Από τον πολιτιστικό σύλλογο Βεργίνας «Αιγές» ανακοινώθηκε:
Εξίσου εντυπωσιακά με τα εγκαίνια της, ολοκληρώθηκε η έκθεση με έργα του Μάκη Βαρλάμη για τον Μεγαλέξανδρο στην πόλη του Κουβέιτ.
Τότε ήταν η φωνή της διεθνούς φήμης Ελληνίδας μεσόφωνου Αλεξάνδρας Γκράβας που μάγεψε με την φωνή της όλους τους καλεσμένους, τώρα με πρωτοβουλία της Ελληνικής Πρεσβείας και του Πειραματικού Εργαστηρίου Βεργίνας, που οργάνωσε την εκδήλωση, ήρθε στο Κουβέιτ για το κλείσιμο της έκθεσης το χορευτικό συγκρότημα του πολιτιστικού συλλόγου της Βεργίνας «Αιγές» με επικεφαλής την πρόεδρο κ. Ευδοξία Μανωλοπούλου, τον χοροδιδάσκαλο κ. Σωτήρη Τσιρογιάννη και τις εντυπωσιακές στολές του Ρουμλουκιού με το Κατσούλι, τον γυναικείο κεφαλόδεσμο που παραπέμπει στις περικεφαλαίες των αρχαίων Μακεδόνων.
Οι ζουρνάδες του Βασίλη Μανωλόπουλου και του Γιώργου Ουζούνη και το νταούλι του Αλέξανδρου Γκιόνογλου με τις αρχέγονες μακεδονικές μουσικές αντήχησαν στο κέντρο του Εμιράτου στο αίθριο του «Avenues» του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου των χωρών του Αραβικού Κόλπου και στο κέντρο “LAPA” – Loyac Academy of Performing Arts του Κουβέιτ, όπου ήταν το προσκεκλημένο τιμητικά το συγκρότημα για την παγκόσμια ημέρα χορού το Σάββατο 29 Απριλίου 2023.
Ήταν ένα αντάξιο φινάλε σε μια πολυδιάστατη και σημαντική καλλιτεχνική δράση, – όπως μαρτυρεί και η παρουσία στα εγκαίνια και στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωση, πολιτικών, επιχειρηματιών και πανεπιστημιακών από τις δύο χώρες – που ενίσχυσε την κατανόηση μεταξύ των δύο χωρών σε πολλαπλά επίπεδα και άνοιξε πολλές θετικές προοπτικές διμερούς συνεργασίας τόσο με το Κουβέιτ, όσο και με τις γειτονικές χώρες που διατηρούν πάντα μεγάλο σεβασμό και αγάπη για τον Αλέξανδρο.
Το χορευτικό συγκρότημα για να ανταποκριθεί στην όμορφη και εγκάρδια υποδοχή έδωσε την ευκαιρία στους Κουβετιανούς να διδαχθούν και να χορέψουν μακεδονικούς χορούς, αλλά και να μάθουν για το «κατσούλι» και την ιστορία του από τον ρέκτη λαογράφο, χοροδιδάσκαλο και εκπαιδευτικό κ. Τσιρογιάννη.
Για να τιμήσει όλους τους συντελεστές των εκδηλώσεων που έφεραν με ουσιαστικό και εντυπωσιακό τρόπο τον Ελληνικό Πολιτισμό στο Κουβέιτ, ο πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Πιπερίγκος τους δέχθηκε στην ελληνική πρεσβεία και τους προσέφερε συμβολικά δώρα με τους μουσικούς να παίζουν το «Μακεδονία ξακουστή» και τα Ρουγκάτσια να χορεύουν με τα ξύλινα σπαθιά τους σε μια φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα.
Ο Μακεδόνας Αλέξανδρος, μετά από 24 αιώνες, εμφανίστηκε και πάλι στην περιοχή του Αραβικού Κόλπου, μέσα από το καλλιτεχνικό έργο του Μάκη Βαρλάμη και την όμορφη συνοδεία του Πολιτιστικού Συλλόγου της Βεργίνας και ετοιμάζεται να συνεχίσει το ταξίδι του, ανταποκρινόμενος στο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε και από γειτονικές χώρες όπως το Μπαχρέιν, η αρχαία Τύλος των Μακεδόνων, το Ντουμπάι και το Κατάρ.
Η έκθεση για τον Μεγαλέξανδρο του Μάκη Βαρλάμη στο Κουβέιτ ήταν υπό την αιγίδα του Έλληνα Πρέσβη κου Κωνσταντίνου Πιπερίγκου και οργανώθηκε από το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας και το Μουσείο Τέχνης της Αυστρίας, που αντιπροσωπεύουν το έργο του αείμνηστου Βαρλάμη.
Στην μεγάλη επιτυχία συνετέλεσαν το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Κουβέιτ και η «Σύγχρονη Πλατφόρμα Τέχνης (CAP)» του Κουβέιτ.
Οι Φωτογραφίες:
- Εκατοντάδες επισκέπτες βιντεοσκοπούν και φωτογραφίζουν τους χορευτές και μουσικούς στο μεγάλο εμπορικό κέντρο «AVENUES” (το μεγαλύτερο Εμπορικό Κέντρο σε όλο τον Αραβικό κόσμο). Σε λίγο τα Κοινωνικά δίκτυα είχαν πλημυρίσει με υλικό από την πρωτότυπη και εντυπωσιακή δράση.
- Στη “Loyac Academy of Performing Arts” οι Κουβετιανοί μαθαίνουν από τον κ. Σωτήρη Τσιρογιάννη μακεδονικούς χορούς και τους χορεύουν μαζί με τα παιδιά του χορευτικού συγκροτήματος.
- Το μέλος του χορευτικού συγκροτήματος Αθηνά Γκόγκου με επιφανή σείχη του Κουβέιτ.
- Το «κατσούλι» την ιστορία του και το περίτεχνο δέσιμό του έδειξε ο λαογράφος και εκπαιδευτικός κ. Σωτήρης Τσιρογιάννης.
- Ο Έλληνας Πρέσβης κ. Κωννσταντίνος Πιπερίγκος υποδέχεται τιμητικά τους μουσικούς και χορευτές στην Ελληνική Πρεσβεία.
- Την αποχαιρετιστήρια εκδήλωση της έκθεσης στην “Contemporary art platform” συνοδεύουν οι μουσικοί και οι χορευτές από το Ρουμλούκι και τη Βεργίνα.
Αφήστε μια απάντηση