕΑ κ.ά.).
«Ολοκληρωμένη παρέμβαση» ονομάζεται για αιώνες τώρα η δημιουργία υποδομών τέτοιων, που θα έδιναν τόνωση στην τοπική κοινωνία, θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας ή θα επέλυαν χρόνια και έντονα προβλήματα των κατοίκων. Ζω σ’ αυτήν την πόλη τα τελευταία 23 χρόνια, είδα τρεις τουλάχιστον φορές να γίνονται “Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις” σε πεζοδρόμια. Όμως τα τελευταία 3 χρόνια της οικονομικής κρίσης δεν άκουσα από κανέναν, ούτε είδα κάποια εφημερίδα να αναδεικνύει το θέμα της κακής πεζοδρόμησης ως μείζον για να χρειάζεται «ολοκληρωμένη παρέμβαση». Ακούω όμως καθημερινά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα του κάθε πολίτη, για την ανεργία κυρίως των νέων και για το αβέβαιο μέλλον όλων μας.
Ο προϋπολογισμός δε των 4.800.000 ευρώ, δεν είναι μόνο προκλητικός αλλά και εξωπραγματικός για τις δύσκολες μέρες που περνάμε.
Με 4.800.000 ευρώ, κάποιος ίσως με διαφορετικό όραμα για τον τόπο μας, αλλά και γονιμότερη σκέψη, θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία της ύφεσης και του οικονομικού μαρασμού της πόλης μας, σε πορεία ανάπτυξης και οικονομικής ευημερίας με πραγματικά «Ολοκληρωμένη παρέμβαση» και όχι με «μερεμέτια».
Για να καταλάβετε την πραγματική αξία των 4.800.000 ευρώ που δόθηκαν για ανάπλαση πεζοδρομίων, απλά θα σας παραθέσω, ένα αντίστοιχης οικονομικής αξίας έργο που θα μπορούσε πραγματικά να χαρακτηρισθεί «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ».
3.500.000 δολάρια δηλαδή 2.850.000 ευρώ κόστισε η κατασκευή της μεγαλύτερης πισίνας του κόσμου, της Crystal Lagoon (Κρυστάλλινη λίμνη) στη Χιλή, συνολικής έκτασης 77 στρεμμάτων. Ασχολήθηκαν μαζί της, όλα τα διεθνή Μ.Μ.Ε., τα ρεκόρ Γκίνες, γίνανε χιλιάδες ρεπορτάζ και καλύφθηκαν πολλά GB (Gigabytes) στο διαδίκτυο, με δεκάδες εκατομμύρια κλικ. Μάλιστα αντλώντας πληροφορίες από το site της κατασκευάστριας εταιρείας βρήκα ότι το κόστος για την Ελλάδα θα είναι 325.000 ευρώ ανά εκτάριο (10 στρέμματα). Συγκεκριμένα το κόστος για τη κατάρριψη του ρεκόρ Γκίνες και τη δημιουργία νέου ρεκόρ στη χώρα μας θα είναι περίπου 2.800.000 ευρώ. Περισσεύουν ακόμη 2.000.000 από τον προϋπολογισμό των πεζοδρομίων για να γίνουν περαιτέρω έργα πέριξ της κρυστάλλινης λίμνης για την εύκολη πρόσβαση των τουριστών, των εκδρομέων και γενικότερα των επισκεπτών. Θα μπορούσαν να περισσέψουν ακόμη χρήματα για την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων και την ενοικίαση τους σε επιχειρήσεις εστίασης, αναψυχής και διασκέδασης. Ακόμη να διατεθούν εκτάσεις για την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη του τόπου με real estate, ξενοδοχεία ή ακόμη και υποδομές για σχολικές εκδρομές σε συνδυασμό με επισκέψεις σε Αρχαία Πέλλα και Βεργίνα. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση:www.crystal-lagoons.com
Είναι εύκολο να απαντήσει κάποιος ότι θέλει εκτάσεις, θα μπορούσα επίσης εύκολα να πω, ότι ο δήμος ενοικιάζει περίπου 600 στρέμματα και πολύ δύσκολα εισπράττει τα ενοίκια, αλλά και αν ακόμη αυτά είναι διάσπαρτα θα μπορούσε, εάν κάποιος δήμαρχος το θελήσει και ανταλλαγές να κάνει και ειδικές συμφωνίες να πετύχει με τους ιδιοκτήτες γης, αρκεί να υπάρχει διάθεση και ανιδιοτέλεια.
Θα μπορούσε ακόμη κάποιος να πει ότι χρειάζονται μελέτες, διαδικασίες και άδειες, θα μπορούσα να πω ότι “τα αγαθά κόπεις κτώνται”, αλλά και σίγουρα χρειάζεται λιγότερες άδειες και διαδικασίες από το Πνευματικό Κέντρο.
Η γεωγραφική θέση του Δήμου Αλεξάνδρειας είναι ιδιαίτερα προνομιακή. Βρίσκεται δίπλα στον μεγαλύτερο οδικό κόμβο της χώρας, ο κόμβος «Κλειδίου» ενώνει την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών με την Εγνατία οδό με πολλές εκατοντάδες χιλιάδες διελεύσεις το χρόνο από τα γειτονικά διόδια των Μαλγάρων. Βρίσκεται μόλις 50 χιλ. από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Βρίσκεται στο κέντρο της διαδρομής Αρχαία Πέλλα – Βεργίνα. Συνορεύει με τρεις Νομούς (Πέλλα-Θεσσαλονίκη-Πιερία). Παρόλα αυτά δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να σταματήσει κάποιος στην πόλη αυτή. Να είστε σίγουροι ότι κανένας επισκέπτης δεν θα σταματήσει, ούτε θα παροτρύνει άλλους επισκέπτες, να επισκεφθούν την Αλεξάνδρεια για να δουν τα «υπέροχα πεζοδρόμια» της.
Άραγε τι χειρότερο απ’ αυτή την κρίση πρέπει να βιώσουμε για να αρχίσουν να σκέφτονται διαφορετικά οι ταγοί του τόπου μας;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *