Το παιδί σας ζητά κινητό και κρίνετε ότι ήρθε η στιγμή να του το αγοράσετε ή ξεκινά σχολείο και σας έχει καταβάλλει το άγχος και ο πανικός; Για όποιο λόγο κι αν το αποφασίσετε, όταν το κάνετε φροντίστε να αγοράσετε καρτοκινητό (με προπληρωμένες μονάδες) και να απενεγοποιήσετε πλοήγηση στο διαδίκτυο. Επίσης θα πρέπει να ορίσετε συγκεκριμένους αριθμούς που το παιδί θα μπορεί να καλεί και να το…
καλούν με τη χρήση λίστας και ειδικό πρόγραμμα αποκλεισμού εισερχόμενων- εξερχόμενων κλήσεων.
Πρέπει να δίνετε το τηλέφωνο μόνο όταν είναι αναγκαίο, εάν είναι μικρό το παιδί και να συζητήσετε αναλυτικά με το παιδί για τους κινδύνους που ενέχει η χρήση του τηλεφώνου. Μην αγοράζετε στα παιδιά σας ακριβές συσκευές που μπορούν να τα κάνουν στόχο άλλων παιδιών ή κάποιου κλέφτη! Να θέσετε όρια στη χρήση του προκειμένου να αποφύγετε παρατράγουδα όπως το να είναι εξαρτημένο το παιδί από τη συσκευή και να την αντιμετωπίζει σαν παιχνίδι ή να την ανοίγει εν ώρα μαθήματος. Η ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού μπορεί να επηρεαστεί λόγω της πρώιμης χρήσης του κινητού τηλεφώνου εφόσον θα υπάρχει η αίσθηση ότι είναι συνεχώς υπό παρακολούθηση και επίβλεψη, η οποία δεν είναι ωφέλιμη για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής του.
Ένα άλλο αρνητικό στοιχείο είναι η έκθεση του παιδιού σε ακατάλληλα ερεθίσματα, όπως βίντεο, ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, chat-rooms κ.τ.λ. Για παράδειγμα, οι γνωριμίες με αγνώστους στο διαδίκτυο, τα ακατάλληλα και παρενοχλητικά μηνύματα από τους συμμαθητές του, έχουν ως αποτέλεσμα την ισοπέδωση της αξιοπρέπειας του παιδιού, θέτοντάς το παράλληλα σε υψηλό κίνδυνο. Τα παιδιά εξοικειώνονται με τον συντομευμένο τρόπο γραφής στα μηνύματα και ξεχνούν πώς γράφονται ακόμα και οι πιο απλές λέξεις. Τέλος, στα αρνητικά συγκαταλέγονται και τα αποτελέσματα ερευνών σύμφωνα με τα οποία, παιδιά που περπατούν και ταυτόχρονα ασχολούνται με το κινητό τους τηλέφωνο, εμπλέκονται σε ατυχήματα.
Το σημαντικότερο προτέρημα στο να έχει το παιδί σας κινητό είναι η ασφάλεια της άμεσης επικοινωνίας μεταξύ σας ανά πάσα στιγμή. Όσα κινητά τηλέφωνα έχουν πρόγραμμα GPS δίνουν τη δυνατότητα στον γονέα να γνωρίζει ανά πάσα ώρα και στιγμή, που βρίσκεται το παιδί τους, από την άλλη μεριά όμως παρεμποδίζει σε υπέρμετρο βαθμό την καλλιέργεια εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού στη σχέση γονέα-παιδιού. Οι γονείς που είναι διστακτικοί στην αγορά κινητού τηλεφώνου για το παιδί τους ανησυχούν για την έκθεση του στους προαναφερόμενους εξωτερικούς κινδύνους. Σε μεγάλο βαθμό είναι ρεαλιστική η ανησυχία τους, με δεδομένο ότι ένα παιδί δεν έχει ακόμη ολοκληρωμένη προσωπικότητα και δεν κατέχει την ωριμότητα ώστε να αμυνθεί απέναντι σε κινδύνους ή επιβλαβείς επιρροές…
Σε ό, τι αφορά την κατάλληλη ηλικία αγοράς κινητού να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με έρευνες η χρήση και μόνο του κινητού τηλεφώνου από παιδιά κάτω των οκτώ ετών αντενδείκνυται αφού σε αυτή την ηλικία ο εγκέφαλος είναι αρκετά ευάλωτος. Ένα παιδί εννέα έως δώδεκα ετών δεν είναι απαραίτητο να έχει δικό του κινητό τηλέφωνο, διότι εκ των πραγμάτων τα παιδιά αυτής της ηλικίας πρέπει να είναι υπό την επίβλεψη μεγαλυτέρων, όπως γονέων, δασκάλων, αδερφών κλπ. Συνεπώς, εάν χρειαστεί να υπάρξει πρόσβαση σε κινητό τηλέφωνο, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό του υπεύθυνου για την επίβλεψή του. Μετά από το 13ο έτος και εφόσον το επιθυμεί το παιδί μπορεί να γίνει συζήτηση για τους λόγους που αυτό θέλει κινητό τηλέφωνο. Κάθε παιδί βέβαια είναι μοναδικό, το οποίο συνεπάγεται και διαφορετικό επίπεδο ωριμότητας από παιδί σε παιδί αυτής της ηλικίας. Πριν από την αγορά του κινητού τηλεφώνου είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί το επίπεδο ωριμότητας και η δυνατότητα διαχείρισης της ευθύνης.
gkourou.com
Αφήστε μια απάντηση