Υλικά
2 μέτριες μπαγιάτικες φραντζόλες ψωμί, χωρίς την κόρα, κομμένες σε κύβους (ή, με το χέρι, σε μπουκιές)
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
1½ κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη
40 ml καλό ξίδι από κόκκινο κρασί
1/2 κιλό ντοματίνια, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα στη μέση
3-4 αγγουράκια, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε μπαστουνάκια
3 πιπεριές κέρατα, κομμένες σε λεπτές λωρίδες
8-10 ελιές Καλαμών
4-5 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού, χοντροκομμένα
1/2 φλιτζ. τσαγιού φλούδες παρμεζάνας
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Μερίδες 4-6
Προετοιμασία 15΄ Ψήσιμο 20΄- 25΄
Διαδικασία Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τους κύβους του ψωμιού, προσθέτουμε 60 ml από το μετρημένο ελαιόλαδο και το λιωμένο σκόρδο και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
Απλώνουμε τους κύβους σε μια μεγάλη λαμαρίνα του φούρνου και ψήνουμε για 20 – 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά. Μετά το ψήσιμο, τα αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να «στεγνώσουν» και να κρυώσουν.
Εν τω μεταξύ, σε μια μεγάλη σαλατιέρα ανακατεύουμε όλα τα υλικά (ντοματάκια, αγγουράκια, πιπεριές, ελιές, κάππαρη, βασιλικός, λάδι, ξίδι, αλατοπίπερο και τα κρουτόν). Αφήνουμε τη σαλάτα να «σταθεί» για 20 λεπτά προτού τη σερβίρουμε. Με αυτόν τον τρόπο οι γεύσεις και τα αρώματα αναμειγνύονται καλύτερα και η σαλάτα γίνεται πιο ζουμερή. Γαρνίρουμε με φλούδες παρμεζάνας.
gastronomos
Επιμάλεια:Ο.Ν.
Αφήστε μια απάντηση