Με προβλήματα ξεκίνησε και η φετινή παραγωγική χρονιά στα πυρηνόκαρπα, καθώς σε αρκετούς νομούς (Ημαθία, Πέλλα, Λάρισα, Κοζάνη κ.α.) είχαμε εκτεταμένες ζημιές από χαλαζοπτώσεις αλλά και μειωμένη παραγωγή σε δαμάσκηνα, βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια και αχλάδια κατά κύριο λόγο.
Όπως αναφέρει η imathiotikigi.gr, οι απώλειες αυτές που καταγράφονται σε μεγάλο βαθμό σε ορισμένες περιοχές και σε κάποιες καλλιέργειες(ροδάκινα, δαμάσκηνα κ.α.) δεν αναγνωρίζονται ως παγετός για να μπορέσουν οι παραγωγοί να υποβάλουν δηλώσεις ζημιών και να λάβουν αποζημιώσεις με ότι συνεπάγεται αυτό, όσον αφορά το εισόδημα τους.
Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω που καλούνται να φέρουν εις πέρας οι αγρότες, πρέπει δυστυχώς να αντιμετωπίσουν και ζητήματα γραφειοκρατίας που τους ταλαιπωρούν ιδιαίτερα κατά την υποβολή δηλώσεων ζημιάς, αναχρονιστικές τακτικές τους ΕΛΓΑ που «φωνάζουν» για αλλαγή.
«Επιβάλλεται να δοθεί λύση, έτσι ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο με τους αγρότες σε ουρές αναμονής για την υποβολή δηλώσεων, με την ανάθεση της διαδικασίας στα ΚΥΔ» δήλωσε στην ο Διευθυντής της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Στέφανος Νταούκας, προβάλλοντας μια σειρά πλεονεκτημάτων:
- Επιτυγχάνεται εγκυρότητα και πληρότητα των στοιχείων του κάθε παραγωγού
- Λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα για την εξυπηρέτηση των παραγωγών λόγω ανοικτών ουρών (ΚΥΔ)
- Μείωση ταλαιπωρίας παραγωγών και χρόνου παραμονής τους στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.
- Τα ΚΥΔ διαθέτουν:
α) Εξιδεικευμένο προσωπικό (Γεωπόνους, τοπογράφους κλπ)
β) Σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό
γ) Ευέλικτο ωράριο λειτουργείας (ΚΥΔ)
Αφήστε μια απάντηση