Το ΕΠΑ.Λ. Αλεξάνδρειας και συγκεκριμένα μαθητές και εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων ”Τεχνικός Οχημάτων” και ”Τεχνικών Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων”, πραγματοποίησε τον Φεβρουάριο του 2020 16ήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βαρκελώνη.
Η δράση έγινε στα πλαίσια εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος Διά Βίου Μάθησης «μαθησιακής κινητικότητας εκπαιδευόμενων και προσωπικού επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης» Erasmus+ ΚΑ1, με τίτλο: «Τεχνολογία Συστημάτων Ανάκτησης Κινητικής Ενέργειας και Ενέργειας Καυσαερίων για Υβριδικούς Κινητήρες».
Φορέας υποδοχής για το σχέδιο κινητικότητας, όπου έγινε και η βασική εκπαίδευση, ήταν ο οργανισμός AEMIFESA (Gremi d’instal.ladors de Barcelonès Nord i Baix Maresme) (http://www.aemifesa.org/).
Ενδιάμεσος φορέας συντονισμού, ο οποίος σε συνεργασία με το ΕΠΑ.Λ. Αλεξάνδρειας ανέλαβε την οργάνωση του σχεδίου, ήταν ο οργανισμός εκπαιδευτικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων κινητικότητας MOVEU (http://www.moveu.es/).
Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με Εθνική Μονάδα Συντονισμού στην Ελλάδα το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.).
Με το πέρας της κινητικότητας οι μαθητές έλαβαν βεβαίωση παρακολούθησης του προγράμματος από τον οργανισμό AEMIFESA, αλλά και πιστοποιητικό Europass από τον εθνικό οργανισμό πιστοποίησης (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.).
Την Παιδαγωγική Ομάδα αποτελούσαν οι 18 μαθητές της Γ’ τάξης του ΕΠΑ.Λ. Αλεξάνδρειας: Ασβεστάς Κ., Ζυμάρας Θ., Καζελίδης Μ., Καρυώτης Γ., Κεχαγιόπουλος Γ., Κούμε Λ., Κυρκιλάνη Π., Κωστόπουλος Ε., Κωστόπουλος Ι., Λιακόπουλος Δ., Μαυρίδης Χ., Μοσχόπουλος Γ., Νικολόπουλος Ι., Περηφανόπουλος Α., Πρόιος Δ., Σιακίρ Α., Στεργιόπουλος Ν. και Τσολακόπουλος Ι., με συνοδούς τους εκπαιδευτικούς: κ. Πλατσά Βασίλειο ως υπεύθυνο επικοινωνίας και συντονιστή του προγράμματος, κ. Στογιαννόπουλο Δημήτριο και κα. Σιδηροπούλου Καλλιρρόη.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος η ομάδα παρακολούθησε εισηγήσεις με θέματα το υβριδικό και ηλεκτρικό αυτοκίνητο και επισκέφτηκε επιχειρήσεις και φορείς στην ευρύτερη περιοχή της Βαρκελώνης, με σκοπό οι μαθητές να αποκτήσουν μεγαλύτερη τεχνογνωσία και εμπειρία, όπως:
· Την Τεχνική Σχολή του οργανισμού AEMIFESA (Gremi d’instal.Ladors de Barcelonès Nord i Baix Maresme)
· Την υπηρεσία μεταφορών της Βαρκελώνης (TMB-Transports Metropolitans de Barcelona)
· Την Πολυτεχνική Σχολή της Βαρκελώνης (Universitat Politecnica de Catalunya)
· Την πίστα αγώνων μηχανοκίνητων της Βαρκελώνης (Circuit de Barcelona)
· Το εργοστάσιο αυτοκινητοβιομηχανίας της SEAT
· Την Τεχνική Σχολή της SEAT
· Το Δημόσιο Επαγγελματικό Λύκειο Βαρκελώνης (L’Institut Mare de Déu de la Mercè)
· Την αντιπροσωπεία της Renault Sabadell Auser Movento
Παράλληλα με την εκπαίδευση πραγματοποιήθηκαν πολιτιστικές επισκέψεις ώστε να γνωρίσουμε τον πολιτισμό και την ιστορία της Καταλονίας, όπως:
- Τα έργα του Καταλανού αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί(Antoni Gaudi)
- Τον Ναό Σαγράδα Φαμίλια(Sagrada Familia)
- Το Πάρκο Γκιουέλ(Parc Güell)
- Το Μέγαρο Γκιουέλ (Palau Güell)
- Το Κτίριο Καλβέτ (Casa Calvet)
- Το Κτίριο Μπατλό(Casa Batllo)
- Το Κτίριο Μιλά (Casa Mila)
- Τον Καθεδρικό Ναό της Βαρκελώνης (ναός του Τιμίου Σταυρού και της Αγίας Ευλαλίας)
- Την Πλατεία Καταλονίας (Plaza de Cataluna)
- Τον Πεζόδρομο Ράμπλα (La Rambla)
- Το Ναυτικό Μουσείο (Maritime Museum)
- Τις πόλεις Τζιρόνα (Girona) και Μπεσαλού (Besalu)
- Το Ενυδρείο Βαρκελώνης (L’ aquarium Barcelona)
- Το Ζωολογικό Κήπο Βαρκελώνης (Barcelona Zoo)
- Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βαρκελώνης (Cosmo Caixa)
Η ομάδα έργου και η Διεύθυνση του σχολείου, θέλει να ευχαριστήσει αρχικά τους μαθητές και τους γονείς τους για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο σχολείο και στους συνοδούς εκπαιδευτικούς, τον κ. Antonio Ruiz, διευθυντή του οργανισμού AEMIFESA για την άψογη συνεργασία και τέλος τον κ. Γιαμά Αθανάσιο και την κα. Χαλκιαδάκη Αναστασία του οργανισμού MOVEU για την άριστη διοργάνωση, συνέπεια και φιλοξενία.
Η μετακίνηση γέμισε με γνώσεις κι εμπειρίες τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, τόσο σε σχέση με την υβριδική αυτοκίνηση, όσο και με την εξέλιξη αυτής.
Τέλος η διαμονή για 16 ημέρες σε μια χώρα της δυτικής Ευρώπης όπου ζουν πληθυσμοί πολλών εθνικοτήτων διαφορετικής κουλτούρας, ήταν μια εμπειρία ανεπανάληπτη.
Το πρόγραμμα Erasmus+ δεν τελειώνει όμως εδώ για το ΕΠΑ.Λ. Αλεξάνδρειας.
Έχει εγκριθεί και νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μαθησιακής κινητικότητας Erasmus+, με τίτλο: «Δεξιότητες και Μέτρα Ασφαλείας για την συντήρηση Υβριδικών & Ηλεκτρικών Οχημάτων και Σταθμών Φόρτισης», που θα υλοποιηθεί κατά το σχολικό έτος 2020-2021 στο Μόναχο της Γερμανίας.
Με εκτίμηση,
Πλατσάς Βασίλειος
Αφήστε μια απάντηση