«Aλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών με τις αποζημιώσεις και δυνατότητα ηλεκτρονικής έναρξης των Αγροτικών Συνεταιρισμών. Αυτά ζήτησε ο Τάσος Μπαρτζώκας από το βήμα της Βουλής»
Στην τοποθέτηση του για το νομοσχέδιο των Αγροτικών Συνεταιρισμών ο Τάσος Μπαρτζώκας τόνισε ότι οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι απαιτούν τολμηρές μεταρρυθμίσεις, όπως η επίσπευση των διαδικασιών αλλαγής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και ο συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τις αποζημιώσεις, προκειμένου να υπάρξει πράγματι αναδιοργάνωση του πρωτογενούς τομέα.
Ειδικότερα, εστιάζοντας στις θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως πχ στη σύσταση Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, στο απλοποιημένο πλαίσιο των διαδικασιών ίδρυσης και στην ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση, πρότεινε στον Υπουργό την ενσωμάτωση πρόβλεψης για δυνατότητα ηλεκτρονικής έναρξης ενός Συνεταιρισμού.
Επιπλέον, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει στην πολιτική ηγεσία ότι η πραγματική αναδιοργάνωση του πρωτογενούς τομέα διέρχεται μέσω πραγματικών και τολμηρών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες γεωργοί και κτηνοτρόφοι αναμένουν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Από το βήμα της Βουλής, αιτήθηκε την αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες ανάγκες των παραγωγών, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση Ημαθιωτών καλλιεργητών ακτινιδίων,οι οποίοι είδαν τον κόπο τους να χάνεται εξαιτίας του παγετού του Ιανουαρίου του 2019, χωρίς να αποζημιωθούν λόγω των απαρχαιωμένων ρυθμίσεων.
Δίνοντας φωνή στο πάγιο αίτημα των αγροτών για συμψηφισμό των ασφαλιστικών οφειλών με τις αποζημιώσεις, αιτήθηκε και ο ίδιος την υλοποίηση του, προκειμένου να μη βρίσκονται υπό το αδιέξοδο που διαχρονικά βιώνουν. Όπως και ο ίδιος δήλωσε, αγροτιά και κτηνοτροφία είναι βασικοί πυλώνες της οικονομίας μας και γι΄αυτό πρέπει να ενσκήψουμε πάνω τους με σοβαρότητα, όραμα και σχέδιο.
Το κείμενο της ομιλίας του Τάσου Μπαρτζώκα:
Αξιότιμοι κ.κ Υπουργοί, πριν τοποθετηθώ επί του σημερινού νομοσχεδίου, θέλω να συγχαρώ την Κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά για τη θέση και τη στάση της χώρας απέναντι στη ξεκάθαρη και απροκάλυπτη απειλή που βιώνουμε. Πρόκειται για μια θέση και μια στάση που βάζει όρια στον άκρατο παραλογισμό και τη μισαλλοδοξία, όπως φαίνεται ενός νέου τυράννου. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η εκμετάλλευση της ανθρωπιάς είναι απανθρωπιά. Η εκμετάλλευση της ανθρώπινης ανάγκης είναι έγκλημα.
Διαφωνείτε κάπου κύριοι σε αυτό;
Έχουμε απέναντι μας αυτές τις μέρες ένα νέo τύραννο, ο οποίος διαπράττει έγκλημα, ο οποίος φέρεται σε δυστυχισμένους ανθρώπους με απάνθρωπο τρόπο. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι το αυτονόητο. Φρουρούμε τα σύνορα μας και βάζουμε τέλος σ’ αυτή την απανθρωπιά. Εάν διαφωνείτε κάπου με αυτό, να μας το πείτε.
Στο έγκλημα λοιπόν αυτό, αντιστεκόμαστε και καλούμε όλους να αφυπνιστούν. Εμείς απλά θέλουμε να σταματήσουμε αυτό που κάνει ένας εγκληματίας απέναντι. Δε θα γίνουμε συνεργάτες του Ερντογάν. Δεν θα γίνουμε συνεργάτες αυτών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία. Αυτή είναι μια γραμμή πατριωτική και μια γραμμή της λογικής.
Η σκέψη μας είναι στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις που δίνουν μάχη για τη διαφύλαξη των συνόρων μας. Αν θέλετε, πείτε σε αυτούς τους ανθρώπους που αυτές τις μέρες παλεύουν ότι είναι επικοινωνιακό όλο αυτό. Τολμάτε να τους το πείτε;
Η Ελλάδα λοιπόν, έχει σύνορα- τα σύνορα αυτά είναι ευρωπαϊκά και θα τα υπερασπίσει με κάθε τρόπο απέναντι σε κάθε έναν που πάει να τα παραβιάσει.
