Γράφει ο Δημήτρης Π. Χατζηπέτρου*
* Πρέπει να καταναλώνουμε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση. Αυτό δεν είναι δύσκολο να γίνει όταν συνοδεύετε τα γεύματα σας με σαλάτες και τρώτε 2-3 φρούτα κάθε μέρα.
* Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά συστατικά όπως είναι η βιταμίνη C, το σελήνιο, οι πολυφαινόλες κ.ά. τα οποία αποτελούν ισχυρούς συμμάχους για την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Βιταμίνη C βρίσκουμε άφθονη σε όλα τα εσπεριδοειδή, στις φράουλες, στα ακτινίδια, στα μούρα, στις πιπεριές κ.ά. Τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι τα Brazilian nuts, οι σαρδέλες, ο τόνος, το χοιρινό και το βοδινό κρέας. Πολυφαινόλες συναντάμε στα μήλα, στο πράσινο τσάι, στα σταφύλια κ.ά.
* Προτιμήστε τα φρέσκα τρόφιμα! Ωστόσο τα κατεψυγμένα λαχανικά διατηρούν τις περισσότερες από τις βιταμίνες τους.
* Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα τρώγοντας βρώμη, πηγή β-γλυκάνης στο πρόγευμα ή στο δείπνο μαζί με γιαούρτι ή προσθέστε την σε γευστικά smoothies.
* Βάλτε τα προβιοτικά στη διατροφή σας τρώγοντας χωριάτικο γιαούρτι και πίνοντας κεφίρ ή αριάνι, τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, ωφέλιμα για τη μικροβιοχλωρίδα του εντέρου και κατ’ επέκταση του ανοσοποιητικού συστήματος.
* Ιδιαίτερα ευεργετική είναι η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα όπως λιπαρά ψάρια π.χ. σαρδέλες, σκουμπρί, σολομός, φαγκρί, λαβράκι, τσιπούρα. Επίσης οι ξηροί καρποί και οι σπόροι βοηθούν στην τόνωση του οργανισμού, στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς και βελτιώνουν τη διάθεση μας.
* Μην αμελείτε τη βιταμίνη D! Την βρίσκουμε στα λιπαρά ψάρια, στον κρόκο του αυγού, στο γάλα και στο βούτυρο. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η βιταμίνη D είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση των ιώσεων. Μία μελέτη του 2017 (με δείγμα 11.000 ανθρώπους) έδειξε ότι η καθημερινή πρόσληψη 800 IU (διεθνών μονάδων) βιταμίνης D μειώνει τις πιθανότητες προσβολής από αναπνευστική ίωση κατά 50%.
* Τα βότανα έχουν ευεργετική δράση! Το φασκόμηλο που θεωρείται το βότανο της μακροζωίας, το τσάι του βουνού και το πράσινο τσάι βοηθούν στην αντιμετώπιση των ιώσεων και των κρυολογημάτων.
* Πιείτε 8 ποτήρια νερό τουλάχιστον. Ενυδατώστε επαρκώς τον οργανισμό σας με τουλάχιστον 3 λίτρα υγρά ημερησίως κατά προτίμηση σε χλιαρή θερμοκρασία, όχι παγωμένα.
* Μαλώστε με τη ζάχαρη! Σας παχαίνει και καταστέλλει το ανοσοποιητικό. Αποφύγετε τα αναψυκτικά και τους χυμούς με την πολλή ζάχαρη.
* Φτιάξτε φρέσκους χυμούς στο σπίτι.
* Μειώστε το αλκοόλ.
* Φάτε όσπρια 2-3 φορές την εβδομάδα και αφαιρέστε το λίπος από το κρέας και το κοτόπουλο προτού τα μαγειρέψετε.
*Ο Δημήτρης Π. Χατζηπέτρου, Msc Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος, μας δίνει χρήσιμες διαιτητικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της Covid-19 και της γρίπης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΥ
Msc ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
Αφήστε μια απάντηση