Κοστίζει πολύ ακριβά η γέννα με καισαρική –χωρίς να υπολογίσει κανείς άλλο κόστος (ψυχολογικό, σωματικό, επιπτώσεις στη σχέση μητέρας-μωρού, κλπ) παρά μόνο το καθαρά οικονομικό.
Στο 32,6% των περιπτώσεων, η γέννα με καισαρική κόστισε πάνω από 4.000 ευρώ, στο 25,2% κόστισε από 3.000 – 4.000 ευρώ, με ορισμένες γυναίκες να αναφέρουν ότι στην περίπτωσή τους ξεπέρασε ακόμα και…..
Ο φυσιολογικός τοκετός κοστίζει σαφώς λιγότερο, αν και τα ποσά που καταγράφονται εμφανίζουν σημαντικές διαφορές (το 27,3% πλήρωσε μεταξύ 2.000 – 3.000 ευρώ και ένα άλλο 20,8% πλήρωσε πάνω από 4.000 ευρώ), αντίστοιχες με τις τιμολογιακές διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων μαιευτηρίων.
Σαφώς χαμηλότερο καταγράφεται το κόστος της γέννας στο σπίτι. Οι περισσότερες γυναίκες που γέννησαν στο σπίτι (ποσοστό 53,1%) πλήρωσαν από 1.000 έως 2.000 ευρώ, ενώ για το 21,8% των περιπτώσεων η γέννα στο σπίτι κόστισε κάτω από 1.000 ευρώ.
Μπορεί η οικονομική κρίση από μόνη της να οδηγήσει ακόμα περισσότερες γυναίκες να επιλέξουν τη γέννα στο σπίτι;
Η μικρή διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποίησε το Ελληνικό Δίκτυο για το Σεβασμό στη Γέννα, ENCA Hellas, δεν θέτει ούτε επιχειρεί να απαντήσει το ερώτημα.
Η έρευνα, που καταγράφει το κόστος για 467 γεννήσεις, πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη Διεθνή Εβδομάδα για το Σεβασμό στη Γέννα, η οποία ξεκινάει σήμερα, ολοκληρώνεται την Κυριακή 27 Μαΐου, και έχει ως θέμα, διεθνώς, ”Τα οικονομικά της γέννας”.
Στα σύντομα ερωτηματολόγια απάντησαν γυναίκες που έχουν αναζητήσει πληροφορία και ενημέρωση (κυρίως ηλεκτρονικά, μέσω του ENCA Hellas και άλλων ενημερωτικών φορέων) και οι οποίες στην πλειοψηφία τους (ποσοστό 52,4%) γέννησαν φυσιολογικά, αρκετές από αυτές (40,6%) με καισαρική και σε ποσοστό 6,8% γέννησαν στο σπίτι.
Τα ποσοστά αυτά καταγράφονται αρκετά διαφορετικά από εκείνα στον γενικό πληθυσμό (όπου το ποσοστό των καισαρικών, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας φτάνει το 56% στα ιδιωτικά μαιευτήρια και το 44% στα δημόσια).
‘Άραγε μπορεί η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση να βάλουν φρένο στη σημερινή τακτική των άσκοπων (και πανάκριβων) καισαρικών; Μπορούν να ξαναφέρουν τη μητέρα και την οικογένεια στο προσκήνιο, να αντιμετωπιστεί και πάλι η γέννα ως φυσική διαδικασία και ως γιορτή; Πλήθος ευαισθητοποιημένων πολιτών, φορέων και επαγγελματιών πιστεύουν πως ναι και συμμετέχουν δυναμικά στη φετινή Ανοιχτή Εβδομάδα για το Σεβασμό στη Γέννα, που συντονίζει το ENCA Hellas, προσφέροντας δωρεάν την εμπειρία, την πληροφορία και τη γνώση τους.
real
Αφήστε μια απάντηση