Έρχομαι τώρα στο σημερινό νομοσχέδιο.
Πρόσφατα επισκέφτηκα την αγροτική έκθεση που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Βερολίνο. Είχα την ευκαιρία, υπό την βουλευτική ιδιότητα μου, να αντιληφθώ τι σημαίνει ελληνικό συγκριτικό πλεονέκτημα.
Τι σημαίνει δυναμική του πρωτογενούς τομέα και δυναμική των ελληνικών συνεταιρισμών.
Συζητώντας με τους εκπροσώπους των συνεταιρισμών της Ημαθίας και παρακολουθώντας τις διαδικασίες προβολής, αποκόμισα τα εξής συμπεράσματα.
Πρώτον, ότι οι συνεταιρισμοί είναι αυτοί που καθορίζουν τις ροές των αγροτικών προϊόντων διεθνώς. Η ισχύς εν τη ενώσει.
Δεύτερον, ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια αγροτικής και κτηνοτροφικής ανάπτυξης στη χώρα μας.
Τρίτον, ότι η αγροτική και κτηνοτροφική ανάπτυξη δεν προκύπτει νομοτελειακά. Απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός προκειμένου να μετατραπούν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα σε μοχλούς ανάπτυξης.
Για το πρώτο και το δεύτερο συμπέρασμα έχουν γίνει μελέτες επί μελετών και αναλύσεις επί αναλύσεων, σε βαθμό που πλέον τα συμπεράσματα αυτά θεωρούνται αξίωμα, οπότε δε χρειάζεται καμία επέκταση.
Άρα το μείζον ζήτημα εστιάζει στον κρατικό σχεδιασμό της πρωτογενούς παραγωγής, ο οποίος οφείλει να στοχεύει μόνο σε ένα ζητούμενο: την αύξηση και τη βελτίωση της ποιότητας της εθνικής παραγωγής.
Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω συνεργατικών σχημάτων.
Το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς που συζητoύμε αυτές τις μέρες το περιμέναμε με ανυπομονησία οι βουλευτές που καταγόμαστε από αγροτικές περιφέρειες.
Παρέχεται πλέον στους αγροτικούς συνεταιρισμούς ένα νομοθετικό εργαλείο που τους απεγκλωβίζει από την υπερβολική κρατική παρέμβαση και με τρόπο σύγχρονο, τους επιτρέπει να αποκτήσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που ούτως ή άλλως έπρεπε να έχουν στην αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου.
Θέλω να σταθώ και να αναδείξω τα επιμέρους χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου. Ούτως ή άλλως, το γενικό πλαίσιο έχει αναλυθεί και από τους συναδέλφους.
Κατά πρώτον, θεωρώ θετικό ότι απλοποιείται η διαδικασία ίδρυσης ενός συνεταιρισμού. Αυτό όχι μόνο επιταχύνει τις διαδικασίες αλλά αποφορτίζει και τους συνεταιριστές από περιττά έξοδα. Αυτή τη ρύθμιση τη χρειαζόμασταν.
Επίσης, επικροτώ το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. Αν θέλουμε τους παραγωγούς να προσχωρήσουν σε συνεταιριστικά σχήματα, οφείλουμε να τους δώσουμε κίνητρα και ουσιαστικές φορολογικές ελαφρύνσεις.
Στη σωστή κατεύθυνση, κινείται και η πρόβλεψη για τη σύσταση «Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών». Απαιτείται ένας εθνικός συνομιλητής, που θα ενώσει το συνεταιριστικό χώρο και θα εκπροσωπεί αδιαίρετα τα συμφέροντα τους. Την έλλειψη του μου την ανέφεραν συχνά και εκπρόσωποι συνεταιρισμών της Ημαθίας.
Για το ζήτημα της εισόδου των επενδυτών σε ποσοστό 35% στο συνεταιριστικό σχήμα και δυνατότητα ψήφου, υπήρξαν πολλές αντιδράσεις κατά το στάδιο επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην Επιτροπή.
Η δική μου άποψη είναι ότι κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Ποια είναι η ουσία; Η ουσία είναι ότι ο ιδιωτικός επενδυτής ούτως ή άλλως προβλεπόταν ότι μπορεί να συμμετέχει σε ένα συνεταιριστικό σχήμα και από τον προηγούμενο νόμο.
