Καθένας από τους επισκέπτες που αναζητά Σίφνος ακτοπλοϊκά έχει διαφορετικό κίνητρο. Άλλος θέλει να γευτεί την εξαιρετική κουζίνα του νησιού, άλλος να χορτάσει τα μάτια του με όμορφα τοπία και να δροσιστεί σε πανέμορφες παραλίες. Κάποιος ίσως επιλέξει το νησί για την εμπειρία. Τι εννοούμε;
Η Σίφνος δεν είναι από εκείνα τα νησιά, που έχουν ένα αξιοθέατο, που λες ότι γι’ αυτό αξίζει να πας εκεί, όπως έχει π.χ. η Κεφαλονιά τη Μελισσάνη. Αυτό όμως που τη βάζει απευθείας στην καρδιά του επισκέπτη είναι ο συνδυασμός του φιλόξενου πνεύματος, της αρμονίας και του σεβασμού στον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Με άλλα λόγια το νησί αυτό, όπως και η γειτονική Σέριφος, αποτελούν τις επιλογές όσων παραθερίζουν ως ταξιδιώτες βιώνοντας την εμπειρία, όχι ως τουρίστες, που βλέπουν μέρη. Και ποιος άλλος καλύτερος τρόπος στο να μυηθείς στην κουλτούρα ενός μέρους από το να διδαχθείς από την ιστορία ενός προορισμού;
Εκπαιδευτικές διακοπές: Κεφάλαιο Σίφνος.
Αρχαία ορυχεία: Η πύλη στην πλούσια ιστορία:
Η Σίφνος υπήρξε από το παρελθόν ένα γόνιμο και πλούσιο νησί, ενώ οι δυναμικοί κι ευρηματικοί κάτοικοί της εκμεταλλεύτηκαν πλήρως τον φυσικό της πλούτο. Εκτός από τη γεωργία, οι Σίφνιοι ανακάλυψαν γρήγορα τα κοιτάσματα μεταλλευμάτων του νησιού σε χρυσό, ασήμι και μόλυβδο.
Αυτό μαρτυρούν τα αρχαία ορυχεία σε όλη την έκταση του νησιού, που χάρη στην εκτεταμένη εκμετάλλευσή τους από τους κατοίκους, η οικονομία του νησιού άνθισε. Το γεγονός, ότι η Σίφνος έκοβε τα δικά της νομίσματα, αλλά και ο μεγαλοπρεπής θησαυρός των Σιφνίων στους Δελφούς προς τιμήν του Απόλλωνα μαρτυρούν την ευμάρεια του νησιού.
Βέβαια δεν ήταν μόνο η Σίφνος, αλλά αρκετά νησιά ακόμη των Κυκλάδων, που ήκμασαν χάρη στα μεταλλεία. Αντίστοιχα λοιπόν και τα μεταλλεία Σερίφου έχουν πολλά να διδάξουν σε όποιον αναζητά Σέριφος ακτοπλοϊκά, καθώς και το νησί αυτό ήκμασε χάρη στα μεταλλεία και μάλιστα έκοψε κι εκείνη το δικό της νόμισμα.
Ο οικισμός του Κάστρου: Το προπύργιο της Σιφνέϊκης νοοτροπίας:
Στην ανατολική πλευρά του νησιού βρίσκεται η πρωτεύουσα της Σίφνου, ο οικισμός του Κάστρου, που χρονολογείται από την αρχαιότητα ως το 1836. Είναι ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους Μεσαιωνικούς οικισμούς στην Κυκλαδική περιοχή. Εκεί θα βρείτε το μικρό αρχαιολογικό μουσείο, που με τα πολλά κι εντυπωσιακά τεχνουργήματα, που απεικονίζουν την πλούσια ιστορία του νησιού.
Η ρυμοτομία του Κάστρου διασφάλιζε την προστασία των κατοίκων από επιδρομές και την εποπτεία της θάλασσας από ψηλά. Σήμερα μπορείτε να περιηγηθείτε στα γραφικά και δαιδαλώδη σοκάκια του. Στους τοίχους των νοικοκυρεμένα επιμελημένων σπιτιών θα δείτε ερείπια αρχαίων κτιρίων, στήλες ή επιτύμβιες στήλες ενσωματωμένες στη σύγχρονη αρχιτεκτονική.
Ακολουθήστε τις πινακίδες και στο τέλος του μονοπατιού θα δείτε ένα από τα μαγευτικά, γι’ αυτό άλλωστε και πιο πολυφωτογραφημένα τοπία, που έχετε συναντήσει: στην εκκλησία των Επτά Μαρτύρων. Κατεβείτε τα σκαλιά για να φτάσετε στην κορυφή του κωνικού λόφου, που βρέχεται από θάλασσα και να μάθετε την ιστορία της εκκλησίας.
Image by Freepik
Αφήστε μια απάντηση