Με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα ζητά ο Τάσος Μπαρτζώκαςνα ανασταλεί η πληρωμή των ρυθμισμένων οφειλών, όχι μόνο για τους επιχειρηματίες η δραστηριότητα των οποίων τελεί σε αναστολή, αλλά και για επιχειρηματίες, τα έσοδα των οποίων πλήττονται από την πανδημική κρίση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Τάσο Μπαρτζώκα επιχειρηματίες οι οποίοι δεν διακόπτουν την δραστηριότητα τους εν όψει του δεύτερου lockdown, βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλη καθίζηση των εσόδων τους, λόγω των περιορισμών στην ελευθερία κίνησης των πολιτών, αλλά και λόγω της αβεβαιότητας για το μέλλον, η οποία συγκρατεί ή άλλως την κατανάλωση.Ως εκ τούτου, πάροχοι προϊόντων όπως πχ βενζινοπώλες, αλλά και πάροχοι υπηρεσιών όπως πχ δικηγόροι, μηχανικοί, οδηγοί ταξί, ασφαλιστές, ιδιοκτήτες συνεργείων κ.ο.κ, αντιμετωπίζουν εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες.
Οι εν λόγω κλάδοι, βραχυπρόθεσμα και έως τη λήξη των περιορισμών, δεν εμπεριέχονται στα μέτρα στήριξης αναστολής των ρυθμισμένων ασφαλιστικών οφειλών, όπως ορίστηκε για τις επιχειρήσεις σε αναστολή. Ωστόσο, όπως τονίζει ο Τάσος Μπαρτζώκας, μια τέτοια ευνοϊκή πρόνοια θα διευκόλυνε πολλούς δραστηριοποιούμενος να διάγουν το 2οlockdown, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τις ρυθμισμένες οφειλές τους και κατ’ επέκτασιν την επιχείρηση τους σε πτώχευση.
Σύμφωνα με δήλωση του Τάσου Μπαρτζώκα «σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση οι επιχειρήσεις, η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να στηριχτούν όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα. Η αναστολή των ρυθμισμένων ασφαλιστικών υποχρεώσεων του μήνα Νοεμβρίου για επιχειρηματίες, των οποίων ο τζίρος εν όψει των υγειονομικών περιορισμών θα πληγεί, είναι ένα μέτρο που θα τους ανακούφιζε σημαντικά και δεν προκαλεί μεγάλη δημοσιονομική επιβάρυνση».
Το πλήρες κείμενο της Επιστολής:
Προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Θέμα: Αναστολή Πληρωμής Ασφαλιστικών Οφειλών των επιχειρηματιών που η δραστηριότητα τους δεν τελεί υπό αναστολή
Βέροια, 9 Νοεμβρίου 2020
Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να σας μεταφέρω την αγωνία και την απόγνωση που βιώνουν πολλοί τοπικοί επιχειρηματίες της Ημαθίας, με την πεποίθηση ότι την ίδια κατάσταση βιώνουν συνολικά οι Έλληνες επιχειρηματίες σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Η σφοδρότητα του 2ου κύματος της πανδημικής κρίσης, και το αναπόφευκτο, πλην όμως αναπάντεχο «lockdown», εκτός από την ασφυκτική πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δημιουργεί εξίσου ασφυκτική πίεση στην ελληνική επιχειρηματικότητα και στους Έλληνες εργαζόμενους.
Συζητώντας με πολλούς Ημαθιώτες επιχειρηματίες, των οποίων η δραστηριότητα έχει τεθεί σε αναστολή, εκφράζεται η σχετική ικανοποίηση τους για το δίχτυ στήριξης που έχει απλωθεί, τόσο κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, όσο και μετά την επιβολή του δεύτερου «lockdown». Η ικανοποίηση αυτή δε σημαίνει βεβαίως ότι δεν εκφράζονται αιτήματα για περαιτέρω στήριξη, ιδιαίτερα αφής στιγμής ο επικείμενος χειμώνας προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολος.
Ωστόσο, επιχειρηματίες των οποίων οι κωδικοί δραστηριότητας δεν έχουν τεθεί σε αναστολή, είναι εξαιρετικά ανήσυχοι σχετικά με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους. Ενδεικτικά, ιδιοκτήτες πρατηρίων βενζίνης, ιδιοκτήτες συνεργείων αυτοκινήτων, ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων όπως πχ ασφαλιστές, οδηγοί ταξί, αλλά και δραστηριοποιούμενοι σε επιστημονικούς κλάδους όπως πχ δικηγόροι, μηχανικοί κ.ο.κμου αναφέρουν ότι ο τζίρος τους θα καταποντιστεί, τόσο από την επιβολή περιοριστικών μέτρων στην ελευθερία κίνησης, όσο και από την αβεβαιότητα που δημιουργεί η πανδημία και η μείωση της καταναλωτικής ζήτησης.
Είναι γεγονός ότι για τους εν λόγω επιχειρηματίες έχουν προβλεφθεί μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, ωστόσο, όπως οι ίδιοι διατείνονται, οι προϋποθέσεις ένταξης στην οικονομική ενίσχυση είναι για πολλούς απαγορευτικές. Επιπλέον, σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, δε δίνουν λύση για το βραχυπρόθεσμο μέλλον, καθώς οι οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το κράτος, τα ασφαλιστικά ταμεία κα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνεχίζουν να τους ασκούν πίεση. Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, υπό το πρίσμα όμως της μεγάλης μείωσης της καταναλωτικής ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες, ελλοχεύει ο κίνδυνος της ανικανότητας ανταπόκρισης τους προς την καταβολή των ρυθμισμένων οφειλών, με απώτερο κίνδυνο να βρεθούν προ της πτώχευσης.
Ως εκ τούτου, σας μεταφέρω το αίτημα τους για ένταξη στο μέτρο της δυνατότητας αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο. Εξυπακούεται ότι το κριτήριο για την κατ’ ουσίαν μετάθεση αποπληρωμής των οφειλών σε μεταγενέστερο χρόνο, θα είναι η αποδεδειγμένη μείωση των εσόδων. Κατ’ επέκτασιν, επιχειρήσεις που δεν έχουν τεθεί σε αναστολή και δεν εμφανίζουν μεγάλη μείωση εσόδων, δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση της μετάθεσης πληρωμής των οφειλών τους.
Με εκτίμηση
Αναστάσιος Μπαρτζώκας
Βουλευτής ΠΕ Ημαθίας
Αφήστε μια απάντηση