Το Κονάκι του Γιδά (-Αλεξάνδρειας) αποτελεί υποψήφιο μνημείο για το 7 MOST ENDANGERED PROGRAMME 2023 της Europa Nostra. Η υποψηφιότητα του κονακιού κατατέθηκε μετά από πρόταση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (ΣΑΚ) της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και με την ενθάρρυνση των ιδιοκτητριών.
Την πρωτοβουλία στήριξαν με επιστολές τους ο Δήμος Αλεξάνδρειας, η Εστία Ρουμλουκιωτών, όπως και το Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη-Κέντρου Έρευνας Μάσκας από κοινού με τον Σύλλογο Φίλων του Εθνογραφικού Κέντρου. Η προετοιμασία και κατάθεση του φακέλου έγινε σε συνεργασία της Λέσχης Κινηματογράφου & Πολιτισμού Αλεξάνδρειας «Κινηματόδρασις» με τον Γ. Μερτζανίδη και το ΣΑΚ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, με την υποστήριξη του αρχιτέκτονα τοπίου Σ. Μίχου και του Ι. Μοσχόπουλου.
Το πρόγραμμα 7 MOST ENDANGERED διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος του προγράμματος είναι να αναδειχθούν ευρωπαϊκά μνημεία σε κίνδυνο, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα χορηγίας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Στο παρελθόν έχουν ενταχθεί στη λίστα ιστορικές γειτονιές της Καστοριάς (2014), ο Κάμπος της Χίου (2016), αλλά και πέντε νησιά των Κυκλάδων με κοινή υποψηφιότητα (2021). 14 επιλέγμενα μνημεία θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο του 2023, ενώ η τελική λίστα με τα 7 μνημεία θα ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2023.
Την προσεχή Κυριακή στις 13/11/2022, στις 11:00 στο Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Αλεξάνδρειας πραγματοποιείται ημερίδα-συζήτηση με τίτλο «Κονάκι, ιστορία & προοπτικές». Εκεί θα δοθεί η δυνατότητα για ενημέρωση σχετικά με την υποψηφιότητά του κονακιού. Κυρίως όμως θα αναδειχθεί η σημασία της διατήρησης του ιστορικού κτιρίου, δυνητικού πυρήνα ανάπτυξης του χώρου της πόλης.
Ανοιχτή Επιστολή
ΤΟ «ΚΟΝΑΚΙ ΤΟΥ ΓΙΔΑ» ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΓΙΑ ΤΑ 7 ΠΛΕΟΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2023
Το Κονάκι του Γιδά (-Αλεξάνδρειας) αποτελεί επίσημα υποψήφιο μνημείο για το 7 MOST ENDANGERED PROGRAMME 2023, με επιστολή της εκπροσώπου της συντονίστριας του προγράμματος κας Αντιγόνης Μιχαήλ στις 28/10/2022. Το πρόγραμμα διοργανώνεται από την Europa Nostra, ευρωπαϊκό οργανισμό για την πολιτιστική κληρονομιά, σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) και με την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από το 2013 και κάθε χρόνο η κοινωνία των πολιτών σε όλη την Ευρώπη καλείται να συμβάλλει στη σύνταξη ενός καταλόγου με τα πλέον απειλούμενα μνημεία της ηπείρου. Οι υποψηφιότητες αξιολογούνται από διεθνή διεπιστημονική επιτροπή, ενώ το Συμβούλιο της Europa Nostra συντάσσει την τελική λίστα με τα 7 πιο απειλούμενα μνημεία. Τα μνημεία αυτά, που μπορεί να είναι ακόμα και μνημεία του φυσικού περιβάλλοντος ή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μια χορηγία έως 10.000 € από το Ίδρυμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) ως συμβολή στη διάσωσή τους. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι η ανάδειξή τους ως ευρωπαϊκά μνημεία σε κίνδυνο, ώστε να προωθηθούν ενέργειες διατήρησης.
Στο παρελθόν έχουν ενταχθεί στη λίστα οι γειτονιές Ντολτσό και Απόζαρι στην Καστοριά (2014), ο Κάμπος της Χίου (2016), αλλά και η Αμοργός, η Κίμωλος, τα Κύθηρα, η Σίκινος και η Τήνος με κοινή υποψηφιότητα (2021). Τον Ιανουάριο του 2023 θα ανακοινωθούν 14 επιλέγμενα μνημεία, ενώ η τελική λίστα με τα 7 μνημεία θα ανακοινωθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2023. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορούν να αναζητηθούν στην επίσημη ιστοσελίδα: https://7mostendangered.eu.
Η υποψηφιότητα του κονακιού κατατέθηκε μετά από πρόταση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (ΣΑΚ) της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ). Την υποψηφιότητα ενθάρρυναν οι ιδιοκτήτριες κα Ιωάννα Παπαχριστοπούλου και κα Μαίρη Βετσοπούλου, ενώ στήριξαν με επιστολές τους ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Παναγιώτης Γκυρίνης, η Εστία Ρουμλουκιωτών, διά του προέδρου του Δ.Σ. κ. Δημήτρη Νταμτσιόπουλου, όπως και ο ιδρυτής και διευθυντής του Εθνογραφικού Κέντρου Γιώργη
Μελίκη – Κέντρου Έρευνας Μάσκας, κ. Γιώργης Μελίκης με τον πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων του Εθνογραφικού Κέντρου, κ. Γιάννη Μοσχόπουλο. Η κατάθεση του φακέλου έγινε σε συνεργασία του υπογράφοντα με την Λέσχη Κινηματογράφου και Πολιτισμού Αλεξάνδρειας
«Κινηματόδρασις» και με την υποστήριξη του ΣΑΚ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ.
Με την επιστολή αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους παραπάνω εκπροσώπους φορέων και συλλόγων που ανταποκρίθηκαν τόσο άμεσα στην υποστήριξη της υποψηφιότητας· ενώ αν υπήρχε περισσότερος χρόνος θα προσεγγίζονταν πολλοί περισσότερες συλλογικότητες και φορείς προσδίδοντας μεγαλύτερη δυναμική στην πρωτοβουλία. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον κ. Στέργιο Χ. Μίχο, πρόεδρο της Κινηματόδρασις και τα μέλη της Λέσχης, την κα Ελένη Μαΐστρου, πρόεδρο του ΣΑΚ της ΕΛΛΕΤ και τον κ. Ηλία Σακελλάρη, συνεργάτη του ΣΑΚ, αλλά και τον κ. Γιάννη Μοσχόπουλο και τον αρχιτέκτονα τοπίου κ. Στέργιο Μίχο για τη συνεργασία, την ενεργό συμμετοχή και υποστήριξη κατά την προετοιμασία και κατάθεση του φακέλου.
Την προσεχή Κυριακή στις 13/11/2022, στις 11:00 στο Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Αλεξάνδρειας θα μπορέσουμε να συζητήσουμε για το κονάκι, την υποψηφιότητά του και κυρίως να προσεγγίσουμε και να καταλάβουμε ένα από τα ελάχιστα και πλέον ιστορικά κτίρια της πόλης, αλλά και πως αυτό, αν διασωθεί, μπορεί να αποτελέσει πυρήνα ανάπτυξης του χώρου της πόλης.
Με εκτίμηση, Γιώργος Μερτζανίδης,
αρχιτέκτονας, Europa Nostra Youth Μember
Αλεξάνδρεια, Πέμπτη 10/11/2022
Αφήστε μια απάντηση