ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ posted by

Θεατρομπόμπιρες: Θεατρικό εργαστήρι για νήπια, παιδιά Δημοτικού και εφήβους!

Θεατρομπόμπιρες: Θεατρικό εργαστήρι για νήπια, παιδιά Δημοτικού και εφήβους!

Θεατρικά εργαστήρια με ψυχοπαιδαγωγική μεθόδους και θεραπευτικές ιδιότητες μέσω της παιχνιδιοθεραπείας για παιδιά προσχολικής, δημοτικού και εφήβων στον Κα.Συ.θε. Δρυάδων και Θεατρομπόμπιρων.

Στο Θεατρικό Εργαστήρι για παιδιά, νηπιάκια και εφήβους των Θεατρομπόμπιρων και Δρυάδωντο θεατρικό παιχνίδι γίνεται μέσο απελευθέρωσης της φαντασίας και της δημιουργικότητας του παιδιού. Το παιδί αναδημιουργεί με συμβολικό τρόπο τον κόσμο, τον ονομάζει, τον δέχεται και με έμμεσο τρόπο μαθαίνει τον εαυτό του και τη σχέση του με τους άλλους.

Το θεατρικό εργαστήρι προσδίδει ένα χώρο όπου τα παιδιά θα είναι ελεύθερα να εκφραστούν, να πειραματιστούν, να γνωριστούν, να μοιραστούν. Το κάθε παιδί κρατώντας την διαφορετικότητα του θα μπορέσει να γίνει μέρος της ομάδας χρησιμοποιώντας τον λόγο, την κίνηση, τη μνήμη, τη φαντασία του. Σκοπός είναι μέσα σ’ ένα πλαίσιο πειθαρχίας και εμπιστοσύνης και με τη βοήθεια των εμψυχωτριών  το παιδί να έρθει σε επαφή με την τέχνη του θεάτρου. Μέσω παιχνιδιών και ασκήσεων, με αφορμή ένα αντικείμενο, μια μουσική, ένα κείμενο, το παιδί καλείται να αυτοσχεδιάσει. Δηλαδή μαθαίνει να χρησιμοποιεί τη φαντασία του, να παίρνει πρωτοβουλίες, να είναι ενεργητικό αλλά ταυτόχρονα να ακούει τους άλλους, να επικοινωνεί και να εκφράζεται ομαδικά. Το παιδί εξοικειώνεται με το σώμα, τη φωνή και τα συναισθήματα του και εκφράζεται αυθόρμητα και δημιουργικά.

Μερικά από τα οφέλη του θεατρικού παιχνιδιού είναι:

  1. Καλλιεργεί τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και την κριτική σκέψη των παιδιών.
  2. Λόγω της έκθεσης, ενισχύεται η αυτοπεποίθηση και η αντίληψη του εαυτού.
  3. Μέσω των αυτοσχεδιασμών βελτιώνεται ο προφορικός λόγος, τόσο η εκφορά όσο και η κατανόηση του.
  4. Βοηθά τα παιδιά να ανακαλύψουν το σώμα τους, να κινούνται μέσα στον χώρο και να δραστηριοποιούνται.
  5. Η ομαδική δουλειά, οι κοινοί στόχοι κι η συνεργασία αναπτύσσουν την κοινωνικότητα των παιδιών.
  6. Καλλιεργούνται αξίες όπως ο σεβασμός, η αποδοχή, η συνεργασία και η υπομονή, ειδικά κατά τη διαδικασία προετοιμασίας μιας παράστασης ή παρουσίασης.
  7. Βοηθά εξαιρετικά στη διαχείριση του άγχους. Υπάρχουν δραστηριότητες που βοηθάνε τα παιδιά να αποφορτιστούν , να εκτονωθούν και να αποβάλλουν αρνητικά συναισθήματα. Ακόμα και η έκθεση κατά τη διάρκεια μια παρουσίασης σε κόσμο βοηθάει στο να διαχειριστεί ένα παιδί το στρες και το τρακ.
  8. Βοηθάει  στην εκπαιδευτική διαδικασία κάνοντας το μάθημα βιωματικό. Ειδικά μαθήματα όπως η Ιστορία μέσα από το θεατρικό παιχνίδι (κυρίως με παιχνίδια ρόλων) γίνεται μια ευχάριστη εμπειρία και κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν μαθήματα που δυσκολεύονται.

Σας περιμένουμε!

Υπεύθυνες εργαστηρίων: Εσερμπόγλου Κορίνα/ Πιστοποιημένη εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού & Σκηνοθεσίας Θεατρικής Παράστασης ΕΚΠΑ/Αrt Therapy Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Παλιουδάκη Ευδοξία /Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης  ΑΠΘ/ MS.Ed. Ειδικής Αγωγής.

Βιζυηνού 34, Αλεξάνδρεια.

Τηλ: 6974014229 και 2333305455

            

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *