Με το κόστος της καθημερινότητας να ανεβαίνει διαρκώς και την οικονομική αβεβαιότητα να έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, όλοι ψάχνουμε για πρακτικούς τρόπους να μειώσουμε τα έξοδα στη λίστα με τα σχολικά είδη.
Η οικονομία δεν είναι εύκολη, ειδικά όταν τα παιδιά επιμένουν να πάρουν αυτό που τους γυάλισε.
Δείτε πώς δεν θα…
τινάξετε στον αέρα το οικογενειακό budget, χωρίς όμως να αφήσετε κανέναν παραπονεμένο.
1. Ξαναχρησιμοποιήστε
Δείτε τι έχουν τα παιδιά από την προηγούμενη χρονιά και προσδιορίστε τι μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί και φέτος. Όχι μόνο θα σας εξοικονομήσει χρήματα, αλλά είναι και μία κίνηση φιλική προς το περιβάλλον. Χάρακες, κασετίνες, τσάντες κ.λπ. ανήκουν στα είδη που δεν χρειάζονται ανανέωση κάθε νέο σχολικό έτος. Πριν επισκεφθείτε τα καταστήματα, αφαιρέστε από τη λίστα των αγορών σας, όσα έχετε ήδη.
2. Ξεκαθαρίστε την ντουλάπα
Το παιδί σας έχει μεγαλώσει πράγματι τόσο πολύ ώστε δεν του χωράει τίποτα από τα περσινά ρούχα; Κατά μέσο όρο, μία οικογένεια ξοδεύει σε ρούχα το 30% του προϋπολογισμού της για τα έξοδα του σχολείου, επομένως ακόμη και το να μην αγοράσει λίγα κομμάτια, μπορεί να «σώσει» ένα σημαντικό χρηματικό ποσό. Αφού έχετε εκτιμήσει ποια ρούχα μπορεί να φορέσει και φέτος, αγοράστε αυτά που του χρειάζονται πραγματικά. Αν τα παιδί σας είναι μεγαλύτερο, συζητήστε μαζί του για το χρηματικό ποσό που διαθέτετε, έτσι ώστε να μην περιμένει μια ολοκαίνουργια γκαρνταρόμπα για τη νέα σεζόν.
3. Καθορίστε το budget
Πρέπει να γνωρίζετε ακριβώς πόσα έχετε για να ξοδέψετε και ξοδέψτε μόνο τόσα. Αυτό για τους περισσότερους γονείς είναι αρκετά δύσκολο, αφού όλοι θέλουν το καλύτερο για το παιδί τους, ωστόσο σκεφτείτε ότι το «καλύτερο» δεν είναι απαραίτητα η τελευταία λέξη της μόδας. Αποφύγετε τις πιστωτικές κάρτες και περιοριστείτε στις αγορές που σας επιτρέπουν τα χρήματα στο πορτοφόλι σας.
Κάποιοι γονείς, για να περιορίσουν το κόστος, βάζουν όριο στο πόσες «φίρμες» θα αγοράσουν. Με τα μεγαλύτερα παιδιά, καλό είναι να έχετε κανονίσει εκ των προτέρων πώς θα χειριστείτε τις απαιτήσεις τους για μη βασικά είδη. Ακολουθούν μερικές προτάσεις:
– Μπορούν να αναλάβουν αυτά το κόστος για οτιδήποτε δεν βρίσκεται στη λίστα.
– Μπορούν να πληρώσουν τη διαφορά ανάμεσα σε όσα θα δίνατε εσείς για κάποιο αντικείμενο και σε όσα κοστίζει αυτό που θέλουν.
– Αφήστε τα να πληρώσουν περισσότερα για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να ξοδέψουν λιγότερα για κάποιο άλλο.
Μην ξεχνάτε ότι τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να τους διδάξετε τη διαφορά μεταξύ της ανάγκης και της επιθυμίας.
4. Προτιμήστε το… άγνωστο
Εκτός κι αν κάποιο αντικείμενο απαιτεί συγκεκριμένη φίρμα, προτιμήστε, όπου είναι δυνατόν, προϊόντα που δεν φέρουν επώνυμη ετικέτα. Τα περισσότερα είναι εξίσου καλά και περίπου 30% φθηνότερα.
5. Αγοράστε ποιότητα
Αν και δελεαστικό, το φθηνότερο δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Σε ορισμένα είδη, τα ποιοτικά αντικείμενα αποδεικνύονται πιο συμφέρουσα αγορά. Δεν σας νοιάζει αν τα παιδιά θα έχουν επώνυμα στιλό και μαρκαδόρους, αλλά μία σχολική τσάντα που θα αντέξει πολλές σχολικές σεζόν είναι καλή επένδυση.
6. Αφήστε τα παιδιά στο σπίτι
Συνήθως, οι γονείς ξοδεύουν περισσότερα όταν είναι μαζί τους και τα παιδιά. Με κάποιον «μαγικό» τρόπο, αγοράζουν επιπλέον πράγματα από αυτά είχαν αρχικά κατά νου. Από την άλλη, είναι διασκεδαστικό να πηγαίνετε με τα παιδιά για ψώνια. Αυτό, λοιπόν, που μπορείτε να κάνετε, είναι να οργανωθείτε. Έχει νόημα να παίρνετε το παιδί μαζί όταν αγοράζετε τα ρούχα του, αλλά μπορείτε να το αφήσετε σπίτι όταν θα αγοράζετε γραφική ύλη, ειδικά αν είναι μικρής ηλικίας. Αν παρ’ όλα αυτά πάτε μαζί του, βεβαιωθείτε ότι του είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει όριο σε αυτά που μπορούν να ξοδευθούν.
7. Κάν’το μόνος σου
Δεν χρειάζεται να αγοράζετε φανταχτερά (και πιο ακριβά) τετράδια και μολύβια. Μπορείτε να αγοράσετε τα απλά και τα παιδιά να τα διακοσμήσουν με αυτοκόλλητα, εικόνες κ.λπ.
8. Αγοράστε μαζικά
Εξασφαλίστε καλύτερες τιμές και εκμεταλλευθείτε τις προσφορές, αγοράζοντας από τώρα σε μαζική ποσότητα τα είδη που θα χρειαστούν τα παιδιά για όλη την χρονιά. Μπορείτε να έχετε ένα κουτί ή ράφι όπου θα αποθηκεύσετε τις επιπλέον σχολικές προμήθειες, έτσι ώστε όταν το παιδί θα χρειαστεί ένα νέο μαρκαδόρο ή τετράδιο, να μην χρειάζεται να ξαναβγείτε για ψώνια. Επίσης, μπορείτε έτσι να χαρίσετε κάποια από αυτά σε παιδιά που έχουν ανάγκη.
9. Πολύ πριν χτυπήσει το κουδούνι
Όσο πιο νωρίς ξεκινήσετε τις σχολικές αγορές, τόσο περισσότερο χρόνο έχετε στη διάθεσή σας να ψάξετε για προσφορές και να συγκρίνετε τιμές. Αν αγοράσετε όλα όσα χρειάζεστε μέσα σε λίγες εβδομάδες και όχι μέσα σε μία μέρα (φροντίζοντας πάντα να μην βγείτε εκτός προϋπολογισμού), το κόστος θα αποδειχθεί πολύ μικρότερο.
iraklioradio
Αφήστε μια απάντηση