Ο χώρος που στεγάζεται το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων (πρώην αγρόκτημα Μοδιάνο) αποτέλεσε ιδανική ευκαιρία για τη διδακτική επίσκεψη των μαθητών/τριών της Γ΄ τάξης του ΓΕΛ Πλατέος – Κορυφής στο χωριό Γέφυρα της Θεσσαλονίκης στις 14 Οκτωβρίου 2021.
Τόσο ο εσωτερικός χώρος όσο και ο περίβολος του Μουσείου Βαλκανικών Πολέμων έχουν ιδιαίτερη ιστορική σημασία, καθώς εκεί υπογράφηκε η αναίμακτη παράδοση της πόλης της Θεσσαλονίκης.
Στο κτίριο εγκαταστάθηκε το Γενικό Στρατηγείο των ελληνικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου στις 24 Οκτωβρίου του 1912 προερχόμενο από τα Γιαννιτσά και το Άδενδρο.
Παρέμεινε στον ίδιο χώρο έως τα χαράματα της 27ης Οκτωβρίου. Οι τρεις μέρες παραμονής του Γενικού Στρατηγείου υπήρξαν καθοριστικές για την τύχη της Μακεδονίας και την έκβαση του πολέμου γενικότερα.
Σε αυτή την έπαυλη διεξήχθησαν έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ της τουρκικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον διοικητή της πόλης Χασάν Ταχσίν Πασά και του επικεφαλής των Ελληνικών δυνάμεων Αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου.
Μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας, οι Τούρκοι επέστρεψαν στο κτίριο το μεσημέρι της 26ης Οκτωβρίου 1912, ημέρας του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, γνωστοποιώντας ότι ο Ταχσίν Πασάς είχε δεχτεί την άνευ όρων παράδοση της πόλης.
Παράλληλα στο σχολείο, για τις υπόλοιπες τάξεις του σχολείου υπήρξε ομιλία από τον φιλόλογο του σχολείου κύριο Παύλου Διονύση για τον Μακεδονικό Αγώνα.
Δείτε εικόνες:
Αφήστε μια απάντηση