«Η συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ συμβάλλει στη διαφύλαξη της συλλογικής μνήμης και εθνικής ταυτότητας και προστατεύει τον πολιτιστικό μας πλούτο»
Ο Βουλευτής Ημαθίας Τάσος Μπαρτζώκας, ως εκπρόσωπος της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ήταν εισηγητής στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019, με θέμα την παράταση της συμφωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Ελλάδας, σχετικά με τους εισαγωγικούς περιορισμούς αρχαιολογικού και εθνολογικού υλικού στις ΗΠΑ, αλλά και την υποχρέωση επιστροφής τους στην Ελλάδα.
Στόχος της συμφωνίας είναι η αποτροπή λεηλασιών και παράνομων διακινήσεων αρχαιολογικών και βυζαντινών ευρημάτων, προκειμένου να διαφυλαχθεί η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας και η μεταβίβαση της στις επόμενες γενιές και ο επαναπατρισμός του πολιτιστικού πλούτου που έφυγε παρανόμως από την Ελλάδα.
Πρόκειται για μια συμφωνία που όφειλε να έχει ανανεωθεί από το 2016, ωστόσο, όπως φαίνεται, η προστασία του αρχαιολογικού μας πλούτου δεν ήταν εντός των προτεραιοτήτων της απελθούσας κυβέρνησης. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εκτιμώντας τη μείζονα σημασία της συμφωνίας, κινήθηκε με γοργούς ρυθμούς και κατάφερε εντός σύντομου διαστήματος να ανταποκριθεί με συνέπεια στις νομικές δεσμεύσεις της χώρας απέναντι σε ένα βασικό στρατηγικό εταίρο της στο πεδίο της πολιτιστικής διπλωματίας, τις ΗΠΑ. Έτσι, εξασφαλίστηκε η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας, αλλά και η περαιτέρω ενδυνάμωση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, παράλληλα με την διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδος.
Να σημειωθεί ότι από την εφαρμογή της Συμφωνίας έως το 2016 πολλοί «θησαυροί» της χώρας μας εντοπίστηκαν από τις τελωνιακές αρχές των ΗΠΑ και, σε εφαρμογή της συμφωνίας, κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν και πάλι στην Ελλάδα.
Σε σχετική δήλωση του, ο Τάσος Μπαρτζώκας αναφέρει:
«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που είχα την τιμή να οριστώ εκπρόσωπος της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε νομοσχέδιο με θέμα την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Άλλωστε, όπως ανέφερα και στην τοποθέτησή μου στην ολομέλεια της Βουλής, η Ημαθία διακρίνεται για τον πλούσιο και διαχρονικό πολιτιστικό της πλούτο.
Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας αφορά όλους. Επιπλέον, δεν είναι απλώς εθνική υπόθεση. Η διαφύλαξη της απαιτεί συνέργειες και κοινή μέριμνα. Μόνο τότε μπορεί να έχει απτά αποτελέσματα. Η παράταση της συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ που κύρωσε το Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 17 Οκτωβρίου συμβάλλει στη διαφύλαξη της συλλογικής μνήμης και της εθνικής ταυτότητάς μας, παράλληλα με την προστασία του αρχαιολογικού και βυζαντινού πολιτιστικού μας πλούτου.
Στην ουσία, με την Συμφωνία μας με τις ΗΠΑ, κάθε πολιτιστικός θησαυρός της χώρας μας που διακινείται παράνομα και εντοπίζεται στις ΗΠΑ κατάσχεται και επιστρέφει εκεί που ανήκει. Μία τόσο σημαντική συμφωνία και όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την άφησε χωρίς επικύρωση από το 2016. Ευτυχώς για την χώρα και την κληρονομιά της, τα πράγματα αλλάζουν…».
Αφήστε μια απάντηση