Την ώρα που η Ιταλία μετράει τις πληγές της από το νέο κτύπημα του Εγκέλαδου, αναλυτές κάνουν λόγο για καίριο πλήγμα στην οικονομία της χώρας που βρίσκεται ήδη σε ύφεση.
Από τον σεισμό των 5,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ – τον δεύτερο σε διάστημα εννέα ημερών, στην περιφέρεια της Εμόλια Ρομάνια, 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 350 τραυματίστηκαν ενώ υπάρχουν δεκάδες εγκλωβισμένοι κι αγνοούμενοι. Περίπου 14.000 πολίτες έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Στην…..
Την Τετάρτη Ιταλοί πυροσβέστες ανέσυραν στη Μέντολα της περιοχής Εμιλία Ρομάνια το πτώμα ενός εργάτη που αγνοείτο μετά τον σεισμό.Τέσσερις εργάτες του εργοστασίου Haematronic σκοτώθηκαν.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αγροτικών παραγωγών στην Εμίλια Ρομάνια, περιοχής διάσημης για τα αλλαντικά και τυριά της, το οικονομικό κόστος από τις καταστροφές στον αγροτικό τομέα ανέρχονται στα 500 εκατομμύρια ευρώ ενώ σύμφωνα με τον εμπορικό σύλλογο της περιοχής Μοντένα- μία από τις περιοχές που επλήγησαν βαρύτατα- μόνο από το πρώτο κτύπημα του Εγκέλαδου στις 20 Μαίου, το κόστος στον επιχειρηματικό τομέα υπολογίζεται σε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, σκοπεύει να αυξήσει τον φόρο στα καύσιμα, στο πλαίσιο εξοικονόμησης πόρων για την επιδιόρθωση των ζημιών. Παράλληλα διεμήνυσε ότι το κράτος θα κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να επιδιορθωθούν όλα το συντομότερο δυνατόν.
Συγκεκριμένα η κυβέρνηση μετά από υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε ότι θα αυξηθούν οι κρατικοί φόροι των καυσίμων κατά δύο λεπτά το λίτρο, για να στηρίξει οικονομικά τους σεισμοπαθείς της περιοχής Εμίλια Ρομάνια.
Την ίδια ώρα, πολλοί δήμαρχοι ζήτησαν να εξαιρεθούν οι πληγείσες περιοχές από τους αυστηρούς κανόνες του εσωτερικού “Συμφώνου Σταθυερότητας” που περιορίζει τις δαπάνες και τις χρηματοδοτήσεις προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Από ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση έκανε δεκτό το αίτημά τους και πρόκειται να επιτραπεί στους δήμους να ξοδέψουν τα χρήματα που έχουν στα ταμεία τους για την ανοικοδόμηση και των αρωγή των παραγωγικών δραστηριοτήτων ξεπερνώντας τους περιορισμούς του Συμφώνου.
Επιπρόσθετα στις περιοχές που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο, προς το παρών δεν πρόκειται να επιβληθεί η πληρωμή των προβλεπόμενων φόρων και η αναστολή της καταβολής τους θα διαρκέσει μέχρι το Σεπτέμβριο. Παράλληλα κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι περιφέρειες του Ρέτζιο Εμίλια και του Ροβίνγκο, ενώ για τις 4 Ιουνίου κηρύχθηκε πανιταλικό πένθος. Δεν αποκλείεται να ζητηθεί και έκτακτη ενίσχυση από την Ε.Ε. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, παρά το σχετικό αίτημα που προβάλλεται από χιλιάδες πολίτες να ακυρωθεί η προγραμματισμένη στρατιωτική παρέλαση του ερχόμενου Σαββάτου και να καταβληθεί ο σχετικός προϋπολογισμός στους σεισμοπαθείς, η Προεδρία της Δημοκρατίας της Ρώμης προσανατολίζεται προς την διοργάνωση μίας «λιτής και ουσιαστικής τελετής και σε ένδειξη συμπαράστασης προς την Εμίλια Ρομάνια».
Ήδη οι ζημιές από τον σεισμό έχουν παρενέργειες και στις αγορές. Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ.
Υπενθυμίζεται ότι η οικονομία της Ιταλίας θα είναι σε ύφεση όλο το 2012 , σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης Μόντι, η οποία πιέχει για επιτάσυνση των διαρθρωτικών αλλαγών.
newingreece
Αφήστε μια απάντηση