Ραγδαία μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες.
Αιτία για αυτή την ραγδαία αλλαγή που περιμένουμε στον καιρό από Τρίτη με Τετάρτη και μετά είναι η σύγκρουση αερίων μαζών με διαφορετικά θερμοϋγρομετρικά χαρακτηριστικά, δηλαδή διαφορετική υγρασία και θερμοκρασία.
Αυτή η βίαιη σύγκρουση θα οδηγήσει σε διαδοχικές κυκλονογεννέσεις (δημιουργία βαρομετρικών χαμηλών) στην κεντρική Μεσόγειο σε συνδυασμό και με άντληση θερμότητας και υγρασίας από τα εκεί θαλάσσια ύδατα και τα οποία βαρομετρικά χαμηλά θα κατευθυνθούν προς τη χώρα μας.
Μεγάλες πιθανότητες υπάρχουν να δούμε τα χιόνια να φτάνουν και στην Αττική προς το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν να ντύνονται στα λευκά περιοχές υψομετρικά μέχρι και τα υπερβόρεια – βόρεια προάστια.
Δεν θα αποτελούσε όμως έκπληξη αν βλέπαμε τα χιόνια να φτάνανε μέχρι και το κέντρο της πόλης μιας και τα πρώτα στοιχεία θέλουν την πολική αέρια μάζα να φτάνει με αρκετά μεγάλη δυναμική.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ 28°C ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΟΛΙΚΟΥ ΠΑΓΕΤΟΥ
Εντυπωσιακή αναμένεται να είναι η πτώση της θερμοκρασίας που θα συνοδεύσει αυτή την μεταβολή του καιρού.
Οι θερμοκρασίες που προβλέπονται σαν ελάχιστες στο τέλος της νέας εβδομάδας είναι χαμηλές.
Είναι πολύ πιθανό να δούμε τον υδράργυρο στα βόρεια τμήματα να κατρακυλά ακόμη και κάτω από τους -8 με -10 βαθμούς κελσίου με συνθήκες ολικού παγετού κατά τόπους που σημαίνει ότι ορισμένες περιοχές θα “μπουν στην κατάψυξη” με τον υδράργυρο να μην ανεβαίνει πάνω από το μηδέν όλο το 24ωρο.
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΧΑΜΗΛΑ ΥΨΟΜΕΤΡΑ
Καθώς οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές, σε πολλές περιπτώσεις αυτές θα εκδηλώνονται με τη μορφή χιονοπτώσεων – χιονοκαταιγίδων ικανές να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα.
«Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χιόνια θα φτάσουν μέχρι και την Κρήτη ενώ και η Θεσσαλονίκη είναι πιθανό θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον “λευκό” επισκέπτη.
Όλα θα εξαρτηθούν από τις θέσεις που θα λάβουν τα βαρομετρικά συστήματα και αυτό θα το βλέπουμε μέρα με τη μέρα οπότε και θα πρέπει να παρακολουθείτε τα δελτία καιρού καθημερινά και τα οποία θα εμπλουτίζονται με συνεχώς πιο “φρέσκα” δεδομένα», υπογραμμίζει στην πρόγνωσή του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.
Πηγή: protothema.gr
Αφήστε μια απάντηση