ΤΟΠΙΚΑ posted by

Συνταγή της ημέρας: Μοσχάρι με πουρέ μελιτζάνας

Συνταγή της ημέρας: Μοσχάρι με πουρέ μελιτζάνας
mosxarimepoureΥλικά
1 κ. μοσχάρι σπάλα ή ελιά, σε κομμάτια 
3 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη*
1 κ.σ. πελτέ
5-6 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
1 φλ.τσ. κόκκινο κρασί
1 1/2 κ. μελιτζάνες φλάσκες
3 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
3 κ.σ. αλεύρι
2 1/2 – 3 φλ.τσ. γάλα ζεστό
1/2 φλ τσ. τριμμένη…

γραβιέρα
αλάτι, πιπέρι 
 
 
Παρασκευή
Σε μεγάλη κατσαρόλα σωτάρουμε το κρέας με το ελαιόλαδο, γυρίζοντάς το απ’ όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τ’ ανακατεύουμε μαζί 3′-4′, μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2΄. Προσθέτουμε τη ντομάτα και τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας να σιγοψηθεί τουλ.1.30 ώρα, μέχρι να μαλακώσει πολύ. Ανακατεύουμε συχνά και προσθέτουμε λίγο νερό, αν χρειαστεί. Στο μεταξύ, πλένουμε και στεγνώνουμε τις μελιτζάνες. Τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου ή στη φωτιά του γκαζιού, μέχρι να καεί η φλούδα τους και να μαλακώσει το εσωτερικό. Αφαιρούμε τη σάρκα τους μ’ ένα κουτάλι και την πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Σ’ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο. Οταν αφρίσει, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτουμε τον πολτό της μελιτζάνας και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά 3′-4΄, ανακατεύοντας, να μην κολλήσει. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε συνέχεια σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Την αποσύρουμε απο τη φωτιά και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο. Αφήνουμε τον πουρέ να σταθεί 10′. Μοιράζουμε στα πιάτα τον πουρέ και βάζουμε επάνω το κρέας με τη σάλτσα του. 
 
* μπορούμε ν’ αντικαταστήσουμε τις ντομάτες με 1 1/2 φλ.τσ. τριμμένη ντομάτα κουτιού.
 
athinorama.gr
Επιμέλεια: Ο.Ν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *