Γράφει ο Τάσος Τασιόπουλος
– Ήταν το σωτήριο έτος 2001 όταν με πρωτοβουλία του δημάρχου ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ οι 12 δήμαρχοι των Καποδιστριακών δήμων της Ημαθίας, ο τότε Νομάρχης και η ΤΕΔΚ μετά από επίσκεψη στην ΓΑΝΔΗ του Βελγίου πλησίασαν στην επιλογή ενός χώρου για την χωροθέτηση “μονάδας επεξεργασίας αστικών αποβλήτων” κοντά στη θέση 10 μία εκ των 13 που είχαν προεπιλεγεί και προταθεί από την σχετική μελέτη.
– Πριν από 27 χρόνια το 1992 στην διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας με την διακήρυξη του Ρίου που ως Ατζέντα 21 περιελάμβανε 27 άρθρα και 38 Κεφάλαια και την υπέγραψαν 173 αρχηγοί κρατών, θεσπίζονταν ΚΑΝΟΝΕΣ για την προστασία του περιβάλλοντος και παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) με το σύνθημα “ο ρυπαίνων πληρώνει” απειλούσε τις χώρες, τις περιφέρειες και τους δήμους που δεν θα συμμορφώνονταν με δυσβάσταχτα πρόστιμα.
– Ο Νομός μας τότε είχε εξασφαλίσει τέσσερά (4) δις δραχμές για την κατασκευή της “μονάδας επεξεργασίας αστικών αποβλήτων”.
– Λίγα χρόνια μετά οι καινούργιοι ιθύνοντες στον Νομό αλλάζουν πρόταση της χωροθέτησης του χώρου στην θέση απόληψης αργίλου από τη ΔΕΗ στο φράγμα του Αλιάκμονα με 14 προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας και με αρνητική πάλι δυστυχώς κατάληξη.
– Η βασική φιλοσοφία του σχεδιασμού της μονάδας περιλάμβανε:
α) τμήμα υποδοχής απορριμμάτων
β) σύστημα δοσομέτρησης- τεμαχιστή σάκων
γ) μηχανικό διαχωρισμό
δ) μονάδα επεξεργασίας οργανικού κλάσματος
ε) χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων
ζ) διαμόρφωση του χώρου
η) στεγανοποίηση του πυθμένα
θ) συλλογή και επεξεργασία στραγγισμάτων.
– Από την επίσκεψη στην ΓΑΝΔΗ είχε προκύψει ότι το σύστημα αυτό λειτουργούσε από ετών εκεί στο κέντρο της πόλης, αλλά προέκυπταν αιτίες οι οποίες τους οδηγούσαν σε σκέψεις αναζήτησης άλλων λύσεων.
– Για το Νομό μας , που έστω και όταν άλλοι αναζητούσαν τρόπους να αλλάξουν το σύστημα αλλά εμείς συζητούσαμε να το προωθήσουμε, υπήρξαν δυο προβλήματα.
– Το πρώτο είχε να κάνει με την αντίδραση των τοπικών Κοινωνιών που δεν δέχονταν να γίνει η χωροθέτηση του σχετικού εργοστασίου και το άλλο ότι στις επικείμενες εκλογές άλλαξαν οι διοικήσεις των δήμων.
– Υπήρξε όμως και ένα καλό. Η ΕΕ ξέχασε τις Κοινοτικές οδηγίες και τις εγκυκλίους 32 και 70 σύμφωνα με τις οποίες από 30/11/2001 προβλέπονταν αυστηρά πρόστιμα στους δήμους που δεν θα συμμορφώνονταν και ευτυχώς 18 χρόνια μετά δεν επιβλήθηκε ούτε ένα πρόστιμο, ίσως γιατί δεν υποβλήθηκε κανένα παράπονο εκ μέρους κανενός δημότη.
– Φυσικά σήμερα τίθεται ένα νέο ζήτημα.
– Μια λύση που το 2001 θεωρούνταν ξεπερασμένη, εμείς σήμερα να θριαμβολογούμε επειδή εφαρμόστηκε στα ΓΙΑΝΝΕΝΑ και να περηφανευόμαστε ΕΠΕΙΔΗ θα εφαρμοστεί Πανελλαδικά;
– Σήμερα που λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν, υπάρχει όμως από το 2005 ο ν.3389 σε εφαρμογή της οδηγίας 2004/18/ΕΚ περί Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και υπάρχει και ο νόμος “Fast track” που είναι η τελευταία ρύθμιση που αφορά τα ΣΔΙΤ , οι δήμαρχοι να εξακολουθούν να ρυπαίνουν ασύστολα και ξεδιάντροπα;
– Η λογική των ΣΔΙΤ περιλαμβάνει την ολοκλήρωση υποδομών, όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Οι ιδιώτες προσφέρουν την τεχνογνωσία, το προσωπικό και την χρηματοδότηση και ο δήμος παρέχει την εύρεση των απαραίτητων χώρων και παραχωρεί στο ιδιωτικό τομέα τα πάγια για 25 έως 30 έτη παρακρατώντας την ιδιοκτησία του έργου.
