Την αποσύνδεση του ειδικού τέλους ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και των άλλων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ αναγκάζουν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να αναλάβει την αποστολή των ειδοποιητηρίων για την πληρωμή του ειδικού τέλους. Οπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος του……
υπουργείου Οικονομικών στην «Κ», «το θέμα την καταβολής του ειδικού τέλους έχει “παγώσει’’ και όπως όλα δείχνουν, η ΔΕΗ θα απεμπλακεί από αυτόν τον βραχνά».
Αυτό σημαίνει ότι το 2012 το ειδικό τέλος ακινήτων θα αναλάβει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Τα ειδοποιητήρια που θα αποσταλούν δεν θα βασιστούν στο αρχείο του υπουργείου Οικονομικών διότι αφ’ ενός δεν έχει τα στοιχεία των ιδιοκτητών ακινήτων ή αυτά είναι παρωχημένα, αφ’ ετέρου θα χρειαστεί τουλάχιστον διάστημα ενός έτους μέχρι να υπολογιστεί ο νέος φόρος. Ταυτόχρονα, θα χρειαστεί αλλαγή της νομοθεσίας δεδομένου ότι το ειδικό τέλος ακινήτων υπολογίζεται με συγκεκριμένα στοιχεία που έχει μόνο η ΔΕΗ (τα οποία παίρνει από τους δήμους).
Η μόνη λύση, όπως αναφέρει το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, είναι το ειδικό τέλος ακινήτων να το αναλάβει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και η είσπραξή του να γίνει μέσω των τραπεζών και των εφοριών. Δηλαδή, η ΔΕΗ και οι άλλοι πάροχοι θα αποστείλουν τη «δισκέτα» με τα σχετικά στοιχεία των χρηστών, με βάση την οποία οι πάροχοι υπολόγισαν το ειδικό τέλος το 2011 (καθώς και τις αλλαγές που έχουν γίνει από τους δήμους στις τιμές ζώνης) καθώς και τις διευθύνσεις των χρηστών ηλεκτρικής ενέργειας. Θα ακολουθηθεί ακριβώς η ίδια διαδικασία, μόνο που την ευθύνη είσπραξης του τέλους αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών. Οι χρήστες των ακινήτων, εφ’ όσον αυτοί είναι ενοικιαστές, θα συμψηφίζουν το τέλος με το ενοίκιο που καταβάλλουν. Εφ’ όσον τελικά απεμπλακούν οι πάροχοι, το ειδικό τέλος ακινήτων θα καταβληθεί από τους υπόχρεους από τα τέλη Ιουλίου και μετά. Αν και η νομοθεσία προβλέπει την καταβολή του σε πέντε δόσεις, η νέα κυβέρνηση θα «υποχρεωθεί» να επιμηκύνει το διάστημα πληρωμής λόγω των πολλών υποχρεώσεων που έχουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του έτους (φόρος εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύμτατος κ.λπ.). Δεν αποκλείεται το τέλος να κατανεμηθεί σε 12 δόσεις, κάτι όμως που θα εξαρτηθεί και από τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν με τους εταίρους μας και την τρόικα.
Από το ειδικό τέλος τέλος ακινήτων τα προσδοκώμενα έσοδα φθάνουν τα 2,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2012. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για τον υπολογισμό του τέλους λαμβάνεται υπ’ όψιν το ύψος της τιμής ζώνης, το εμβαδόν του ακινήτου, συντελεστής προσδιορισμού του τέλους σε ευρώ ανά τ.μ., καθώς και συντελεστής προσαύξησης του ακινήτου ανάλογα με την ηλικία του. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει νεόδμητο ακίνητο 80 τ.μ. στην περιοχή της Ηλιούπολης, όπου η ανώτατη τιμή ζώνης φθάνει τα 1.900 ευρώ, θα πληρώσει 600 ευρώ στην εφορία (80 τ.μ. x 6 ευρώ x 1,25 = 600 ευρώ). Ανάλογα με την ηλικία του ακινήτου επιβάλλεται συντελεστής από 1,25 για τα νεόδμητα ακίνητα, ενώ για τα παλαιά, με ηλικία άνω των 26 ετών ισχύει μόνο η τιμή ζώνης.
skai
Αφήστε μια απάντηση