Ωστόσο, αυτή η δυνατότητα εξαντλήθηκε στην πρόβλεψη. Γιατί κανένας επενδυτής δεν θα εισερχόταν σε ένα συνεργατικό σχήμα, φέρνοντας μόνο τα χρήματα και την τεχνογνωσία του, αλλά χωρίς δυνατότητα συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων. Όπως και έγινε.
Με το νέο νομοσχέδιο διαμορφώνεται ένα πεδίο να εισέλθει επενδυτής στο συνεταιριστικό σχήμα, μόνο αν η ισχυρή και αυξημένη πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης του συνεταιρισμού το αποφασίσει και ταυτόχρονα, καλύπτουμε και τους επενδυτές επιτρέποντας τους να συμμετέχουν στις αποφάσεις. Αυτή είναι μια ισορροπημένη κατάσταση και δεν καταλαβαίνω γιατί υπήρξε τόσο έντονη αντίδραση.
Επιθυμώ να θίξω εκ νέου, υπό τη μορφή πρότασης, το ζήτημα της απλοποίησης που ανέφερα στα αρχικά σημεία της ομιλίας μου.
Πριν λίγες μέρες , άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα με την οποία κάθε ενδιαφερόμενος δύναται πλέον, χωρίς να επισκεφτεί αυτοπρόσωπα καμία δημόσια υπηρεσία, να συστήσει την επιχείρηση του. Πρόκειται για διαδικασία που ανταποκρίνεται σε πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου.
Θεωρώ κ. Υπουργέ ότι πρέπει να ενταχθεί εντός της διαδικασίας και η ηλεκτρονική έναρξη συνεταιρισμών και σύντομα να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη και γι’ αυτό το ζήτημα.
Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να κάνω κάποιες παρατηρήσεις που αφορούν συνολικά τον πρωτογενή τομέα.
Το παρόν νομοσχέδιο είναι σημαντικό γιατί ανταποκρίνεται με τρόπο φρέσκο και σύγχρονο στο αίτημα για αναδιοργάνωση των αγροτικών συνεταιρισμών, πλην όμως συνιστά μόνο ένα κομμάτι, στο μεγάλο παζλ που λέγεται αναδιοργάνωση του πρωτογενούς τομέα.
Χρειάζονται τολμηρές και γενναίες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες ο αγροτικός κόσμος περιμένει από αυτή την κυβέρνηση.
Χρειάζεται καταρχάς η επιτάχυνση της αλλαγής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος συνεχώς αποδεικνύει ότι δε μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις.
Ενώ οι ασφαλισμένοι αγωνιούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, εξακολουθούν και υπάρχουν περιπτώσεις που λόγω των απαρχαιωμένων ρυθμίσεων του Κανονισμού, οι αγρότες δεν αποζημιώνονται, όχι απλώς με τρόπο δίκαιο -δεν αποζημιώνονται καθόλου.
Πρόσφατα στην Ημαθία για παράδειγμα, μικρή μερίδα καλλιεργητών ακτινιδίων που επλήγησαν από τον παγετό του προηγούμενου έτους, είδαν τις σοδειές τους και τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι και παρολ’ αυτά δεν έλαβαν καμία αποζημίωση. Γιατί οι ρυθμίσεις του Κανονισμού του ΕΛΓΑ προβλέπουν ότι οι ανταποκριτές εκτιμούν τη ζημία όταν υπάρχει καρποφορία και όχι νωρίτερα.
Επειδή θα υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις ανά την Ελλάδα, πιστεύω ότι το Υπουργείο πρέπει να δει θετικά το ενδεχόμενο μέχρι να αλλάξει ο Κανονισμός, να συμψηφίζονται έστω οι οφειλές της τρέχουσας χρονιάς με τις επικείμενες αποζημιώσεις που πρόκειται να λάβουν οι καλλιεργητές. Είναι κάτι που θα δώσει ανάσα στους αγρότες κ. Υπουργέ και είναι διαχρονικό αίτημα τους.
Κλείνοντας, θέλω να πω ότι οφείλουμε να κάνουμε αποφασιστικές κινήσεις, όσον αφορά τον πρωτογενή μας τομέα. Αγροτιά και κτηνοτροφία υπήρξαν πάντα ο βασικός πυλώνας της οικονομίας μας και γι΄αυτό πρέπει να ενσκήψουμε πάνω τους με σοβαρότητα, όραμα και σχέδιο.
Έχω βαθιά πεποίθηση ότι ο σημερινός Υπουργός, αλλά και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλουν και μπορούν να φέρουν καλύτερες μέρες για τον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο. Το σημερινό νομοσχέδιο είναι μόνο η αρχή.
Ευχαριστώ πολύ
Αφήστε μια απάντηση