Τις χρονιές 1967-1969 υπήρχε στην πόλη της Αλεξάνδρειας ένα πρωτοποριακό συγκρότημα, οι The Goldfinges!
Ήταν η εποχή που ο Θωμάς Λαφαζάνης, ο Νικόλαος Φωτακίδης, ο Δημήτριος Σεκερτζής και ο Δημήτριος Λαφαζάνης σε ηλικία 16 ετών ήθελαν να μάθουν να παίζουν μουσικά όργανα.
Απευθύνθηκαν στον Γιώργο Μπράβο. Εκείνη την περίοδο ο Γιώργος Μπράβος είχε επιχειρηματικές ασχολίες και δεν προλάβαινε να τους κάνει μάθημα.
Έτσι ζήτησαν από τον δάσκαλο της φιλαρμονικής του δήμου Αλεξάνδρειας εκείνης της εποχής. Ο δάσκαλος έμενε σε ένα χαμηλό σπίτι πίσω από την εκκλησία της Παναγίας (σήμερα υπάρχει πολυκατοικία στο σημείο). Εκεί έκαναν τα πρώτα τους μουσικά βήματα. Από τη Θεσσαλονίκη αγόρασαν τις πρώτες τους κιθάρες.
Τους άκουσε ο Γιώργος Μπράβος, που ήταν άνθρωπος της μουσικής και τους είπε πως θα τους φέρει ενισχυτές για να παίζουν μουσική και θα του τα πληρώνουν λίγα λίγα χωρίς να τους πιέζει για τα χρήματα όπως και έγινε.
Όταν ήρθαν τα μηχανήματα το συγκρότημα οργανώθηκε. Η πρώτη συναυλία δόθηκε στον κινηματογράφο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. Ο κινηματογράφος κατακλείστηκε από τον κόσμο που δεν χωρούσε στην αίθουσα. Η δεύτερη συναυλία δόθηκε σε κινηματογράφο της Κατερίνης. Εκεί τους πήγε με το αυτοκίνητο ο Αποστόλης Ρότσιος. Στην Κατερίνη η αίθουσα γέμισε αλλά όχι όπως στην Αλεξάνδρεια.
Όσο γινόταν οι πρόβες του συγκροτήματος, τους άκουσε τυχαία ο Μανώλης Μπορμπαντωνάκης που υπηρετούσε στο 722. Τους είπε πως είναι σολίστας. Του έδωσαν μία κιθάρα για να τον ακούσουν. Αποδείχθηκε πως ήταν καλός σολίστας και μπήκε στο συγκρότημα.
Κάτι σαν μάνατζερ του συγκροτήματος έγινε ο Γιάννης Πεκιαρίδης από τη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας του είχε ψαράδικο στην Αλεξάνδρεια. Ο Γιάννης Πεκιαρίδης έκλεινε δουλειές στο συγκρότημα και τους προλόγιζε πριν από τις συναυλίες. Δύο σαββατοκύριακα οι “The Goldfinges” είχαν εμφανιστεί σε ένα κλαμπ στη Θεσσαλονίκη που λεγόταν “Κούνιες”.
Μετά από κάποιες συναυλίες στα Γιαννιτσά και λόγω έλλειψης μεταφορικού μέσου οι συναυλίες έξω από την Αλεξάνδρεια διακόπηκαν.
Η μουσική συνέχεια του συγκροτήματος δόθηκε στον Μακρύγιαλο όπου οι “The Goldfinges” έπαιζαν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας σε κέντρο.
Σε ηλικία των 20 ετών τα μέλη του συγκροτήματος έπρεπε να πάνε στον στρατό και το συγκρότημα διαλύθηκε.
Ευχαριστούμε τον Νικόλαο Φωτακίδη για τις πληροφορίες σχετικά με το συγκρότημα. Η αφήγησή του ήταν πραγματικά πολύτιμη για τη σημερινή μας παρουσίαση.
Ρεπορτάζ:
Γιώργος Θεοδωρίδης
Ευχαριστούμε γι αυτό το υπέροχο ταξίδι αναμνήσεων!❤
Όταν τα όνειρα των νέων ανθρώπων εκείνης της δύσκολης εποχής γίνονται πραγματικότητα με αγάπη, πείσμα, πάθος , επιμονή !!!Από αφηγήσεις του πατέρα μας (Δημήτρης Λαφαζάνης) , γνωρίζουμε ότι τραγουδούσαν ξενόγλωσσα τραγούδια χωρίς φυσικά να έχουν διδαχθεί ποτέ κάποια ξένη γλώσσα! Ρετρό ιστορίες…..Μία παρακαταθήκη για εμάς και τα παιδιά μας.Όταν το παρελθόν παντρεύεται με το παρόν και το μέλλον το αποτέλεσμα είναι μοναδικό!
Ευχαριστούμε πολύ γι αυτή την αναδρομή στη ζωή πολυαγαπημένων μας προσώπων!
Ε….τον κ.Τάκη…… Μπράβο….
Η μουσική τους υπάρχει να την ακούσουμε;;;