Το άνοιγμα των οργανωμένων χώρων νωρίτερα (από την 1η Ιουνίου) είναι πάνω στο τραπέζι επισήμανε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας με αφορμή τις εικόνες συνωστισμού σε πλαζ και παραλίες.
«Έχουμε ένα λόγο παραπάνω, υπό την προϋπόθεση ότι μας το επιτρέψουν οι καμπύλες της επιδημίας και η επίδραση των προηγούμενων μέτρων» επισήμανε.
Ερωτηθείς αν θα ήταν καλύτερα να έχουν ανοίξει οι οργανωμένες πλαζ, τα καφέ και τα εστιατόρια ώστε οι άνθρωποι να κάθονται με κανόνες και αποστάσεις, κι όχι να συνωστίζονται άναρχα, δήλωσε ότι η αρχική σκέψη ήταν να ανοίξουν μεγάλους χώρους για να δοθεί χώρος στον κόσμο να είναι μακριά ο ένας από τον άλλο, «Αυτό φαίνεται ότι δεν έγινε κατανοητό από τον κόσμο και έχουμε συνωστισμό» παραδέχθηκε. «Με ανησυχεί η κοσμοσυρροή στις παραλίες αυτό που προκαλεί την εξάπλωση της πανδημίας είναι ο συνωστισμός… Εάν δεν τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων ο ιός μεταδίδεται πολύ ευκολότερα, είτε είμαστε σε ανοιχτό χώρο είτε είμαστε σε κλειστό χώρο επομένως διακινδυνεύουμε ορισμένα πράγματα με το συνωστισμό. Γι’ αυτό επελέγησαν σε πρώτη φάση οι ανοιχτές πλατείες και οι μεγάλες παραλίες για να μπορέσει ο κόσμος να τηρήσει την απόσταση αλλά δεν τηρείται και αυτό είναι ολίγον ανησυχητικό.
«Ένας άνθρωπος που έχει μολυνθεί από τον ιό μπορεί να μολύνει δύο έως τρία άτομα, αυτό όμως με την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξει συνωστισμός… Αν υπάρξει συνωστισμός μπορεί να μολύνει και πέντε και δέκα άτομα, οι 10 να μολύνουν 100 δηλαδή αυξάνεται πολύ η επιθετικότητα του ιού» επισήμανε.
Σύμφωνα με τον κ. Σύψα μελέτη του πανεπιστημίου της Θεσσαλίας έδειξε ότι οι λουόμενοι σε παραλίες με πολύ κόσμο είχαν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες αναπνευστικής λοίμωξης ή κάποια γαστρεντερίτιδα σε σχέση με αυτούς με λίγο κόσμο.
«Ο συνωστισμός ακόμα και σε ανοιχτό χώρο είναι επικίνδυνος. Βασική οδηγία είναι η απόσταση των δύο μέτρων» είπε για τις οδηγίες για τις παραλίες που θα δοθούν στη δημοσιότητα.
Για το άνοιγμα σχολείων και των καταστημάτων τη Δευτέρα εξήγησε ότι το R0 είναι κάτω από το μισό, οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, το μόνο που τον ανησυχεί είναι ο άναρχος συνωστισμός σε μη οργανωμένους χώρους που μπορούν να αποτελέσουν εστίες πυροδότησης της επιδημίας. Ο κ. Σύψας προειδοποίησε ότι «δεν μπορεί η πολιτεία να ελέγξει τους πάντες, πρέπει να μάθουμε να ζούμε διαφορετικά, αυτές οι εικόνες θα μας βγουν ξινές γιατί θα έχουμε εστίες υπερμετάδοσης, αν είμαστε όρθιοι με ένα ποτό ο ένας πάνω στον άλλον θα υπάρξει διασπορά και μην περιμένουμε τότε τουρισμό ή οικονομική ανάκαμψη, δεν είναι μόνο θέμα δημόσιας υγείας».
«Λογιστικά είναι τα καθημερινά τεστ σε χιλιάδες παιδιά είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο. Το μοντέλο που ακολουθούμε είναι ταχύτατος εντοπισμός και απομόνωση παιδιού με συμπτώματα COVID. Τα παιδιά όμως είναι ομάδα χαμηλού κινδύνου» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.
Για τους ηλικιωμένους, ο κ. Σύψας εξήγησε ότι η οδηγία «μείνετε σπίτι» υπήρχε όταν υπήρχε μεγάλος κίνδυνος λόγω της μεγάλης κυκλοφορίας του ιού, τώρα είναι τόσο χαμηλή που είναι πιο επικίνδυνο να μένεις συνέχεια σπίτι. «Λέμε βγείτε έξω τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας, πηγαίνετε στα χωριά σας, και όσον αφορά τα εγγόνια λέμε ‘’ναι’’ υπό την προϋπόθεση πάνε σχολείο και δεν έχουν συγχρωτισμό με άλλα παιδιά. Επιβάλλεται να βγουν και να μη φοβούνται». Χαρακτήρισε επίσης ως πάρα πολύ καλή ιδέα τα μοριακά τεστ στους τουρίστες.
Πηγή: skai.gr
Αφήστε μια απάντηση