Μείωση μισθού: Σε μία εποχή που δεκάδες άνθρωποι μένουν άνεργοι από τη μία μέρα στην άλλη, που δεκάδες επιχειρήσεις κλείνουν, μπορεί να σου ζητηθεί μείωση μισθού. Δες πως μπορείς να το χειριστείς.
Μείωση μισθου: Η σύμβουλος εργασίαςCaroline M.L. Potter μας εξηγεί τι πρέπει να ξέρουμε.
Κέρδισε χρόνο: Όταν ο προϊστάμενός σου, σου το ανακοινώσει, μην…
προβείς σε ευθεία και άμεση απάντηση. Αυτό που θέλεις να πετύχεις είναι “κερδίσεις” λίγο χρόνο για να το σκεφτείς και να το συζητήσεις με οικεία σου πρόσωπα.
Πριν μιλήσεις και συμβουλευτείς τον οποιονδήποτε, πρέπει να συζητήσεις με τον εαυτό σου! Ναι, όσο και αν σου φαίνεται περίεργο, πρέπει εσύ να απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα του τύπου, πόσο πολύ θέλεις αυτή τη δουλειά, αν μπορείς να βρεις αλλού δουλειά με καλύτερες συνθήκες, και αν πιστεύεις ότι τα πράγματα στην εταιρία θα γίνουν χειρότερα. Αν κρίνεις ότι θέλεις να παραμείνεις στη δουλειά, τότε μη διστάσεις να μάθεις όσο περισσότερα γίνεται.
Στην επόμενη συνάντηση με τον ανώτερό σου, αυτό που πρέπει να συζητήσεις είναι αν αυτή είναι υποχρεωτική ή εθελοντική μείωση μισθού.
Μην ντρέπεσαι να ρωτήσεις ποιο είναι το ακριβές ποσοστό της περικοπής.Αν αυτή η περικοπή θα επηρεάσει δώρα και τυχόν bonus. Και φυσικά πόσα ακριβώς θα είναι τα “καθαρά” λεφτά που θα λαμβάνεις στο τέλος του μήνα.
Φρόντισε να ρωτήσεις ποιοι άλλοι θα επηρεαστούν από αυτή τη μείωση μισθού και αν όλο αυτό γίνεται για να αποφευχθούν απολύσεις συναδέλφων. Καλό θα ήταν επίσης να ρωτήσεις αν η διοίκηση γνωρίζει πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό το “νέο οικονομικό καθεστώς”, και πως σκέφτεται να ξεπεράσει αυτόν τον σκόπελο.
Μπορείς να αντιπροτείνεις σε αυτή τη μείωση μισθού μια πιο ελαστική μορφή εργασίας. Να δουλεύεις λιγότερο, να δουλεύεις πιο πολύ από το σπίτι ή να έχεις φυσική παρουσία στο χώρο της δουλειάς 4 μέρες την εβδομάδα.
Όσο και αν στενεύει ο κλοιός και όσο δύσκολα και αν γίνονται τα πράγματα για όλους μας, μην ξεχνάς να βρίσκεις στη δουλειά που κάνεις, όλους τους λόγους για τους οποίους την αγάπησες και τη διάλεξες…
shape.gr
Αφήστε μια απάντηση