Κλασσικό πιάτο για το καθημερινό μας τραπέζι που αρέσει σε όλους. Μπορείτε να προμηθευτείτε μοσχάρι από όποιο μέρος του ζώου θέλετε – θα βράσει αρκετή ώρα, οπότε δεν χρειάζεται να αγοράσετε ακριβό κρέας.
Υλικά
1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε μπουκιές
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κλωνάρι…
σέλερι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 καρότα τριμμένα
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1/2 φλ. τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί
1 πρέζα μπαχάρι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2½ φλ. τσαγιού ρύζι για πιλάφι
5 φλ. τσαγιού βραστό νερό
γιαούρτι για το σερβίρισμα ή κεφαλοτύρι τριμμένο
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε πλασοτέ κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ροδίζουμε σε δυνατή φωτιά το κρέας γύρω γύρω. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σέλερι και το αφήνουμε να γίνει διάφανο για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας το συχνά να καραμελώσει. Προσθέτουμε τα καρότα και το σκόρδο, σοτάρουμε για 1΄-2΄. Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε με το μπαχάρι, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσει δυνατά 2΄-3΄ ώσπου να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
Συμπληρώνουμε νερό ή ζωμό κρέατος ίσα που να μισοσκεπάζει το κρέας. Κλείνουμε γύρω γύρω με αλουμινόχαρτο την κατσαρόλα και βάζουμε καπάκι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά -μέτρια- και σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 10΄.
Δοκιμάζουμε το κρέας, πρέπει σε αυτό το στάδιο να είναι μαλακό και να έχει δέσει η σάλτσα του. Τότε προσθέτουμε το ρύζι και το νερό, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε με τη κατσαρόλα μισοσκεπασμένη.
Όταν εμφανισθούν τρυπούλες στην επιφάνεια του ρυζιού -μετά από 15΄-20΄- σβήνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα το φαγητό και βάζουμε καπάκι. Αφήνουμε το πιλάφι να σταθεί για 10΄-15΄. Η πετσέτα θα απορροφήσει την υγρασία και το ρύζι θα παραμείνει σπυρωτό. Σερβίρουμε με κεφαλοτύρι ή με γιαούρτι.
μερίδες 6
Χρόνος Προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 90 λεπτά
argiro.gr
Επιμέλεια: Ο.Ν.
Αφήστε μια απάντηση