– Ο δήμος ελέγχει τα πάντα και αποκτά το μερίδιο των κερδών που του αναλογεί με βάση το ποσοστό συμμετοχής του.
– Δεδομένου ότι οι συμβάσεις είναι πολυετούς διαρκείας και το αντικείμενο σημαντικό οι δήμοι συναλλάσσονται με ανώνυμες εταιρείες οι οποίες έχουν συσταθεί ειδικώς και δεν βαρύνονται με άλλες υποχρεώσεις , λειτουργούν δε βάσει του ν. 2190/1920 περί ανωνύμων εταιρειών και δέχονται την διαδικασία ελέγχου (stress testing) των προβλέψεων του έργου.
– Άρα επειδή σήμερα ΔΕΝ βρισκόμαστε ούτε στο 1192 ούτε στο 2001, επειδή υποστήκαμε τέσσερα (4) μνημόνια, επειδή λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν, αλλά υπάρχουν σκουπίδια και σκουπιδαριά, επειδή σύμφωνα με τον ν.1650/86 ο “ρυπαίνων πληρώνει” και ρυπαίνων δεν είναι πια οι δημότες αλλά ο κάθε δήμαρχος και η παρέα του μέσα στην οποία συμπεριλαμβάνονται και κάποιοι εργαζόμενοι και ανακυκλώσιμα υλικά που ακινητοποιούν τα απορριμματοφόρα αλλά και επειδή “η μονάδα επεξεργασίας αστικών αποβλήτων” είναι ξεπερασμένη– όπως ήταν κάποτε και η καύση – είναι εντελώς απαραίτητο οι ψηφισμένοι αιρετοί, ικανοί τε και ανίκανοι να αρχίσουν να σκέφτονται. Αν μπορούν βέβαια.
– Γιατί λύσεις υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρξουν, άνθρωποι που να ενδιαφέρονται για τον τόπο τους δεν φαίνονται.
Τάσος Τασιόπουλος
ΥΓ1. Σήμερα είναι επίκαιρο το θέμα καθώς στο επίκεντρο είναι η νέα διάσκεψη του ΟΗΕ στην Ν. Υόρκη για το κλίμα την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος. Τρομάρα μας !!!
ΥΓ2. Είναι βέβαιο ότι σήμερα επιτέλους το υπουργείο ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του ΠΟΛΙΤΗ λειτουργεί εν συνειδήσει της προστασίας του πολίτη.
– Προφανώς αυτό πιστώνεται στον αρμόδιο υπουργό, όχι μόνον στις δημοσκοπήσεις, αποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι κάνουν την διαφορά, ανεξαρτήτως κομμάτων.
ΥΓ3. Οι άνθρωποι κάνουν την διαφορά αλλά και τα κόμματα πρέπει να οργανώνονται επίσης εν συνειδήσει προσφοράς και όχι εξυπηρέτησης ατομισμών και συγκυρίας.
– Αυτό έκαναν στο ΚΙΝΑΛ που ως συνονθύλευμα εξυπηρέτησης τυχοδιωκτών διελύθει στα εξ ων συνετέθη και δεν υπομένει τίποτε άλλο παρά το ΠΑΣΟΚ να ξαναγίνει συνειδητό ΠΑΣΟΚ με όλα τα ικανά στελέχη – γιατί οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά- χωρίς την σαλαμούρα, η οποία έτσι και αλλιώς πορεύτηκε προς ΣΥΡΙΖΑ του Παπαγγελόπουλου μεριά όταν αυτός μοίραζε στασίδια εξουσίας.
ΥΓ4. Δεν ακούστηκε καλά, από ότι φαίνεται, η απομάκρυνση από το ΟΠΑΚΟΜ του Σάκη του Παντόπουλου. Σωστά διαμαρτύρονται οι παππούδες γιατί οι άνθρωποι κάνουν την διαφορά.
ΥΓ5. Τα τελευταία χρόνια ρημάχτηκαν όλα τα δικαιώματα των εργαζόμενων με απόλυτη σιγή, απουσία και ύποπτη συνηγορία των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
– Προφανώς μύγα της αναξιοπιστίας τους τσίμπησε και ξύπνησαν.
– Έλεος Κουμπαράκη!!!
– Έλεος Τσακαλώτο!!!
λιγα χρονια μετα οι ιθυνοντες πιοι ηταν τασιοπουλε