ΤΟΠΙΚΑ posted by

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΣΟΥΦΛΕ

 Υλικά
1 κιλό διάφορα χόρτα (σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα) πλυμένα και καλά στραγγισμένα
1 πράσο ψιλοκομμένο
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, με τα φύλλα τους
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
5 αυγά
2 φλιτζ. γάλα φρέσκο
400 γραμμ….

φέτα θρυμματισμένη
300 γραμμ. ανθότυρο φρέσκο, θρυμματισμένο
1/2 φλιτζ. τραχανά, πλιγούρι ή θρυμματισμένο φιδέ
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
5 μεγάλα φύλλα σπιτικά
Για το παραδοσιακό τραγανό φύλλο
750 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξίδι ή κρασί λευκό
Χλιαρό νερό (όσο πάρει)
1 κ.γλ. κοφτό αλάτι
Ελαιόλαδο και αλεύρι για τα φύλλα

Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα και τα στραγγίζουμε. Τα ψιλοκόβουμε και τα αλατίζουμε. Τα τρίβουμε με τα χέρια να ιδρώσουν και τα αφήνουμε έτσι για 15΄. Τα στύβουμε σφιχτά να αποβάλλουν τα υγρά τους. Τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε το πράσο ψιλοκομμένο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά, τα θρυμματισμένα τυριά και τον τραχανά. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά. Λαδώνουμε μεγάλο ρηχό ταψί για πίτα. Απλώνουμε το ένα φύλλο και το λαδώνουμε ραντίζοντάς το. Έπειτα απλώνουμε και το 2ο φύλλο ελαφρώς σουρωμένο. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το μισό ελαιόλαδο. Βάζουμε τη μισή γέμιση χόρτων-τυριών και περιχύνουμε μία κουταλιά μείγμα αυγών. Καλύπτουμε με το 3ο φύλλο ελαφρώς σουρωμένο και αδειάζουμε την υπόλοιπη γέμιση. Περιχύνουμε με μία κουταλιά μείγμα αυγών και καλύπτουμε με το
4ο και το 5ο φύλλο, και τα δυο τους λαδωμένα κι ελαφρά σουρωμένα. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες. Χαράζουμε ελαφρά την πίτα, περιχύνουμε με τα υπόλοιπα υγρά και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε την πίτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180 C-200 C, για 30΄, πρώτα στην κάτω αντίσταση και για άλλα περίπου 40΄ πάνω κάτω, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά. Ζεστή είναι συγκλονιστική!

Για το παραδοσιακό τραγανό φύλλο
Σε λεκάνη ή μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο. Προσθέτουμε το ξίδι, αλάτι, ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και λίγο λίγο προσθέτουμε το νερό ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια, με απαλή υφή. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί το λιγότερο για 30΄. Τη χωρίζουμε στα τέσσερα και ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο λεπτά φύλλα. Για καλύτερο, πιο τραγανό αποτέλεσμα, τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα στρώνουμε λίγο σουρωτά στο ταψί. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το παραδοσιακό φύλλο
σε οποιαδήποτε από τις γεμίσεις μάς αρέσει.
argiro.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *