ΤΟΠΙΚΑ posted by

Παλιά ξεπερασμένα συνθήματα / Του Δημήτρη Τοπάλη

Παλιά ξεπερασμένα συνθήματα / Του Δημήτρη Τοπάλη

Γράφει ο Δημήτρης Τοπάλης.

1ο Μέρος (κλικ ΕΔΩ), 2ο Μέρος (κλικ ΕΔΩ)

Το τρίτο και τελευταίο μέρος των παλιών και ξεπερασμένων συνθημάτων του ΠΑΣΟΚ θα διαβάσετε σήμερα, αγαπητοί αναγνώστες. Έχουμε και λέμε.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ:

Το σύνθημα αυτό ακούστηκε και παίχτηκε στα μέσα ενημέρωσης πάρα πολύ. Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι το εξής: Μήπως υπήρχε τότε κάποιο πολιτικό σχήμα ή κάποιος βουλευτής ή κάποιο στέλεχος, που δήλωνε ότι η Ελλάδα ανήκει στους …Αιθίοπες ή στους Νεοζηλανδούς; Μήπως τη χώρα μας τη διεκδικούσαν τότε οι Παπούα της Νέας Γουϊνέας και δεν το γνωρίζαμε; Δε θέλω να σχολιάσω περισσότερο το ανόητο αυτό σύνθημα, που μυρίζει λαϊκισμό κατώτατου είδους.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΑΣΟΚ:

Βγήκε, που λέτε, κάποτε ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην τηλεόραση, με βαρύγδουπο ύφος και στεντόρεια φωνή, και ανέπτυσσε όλα εκείνα τα ρηχά επιχειρήματα, που θαύμαζε και χειροκροτούσε το πράσινο Κίνημα, και δεν άφηνε κανέναν άλλο να μιλήσει. Ήταν τόσο προκλητικός και οι δημοσιογράφοι, που πλαισίωναν την ομήγυρη, βρέθηκαν σε δύσκολη θέση. Κανείς δεν μπορούσε να σταματήσει το χείμαρρο του στελέχους του ΠΑΣΟΚ.

Τότε κάποιος από τους δημοσιογράφους σηκώθηκε και, αφού κατάφερε να επιβάλλει την απαιτούμενη ησυχία, ρώτησε τον κομπορρημονούντα σοσιαλιστή εκπρόσωπο: “ Με συγχωρείτε , κύριε. Εσείς τι δουλειά κάνετε;” Ο άνθρωπος αυτός, που, απ’ ό,τι φάνηκε, δεν είχε δουλέψει ποτέ στη ζωή του, απάντησε με αμηχανία, αλλά και αρκετή αφέλεια, το εξής: “Τι δουλειά να κάνω εγώ, κύριε; Εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ”!!! Όλοι στο τηλεοπτικό πάνελ κρυφογέλασαν και ένας – ένας την έκαναν σιγά – σιγά, αφήνοντάς τον, μόνο του σχεδόν, να αναπτύσσει τις θεωρίες του.

Τότε κάποιοι δημοσιογράφοι της …επάρατης δεξιάς έφτιαξαν το σύνθημα “ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΑΣΟΚ”, που συνόδευε πλέον το Κίνημα της Αλλαγής.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΞΙ:

Πιστός στην αντιαμερικανική και αντινατοϊκή πολιτική ο Ανδρέας Παπανδρέου, προσπάθησε να σώσει τον κόσμο και να επιβάλλει την παγκόσμια ειρήνη με τους παρακάτω ηγέτες: Ούλοφ Πάλμε της Σουηδίας, Ίντιρα Γκάντι της Ινδίας, Μιγέλ ντε λα Μαδρίδ του Μεξικού, Ραούλ Αλφονσίν της Αργεντινής και Τζούλιους Νυερέρε της Τανζανίας.

Θυμάμαι πολύ έντονα τις ολίγες συνεδριάσεις τους και τα μεγαλόστομα κείμενα γεμάτα υποσχέσεις, γεμάτα αγάπη για την παγκόσμια ειρήνη και τον πολυμερή αφοπλισμό, για την καταπολέμηση του ιμπεριαλισμού, που ασκούσαν οι Αμερικάνοι με τον πρόεδρό τους Ρόναλντ Ρέηγκαν και πολλά ακόμη που, δυστυχώς, τα έχω ξεχάσει.

Σήμερα για την Πρωτοβουλία των έξι δε μιλάει κανείς κι ούτε πρόκειται να μιλήσει στο μέλλον. Ξεχάστηκε στο …χρονοντούλαπο της ιστορίας.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ:

Τι να πει κανείς για το σύνθημα αυτό και τι να μολογήσει. Καλά, το ότι το ΠΑΣΟΚ ήθελε να μένει αιώνια στην Κυβέρνηση, το ξέρουμε. Αλλά ο λαός στην εξουσία; Ο λαός που έφτασε στο 4,68% ; Το υπόλοιπο του λαού, δηλαδή το 95,32%, θα βρισκόταν εκτός εξουσίας; Περίεργα πράγματα. Κι όμως αυτά λέγονταν κατά κόρον.

ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΓΚΑΡΣΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ:

Με πολύ στόμφο ο, τότε Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης έκανε την παραπάνω δήλωση. Αμέσως κατήργησε το Υπουργείο Τουρισμού και προσπάθησε να υποβαθμίσει τουριστικά τη χώρα. Πιθανόν να πίστευε ο άνθρωπος ότι η Ελλάδα θα γίνει μια μεγάλη βιομηχανική δύναμη με τεράστια εργοστάσια και φοβερές βιομηχανικές παραγωγές, οπότε τα …ψίχουλα από την τουριστική κίνηση δεν τον ενδιέφεραν. Χαρακτηρίστε τον άνθρωπο εσείς, αγαπητοί αναγνώστες. Εγώ δεν μπορώ. Ήταν, σίγουρα, εκτός τόπου και χρόνου.

Θέλω να προσθέσω κάτι τελευταίο. Στα τρία άρθρα μου, σχετικά με τα παρωχημένα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποίησα, νομίζω, έναν ευπρεπή λόγο χωρίς ύβρεις και αναθέματα. Δηλώνω μάλιστα, ότι έχω φυλάξει στο αρχείο μου κάποια φύλλα των εφημερίδων της εποχής της παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ, που είναι γεμάτα ύβρεις και αναθέματα εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, κυρίως. Ούτε αυτά πρέπει να ξεχνιούνται. Ας προσέξουν λοιπόν οι νέας κοπής πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ σήμερα τις εκφράσεις τους κι ας θυμηθούν λίγο το παρελθόν τους. Η δική μας μνήμη λειτουργεί πολύ καλά, ευτυχώς και προβάλλει αυτό το παρελθόν όσο πιο απλά μπορεί.

Δημήτριος Π. Τοπάλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *