Τo ΜΕΖΕ ΜΕΖΕ λειτουργεί στον πεζόδρομο Αλεξάνδρειας.
Μας υποδέχεται καθημερινά με μοναδικές γεύσεις και ένα μενού για όλες τις προτιμήσεις!
Η νέα καινοτομία που παρουσιάζει το σεφ Κωνσταντίνος Γατόπουλος είναι το Πιάτο Ημέρας στο ΜΕΖΕ ΜΕΖΕ!
Για την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025 απολαύστε:
Μουσακά:
Συνταγή για να δοκιμάσετε το πιάτο στο σπίτι σας:
Υλικά:
Για τον κιμά:
* 750 γρ. κιμάς από αρνί ή μοσχάρι (σπάλα).
* 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη.
* 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα.
* 2 καρότα τριμμένα.
* 150 ml κόκκινο ξηρό κρασί.
* 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτές, αραιωμένος σε 300 ml νερό.
* 5 μέτριες ώριμες ντομάτες, τριμμένες.
* 1 ξυλάκι κανέλας 2-3 κόκκοι μπαχάρι.
* 2 φύλλα δάφνης.
* 60 ml ελαιόλαδο.
* αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Για τα λαχανικά:
* 4 μεγάλες μελιτζάνες σε μακριές φέτες.
* 3 μέτριες πατάτες, σε φέτες.
* λάδι για το τηγάνισμα.
Για την μπεσαμέλ:
* 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
* 120 γρ. βούτυρο αγελάδας.
* 1 λίτρο φρέσκο γάλα, ζεστό.
* 2 κρόκοι αυγών.
* 1/3 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο.
* αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Διαδικασία:
Λαχανικά:
* Για να ετοιμάσουμε τον κλασικό μουσακά αλατίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε λίγα λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους, ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά.
* Ζεσταίνουμε άφθονο λάδι σε μεγάλο τηγάνι και τηγανίζουμε σε δόσεις τις φέτες πατάτας σε σχετικά μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, όχι να ροδίσουν.
* Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας
* Ξεπλένουμε τις φέτες μελιτζάνας, τις σκουπίζουμε καλά και τις σιγοψήνουμε και αυτές στο τηγάνι για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν απαλά
* Αφήνουμε όλα τα λαχανικά να στραγγίξουν καλά, όση ώρα ετοιμάζουμε τον κιμά και την μπεσαμέλ.
Κιμάς:
* Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά με το σκόρδο για 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνει σπυρωτός και να αλλάξει χρώμα.
* Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για άλλα 4-5 λεπτά.
* Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον αραιωμένο πελτέ, τις ντομάτες, τα μπαχαρικά, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι.
* Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 25 λεπτά με σκεπασμένη κατσαρόλα.
* Αποσύρουμε και αφαιρούμε την κανέλα, τις δάφνες και τα μπαχάρια.
* Προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Μπεσαμέλ:
* Όση ώρα μαγειρεύεται ο κιμάς, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο μέχρι να λιώσει.
* Ρίχνουμε βροχηδόν το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για 2-3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή κρέμα.
* Προσθέτουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε διαρκώς, μέχρι να δέσει και να σχηματιστεί μια δεμένη, αλλά ελαφρώς ρευστή μπεσαμέλ.
* Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τους 2 κρόκους, το μισό τυρί, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
Μουσακάς:
* Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
* Αλείφουμε ένα βαθύ ταψί με λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε τις πατάτες κολλητά, ώστε να μη μείνουν κενά
* Απλώνουμε τον κιμά και από πάνω στρώνουμε τις φέτες μελιτζάνας.
* Τέλος, απλώνουμε ομοιόμορφα την μπεσαμέλ
* Ψήνουμε τον μουσακά για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
* Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε για 20-30 λεπτά να σταθεί το φαγητό προτού σερβίρουμε.
Αφήστε μια απάντηση