Αν αναζητάτε διαρκώς διάφορα αντικείμενα που δεν θυμόσαστε πού ακριβώς τα έχετε βάλει (τα κλειδιά, τα γυαλιά σας, το κινητό σας κλπ), ενώ συνήθως τα κρατάτε ήδη στα χέρια σας ή τα έχετε τοποθετήσει στην τσάντα σας, τότε το άρθρο αυτό σας αφορά…!
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Waterloo στον Καναδά, η αναζήτηση αντικειμένων που βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας, εξηγείται επιστημονικά!
Όπως υποστηρίζουν, το γεγονός οφείλεται στον……
κακό συντονισμό των συστημάτων του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τη διαδικασία της αναζήτησης, τα οποία λειτουργούν σε διαφορετικές ταχύτητες. Έτσι, στους ανθρώπους που διαρκώς… ψάχνουν, το σύστημα που είναι υπεύθυνο για την αντίληψη παρουσίαζει μία χρονοκαθυστέρηση, συγκριτικά με εκείνο που σχετίζεται με την κίνηση.
Με βάση τα αποτελέσματα των πειραμάτων τους οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γκρέιντεν Σόλμαν αναφέρουν τα madata.gr, πιθανολογούν ότι το σύστημα του εγκεφάλου που εμπλέκεται στις κινήσεις έχει μεγαλύτερη ταχύτητα από το οπτικό σύστημα, με αποτέλσμα το δεύτερο να μην μπορεί να το ακολουθήσει.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ενώ ψάχνουμε τα κλειδιά μας, μπορεί ήδη να τα έχουμε εντοπισεί, να τα κρατάμε στα χέρια μας ή να τα έχουμε ρίξει στην τσάντα μας, αλλά το οπτικό σύστημά μας να μην έχει συνειδητοποιήσει για ποιο αντικείμενο πρόκειται.
«Πιστεύουμε πως το σύστημα κίνησης και το σύστημα αντίληψης δεν συντονίζονται, όταν προσπαθούν ταυτόχρονα να βοηθήσουν το άτομο να βρει π.χ. τα κλειδιά του, απλοϊκά δηλαδή μπορούμε να πούμε πως σεν «συνεννοούνται» καλά μεταξύ τους», σχολιάζει ο Τ. Χόροβιτς από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
newingreece
Αφήστε μια απάντηση