ΤΟΠΙΚΑ posted by

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ ΩΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ ΩΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Την αλλαγή του νόμου 43/2011 και τη συμπλήρωση σχετικής υπουργικής απόφασης ζητούν οι καπνοκαλλιεργητές, έτσι ώστε να προωθείται και να διακινείται ως αγροτικό προϊόν, πλήρως ελεγχόμενο, ο λεπτοκομμένος καπνός.

Οι καπνοκαλλιεργητές επί 10 χρόνια ζητούν τη νομιμοποίηση της χορήγησης άδειας «επαγγελματικού εργαστηρίου καπνού».
Στόχος τους είναι να φαίνεται στο κάθε πακέτο ο παραγωγός-καλλιεργητής με τα πλήρη στοιχεία του, να μειωθεί η φορολογία και η τελική τιμή στον καταναλωτή, καθώς και…
να διατίθεται σε καταστήματα παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων. Στην επιστολή που έχουν στείλει προς τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, οι εκπρόσωποι των παραγωγών, Ηλίας Καλαθάς και Κατσούλας Λίκος, αναφέρουν αναλυτικά τα εξής:
«ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ 943/2011, άρθρο 30, άρθρο 100α παράγραφος 2 και την Υπουργική Απόφαση ΔΕΦΚ Β 5037208 ΕΞ 2011 σχετικά με τη χορήγηση άδειας επαγγελματικών εργαστηρίων καπνού.
Οι καπνοκαλλιεργητές όλης της επικράτειας μετά από δεκάχρονη επίμονη προσπάθεια για την νομιμοποίηση της χορήγησης άδειας «επαγγελματικού εργαστηρίου καπνού» εκφράζουν την μερική ικανοποίησή τους για τον ψηφισθέντα νόμο ως έχει.
Θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε σαν αγρότες, μικροκαλλιεργητές καπνού ότι στόχος και επιδίωξή μας δεν είναι η επιχειρηματική εμπορία καπνού σε μεγάλες ποσότητες αλλά η οικοτεχνική ενασχόληση μικρών ποιοτικών ποσοτήτων οικογενειακής εκμετάλλευσης σε περιοχές που ήταν χαρακτηρισμένες ως καπνοχώρια και διαθέτουν παράδοση και εμπειρία στην παραγωγή καπνού.
Έτσι μπορεί να υπάρχει συνέχεια της καλλιέργειας και θα απασχοληθεί η νέα γενιά καπνοκαλλιεργητών ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμη και να συμβάλλει στην Εθνική οικονομία, με οργάνωση και έλεγχο από μέρους της πολιτείας.
Για τον καλύτερο έλεγχο της εφαρμογής του Νόμου και για περισσότερα έσοδα της πολιτείας αλλά και εξάλειψη της τυχόν φοροδιαφυγής αλλά και την προστασία του καταναλωτή προτείνουμε τα παρακάτω:
Την συμπλήρωση του όρου «βιομηχανοποιημένα καπνά» και με τον όρο «ξηρός κομμένος καπνός χωρικής συσκευασίας» Να συμπληρωθεί στο άρθρο 2 της παραπάνω Υπουργικής απόφασης:
I. To δικαίωμα της άδειας πώλησης ξηρού κομμένου καπνού χωρικής συσκευασίας σε καπνοκαλλιεργητές ασχέτως αν έχουν επαγγελματικό εργαστήριο καπνού.
II. Να έχουν το δικαίωμα οι καπνοκαλλιεργητές που έχουν επαγγελματικά εργαστήρια καπνού να παρέχουν υπηρεσίες επεξεργασίας και τυποποίησης καπνού σε συναδέλφους καπνοκαλλιεργητές που έχουν άδεια πώλησης αλλά δεν έχουν επαγγελματικό εργαστήρι.
III. Προϋποθέσεις για την άδεια πώλησης ξηρού κομμένου καπνού χωρικής συσκευασίας.
Από 500 κιλά μέχρι 2 (δύο) τόνους συσκευασμένου προϊόντος ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας για κάθε οικοτεχνική εκμετάλλευση.
Η συσκευασία να είναι των 500 γραμμαρίων.
Να αναγράφονται αριθμός αδείας και αύξων αριθμός παρτίδας στη συσκευασία, έτσι ώστε να υπάρχει συνεχής έλεγχος από την πολιτεία.
Πλήρη στοιχεία καπνοκαλλιεργητή (Δήμος, Δημοτικό Διαμέρισμα, αριθμός καλλιεργούμενου τεμαχίου από ΟΣΔΕ, Τηλέφωνο, ΑΦΜ, Ονοματεπώνυμο) Ενιαίο σήμα για όλη την Ελλάδα με μόνη διαφορά την αναγραφή του Νομού παραγωγής έτσι ώστε αυτό να προσδιορίζεται σαν αγροτικό προϊόν.
Η διάθεσή του να γίνεται από τους ίδιους τους καπνοκαλλιεργητές ή σε καταστήματα αγροτικών – παραδοσιακών προϊόντων και όχι σε περίπτερα και καπνοπωλεία.
Γ. Να συμπεριληφθεί:
Το παραπάνω παραγόμενο προϊόν που ονομάζεται «ΞΗΡΟΣ ΚΟΜΜΕΝΟΣ ΚΑΠΝΟΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ» να φορολογείται ως αγροτικό προϊόν με τον προβλεπόμενο συντελεστή ΦΠΑ.
Είμαστε στη διάθεσή σας να συζητήσουμε τις προτάσεις μας και να διαμορφώσουμε ένα σωστό και πλήρες Νομικό πλαίσιο.»

agronews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *