Από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ημαθίας Τάσος Μπαρτζώκας, σχετικά με τις προοπτικές και τις ευκαιρίες που επιφυλάσσει ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το έτος 2020. Ο Τάσος Μπαρτζώκας έκανε ιδιαίτερη μνεία στον αγροτικό πληθυσμό της Ημαθίας, στους νέους και στο μικρομεσαίο, Ημαθιώτη επιχειρηματία και υπάλληλο.
Με έμφαση αναφέρθηκε στην εκλογική περιφέρεια του, προκειμένου να αναδείξει ότι ο πληθυσμός της Ημαθίας αναζητά την «ευκαιρία». Ευκαιρία στη συμμετοχή της αναπτυξιακής διαδικασίας και στη βελτίωση της ευημερίας του. Επεσήμανε ότι ο αγρότης της Ημαθίας, οι νέοι της, οι τοπικοί επιχειρηματίες και οι πάσης φύσεως υπάλληλοι δεν στερούνται δεξιοτήτων και δίψας για πρόοδο. Απουσιάζει το «όραμα» και οι ευκαιρίες.
Έχοντας την επίγνωση της σκληρής εμπειρίας της ελληνικής κρίσης, ο κρατικός προϋπολογισμός της ΝΔ αποτυπώνει τη διαφορετική αντίληψη, τόσο για την κρατική οικονομική πολιτική, όσο και για τον Έλληνα πολίτη. Το αναπτυξιακό αλλά και κοινωνικό του αποτύπωμα διαφαίνεται από τους πυλώνες, στους οποίους στηρίζεται:
- Διευρυμένες, οριζόντιες φοροελαφρύνσεις
- Στοχευμένες ενέργειες για τις σύγχρονες προκλήσεις της κοινωνίας, όπως πχ το δημογραφικό
- Τόνωση της επιχειρηματικότητας
- Νοικοκυρεμένα Οικονομικά του κράτους
- Προγραμματισμός Δημόσιων Επενδύσεων με αναπτυξιακό αποτύπωμα
- Ρυθμίσεις για τα κοινωνικά ευαίσθητα στρώματα
- Αυξημένες κρατικές δαπάνες για τους νευραλγικούς τομείς της υγείας, της παιδείας, της άμυνας
Επί της ευκαιρίας της ομιλίας του για τον κρατικό προϋπολογισμό, ο βουλευτής Ημαθίας Τάσος Μπαρτζώκας δήλωσε:
« Ζούμε σε μια χώρα με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Δεν έχει σημασία πια να αναλύουμε γιατί δεν τα έχουμε αξιοποιήσει. Αυτό που έχει σημασία είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε πια τα χρονικά περιθώρια να μην εκμεταλλευόμαστε τον πλούτο μας. Η κατάθεση του κρατικού
προϋπολογισμού από την κυβέρνηση της ΝΔ, αποδεικνύει ότι υπάρχει η επίγνωση αλλά και η βούληση για μια καλύτερη, επόμενη μέρα
Εστίασα στις παραγωγικές δυνατότητες των Ημαθιωτών συμπολιτών μου γιατί πιστεύω ότι αυτό που χρειάζονται, είναι ευκαιρίες για να δημιουργήσουν. Για όλους τους Έλληνες, ζητούμενο πλέον είναι μόνο ένα: η ελευθερία να προοδεύσουν και να συμβάλλουν με τον τρόπο τους, στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020 είναι με το μέρος τους.»
Το κείμενο της ομιλίας του Τάσου Μπαρτζώκα:
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι
Πέρσι, ίδια εποχή περίπου, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προέβλεψε ότι ο Προϋπολογισμός για το 2019 θα ήταν ο τελευταίος που θα έθετε εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Είχε απόλυτο δίκιο γιατί η διακυβέρνηση της ΝΔ άλλαξε αυτό το τοπίο.
Το σχέδιο νόμου για τον κρατικό προϋπολογισμό του έτους 2020 δεν είναι άλλη μια προσπάθεια να τα «βγάλουμε πέρα» κι΄αυτόν τον χρόνο.
Είναι ένα οργανωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο για να περάσουμε στην εποχή των καλύτερων ημερών. Τις δικαιούμαστε μετά από δέκα χρόνια.
Το ζητούμενο πια είναι μόνο ένα: Ανάπτυξη και ευκαιρίες για όλους.
Αυτή την εντολή λάβαμε από τον ελληνικό λαό και πάνω σε αυτή δομούμε το πρόγραμμα των δημόσιων πολιτικών μας.
Η χώρα μας δεν βρίσκεται πια στο κενό. Υπάρχει μια δυνατή, αυτοδύναμη κυβέρνηση που υλοποιεί βήμα βήμα τις δεσμεύσεις της. Και για το επόμενο έτος, ο οδηγός της θα είναι ο κρατικός προϋπολογισμός που συζητάμε αυτές τις μέρες.
Είναι ένας διαφορετικός προϋπολογισμός. Έχει άλλη φιλοσοφία. Η στρατηγική του εστιάζει στη προσέλκυση επενδύσεων.
Γι΄αυτό το λόγο το πλάνο του είναι ξεκάθαρο, όπως και το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης του.
Έτσι θα υπάρχει και αποτέλεσμα.
Έχουμε αφήσει πίσω μας αναχρονιστικά διλήμματα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η ευημερία μας εξαρτάται από τις επενδύσεις. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος.
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας είναι δεδομένα.
Δεν τα έχουμε αξιοποιήσει αποτελεσματικά.
Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να συνεχίσουμε να μην τα αξιοποιούμε.
Έχουμε πλούσια γη.
Έχουμε ανθρώπινο δυναμικό με μεγάλες δεξιότητες. Είναι αυτό που διαπρέπει στο εξωτερικό και το στερούμαστε εμείς.
Άρα, το μείζον ζήτημα είναι, να τα εκμεταλλευτούμε σωστά.
Να ανοίξουμε την πόρτα μας στις επενδύσεις.
Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.
Το μάθαμε με τον δυσκολότερο τρόπο.
Η επόμενη μέρα που εισάγει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020 θα ξεκλειδώσει- πρέπει να ξεκλειδώσει-τις παραγωγικές δυνάμεις, σε όλους τους παραγωγικούς τομείς.
Καταρχάς, ξεκινώντας από τον πρωτογενή τομέα. Όλοι γνωρίζουμε τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη.
Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει αγροτική χώρα και δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό.
Πολλοί από εμάς σε αυτή την αίθουσα, καταγόμαστε από κατ΄εξοχήν αγροτικές περιοχές. Γι΄αυτό και γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τη δυναμική του πρωτογενούς τομέα.
Το ρόλο που μπορεί να παίξει ως μοχλός ανάπτυξης. Τις συνέργειες που μπορεί να δημιουργήσει. Με τον τουρισμό, με τη μεταποίηση.
Γνωρίζουμε όμως και τα προβλήματα του αγροτικού πληθυσμού. Αυτά που τον εμποδίζουν να αναδειχτεί ως πρωταγωνιστής
Ο αγρότης της Ημαθίας πχ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι πρωτίστως και ο ίδιος επενδυτής. Επενδύει στη γη. Αυτή είναι η περιουσία του.
Και τα προηγούμενα χρόνια, δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο το στρεβλό φορολογικό σύστημα, τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, τις μεταβολές του καιρού.
Αυτές που μια χρονιά ανταμείβουν τους κόπους του, και την επόμενη μπορεί να τον φέρουν αντιμέτωπο με την καταστροφή.
Είχε να αντιμετωπίσει και την απαξίωση. Την αντιμετώπιση του ως φτωχού συγγενή. Αφέθηκε στην τύχη του.
Μιλάω συχνά με τους αγρότες της Ημαθίας και όλοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στις καλλιέργειες τους. Όλοι ενδιαφέρονται να αναπτυχθούν και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Ελλάδας.
Όλοι γνωρίζουν επίσης, ότι αν δεν εκσυγχρονιστούν και δεν υιοθετήσουν σύγχρονες μεθόδους γεωργίας, δε θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες.
Δεν τους λείπει η αυτογνωσία. Αυτό που λείπει είναι το όραμα. Είναι το πεδίο της ευκαιρίας. Αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε
Αυτό χρειάζονται και οι νέοι αυτού του τόπου.
Η διαφυγή τους στο εξωτερικό δεν ήταν μια εκδικητική πράξη.
Ήταν μια πράξη απελπισίας.
Ήταν η απάντηση τους στα άλυτα μας προβλήματα.
Στις αδιέξοδες πολιτικές μας.
Την ευκαιρία πρέπει να δημιουργήσουμε και για τον Έλληνα μικρομεσαίο επιχειρηματία. Της εστίασης, της τουριστικής επιχείρησης, του επαγγελματία που παρέχει ιατρικές και νομικές υπηρεσίες.
Όλων αυτών που με ασύμμετρα βάρη, κράτησαν το ελληνικό κράτος όρθιο.
Αφήστε μια απάντηση