Από το Επιμελητήριο Ημαθίας ανακοινώθηκε:
Την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025, πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ημαθίας στη Βέροια ευρεία σύσκεψη με σκοπό την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκάλεσε ο τριήμερος παγετός στις 18, 19 και 20 Μαρτίου στις αγροτικές καλλιέργειες των περιοχών Ημαθίας και Πέλλας.
Τη σύσκεψη συντόνισαν ο Α’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Σκουρτόπουλος Σωτήρης, oπρόεδρος του Εξαγωγικού Τμήματος του Επιμελητηρίου κ. Αποστολίδης Στέφανος και ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων και Αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) κ. Γιαννακάκης Χρήστος. Το παρών έδωσαν και τοποθετήθηκαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής, οι βουλευτές Ημαθίας κ. κ. Βεσυρόπουλος και Μπαρτζώκας, η βουλευτής Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη, ο Δήμαρχος Βέροιας κ. Βοργιαζίδης Κώστας, ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Κουτσογιάννης Νίκος, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Τσεπκεντζής Γιάννης, η περιφερειακή σύμβουλος κ. Τζήμα– ΤόπηΣυρμούλα, καθώς και εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων από την Ημαθία και την Πέλλα.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, επισημάνθηκαν οι εκτεταμένες ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες, με ορισμένες περιοχές να αναφέρουν απώλειες έως και 100%. Οι ζημιές αυτές έχουν σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στους αγρότες αλλά και σε ολόκληρη την αλυσίδα της αγροτικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της μεταποίησης, της συσκευασίας, των μεταφορών, των εξαγωγών και της τοπικής οικονομίας.
Ένα από τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι παθογένειες του ΕΛΓΑ, όπως η υποστελέχωση και η έλλειψη γεωπόνων εκτιμητών, ο απαρχαιωμένος κανονισμός και η κακή οικονομική κατάσταση του Οργανισμού. Επιπλέον, τονίστηκε η ανάγκη για άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις των ζημιών, γρήγορη καταβολή προκαταβολών και ενίσχυση της αντιχαλαζικής προστασίας.
Ο κ. Γιαννακάκης πρότεινε τη νομοθέτηση τροπολογίας για απευθείας ανάθεση εναέριας κάλυψης, προκειμένου να προστατευθεί η υπόλοιπη παραγωγή από ενδεχόμενες χαλαζοπτώσεις. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο οι αποζημιώσεις, αλλά κυρίως η διάσωση της παραγωγής και ότι αν δεν βρεθούν τρόποι για την ενεργητική προστασία από την κλιματική αλλαγή και τις καιρικές συνθήκες, οι αποζημιώσεις δεν θα επαρκούν για να στηρίξουν το παραγωγικό σύστημα.
Στη σύσκεψη προτάθηκε να ακολουθηθεί το μοντέλο αποζημιώσεων του 2021, για άμεση καταβολή προκαταβολής, με τους συμμετέχοντες να συμφωνούν σε συλλογικές ενέργειες άσκησης πίεσης προς την κυβέρνηση για την εφαρμογή των ίδιων διαδικασιών αποζημίωσης όλων των πληγέντων. Για άλλη μια φορά, επίσης, διαπιστώθηκε η ανάγκη για άμεση στελέχωση του ΕΛΓΑ και έναρξη των διαδικασιών αναθεώρησης του κανονισμού του.
Συνολικά, η σύσκεψη ανέδειξε την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη για συντονισμένες ενέργειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του παγετού και να προστατευθεί η αγροτική παραγωγή στις περιοχές της Ημαθίας και Πέλλας.
Αφήστε μια απάντηση