Χρόνος προετοιμασίας: 30’
Χρόνος μαγειρέματος: 40’
Βαθμός δυσκολίας: μεγάλος
Μερίδες: 6-8
Χρόνος μαγειρέματος: 40’
Βαθμός δυσκολίας: μεγάλος
Μερίδες: 6-8
Υλικά:
1 κιλό ξαρμυρισμένα αμπελόφυλλα
200γρ Βιτάμ
350γρ ρύζι τύπου καρολίνα
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 καρότο κομμένο…
1κουτ. γλυκού βασιλικό
2 ζωμούς λαχανικών knorr «σπιτικός»
200γρ γιαούρτι στραγγιστό
1 πράσο ψιλοκομμένο
5-6 ρίζες φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε λεπτές φέτες
1λίτρο νερό
150mlκρασί λευκό αρετσίνωτο
100γρ μαγιονέζα
ανάλογο αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε ένα βαθύ σκεύος λιώστε το Βιτάμ σε χαμηλή θερμοκρασία. στη συνέχεια προσθέστε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τα μυρωδικά εκτός από το καρότο και το ξερό κρεμμύδι. Προσθέστε το ρύζι και σοτάρετε σε χαμηλή θερμοκρασία Σβήστε με το κρασί και ανακατέψτε. μόλις πάρει τον πρώτο βρασμό συμπληρώστε με το ζωμό λαχανικών και το μισό νερό και «μισομαγειρέψτε» τη γέμιση Όταν η γέμιση είναι εντάξει αφήστε την να κρυώσει καλά απλώστε στον πάγκο σας τα αμπελόφυλλα και τυλίξτε ντολμαδάκια (προσεκτικά όμως μη σας ανοίξουν οι πλευρές τους). Πάρτε ένα βαθύ σκεύος και τοποθετήστε στον πάτο του τις φέτες από τα καρότα και τα κρεμμύδια. από πάνω σκεπάστε με αμπελόφυλλα και πάνω σε αυτά τοποθετήστε κυκλικά τα ντολμαδάκια με το κλείσιμό τους προς τα κάτω για να μην σας ανοίξουν. Διαλύστε το ζωμό λαχανικών στο υπόλοιπο νερό και περιχύστε τα ντολμαδάκια. τοποθετήστε ένα μικρότερο καπάκι πάνω από τα ντολμαδάκια για να πατηθούν και να μην ανοίξουν στο βράσιμό τους.. μαγειρέψτε τα ντολμαδάκια για 40 λεπτά.
Όταν γίνουν, τα στραγγίζετε και φυλάσσετε τον ζωμό τους. Βάλτε τα στο ψυγείο να κρυώσουν Τέλος, σε ένα μπολ, ρίξτε το γιαούρτι με την μαγιονέζα και λίγο από το ζωμό. ανακατέψτε έως ότου γίνει ένα ομοιόμορφο ρευστό dressing. βάλτε το στο ψυγείο να δροσιστεί. Σερβίρετε τα ντολμαδάκια κρύα περιχύνοντας το δροσερό dressing από γιαούρτι.
umami
Επιμέλεια:Ο.Ν.
Αφήστε μια απάντηση