ΤΟΠΙΚΑ posted by

ΑΓΡΟΤΙΚΟ: ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ ΣΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ

Την αφύπνιση των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την έκδοση νέα προσωρινής έγκρισης που θα επιτρέψει την εφαρμογή ειδικής μεθόδου -γνωστής ως Κομφούζιο- στις καλλιέργειες της ροδακινιάς για την αντιμετώπιση του καρποφάγου σκουληκιού, ζητούν με έγγραφό τους προς τις αρχές οι δέκα οργανώσεις που συμμετέχουν στην Κοινοπραξία Αγροτικών…
Συνεταιριστικών Οργανώσεων – Ομάδων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών Μακεδονίας (Κ.Α.Σ.Ο. Ο.Π.Ο.Μ.).
Πρόκειται για την ειδική μέθοδο σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδόπτερων – εχθρών της ροδακινιάς (Κομφούζιο) που ξεκίνησε το 2009 από τους συνεταιρισμούς της Μακεδονίας μετά από απαίτηση των αγορών και με στόχο την παραγωγή φρούτων που θα είναι απαλλαγμένα από υπολείμματα φυτοπροστατευτικών. Σημειωτέον ότι η φερομόνη που εφαρμόζεται στις ροδακινιές για την αντιμετώπιση του Κομφούζιου συνιστά μια οικολογική μέθοδο που περιορίζει τη χρήση χημικών και εξασφαλίζει ποιοτικούς και εύγευστους καρπούς. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου, αποτελεί, σύμφωνα με τους συνεταιριστές, «διαβατήριο» για τα ελληνικά ροδάκινα στις ευρωπαϊκές αγορές και ειδικότερα στην μεγάλη και απαιτητική πλέον αγορά της Ρωσίας. 
Το πλήρες κείμενο της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών Μακεδονίας προς τις αρμόδιες αρχές έχει ως ακολούθως: 
Προς: κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπ’ όψιν: κ. Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Γεν. Γραμματέα του Υπ.Α.Α.Τ.
κ.κ. Βουλευτές Νομών Ημαθίας και Κοζάνης

Κύριε Υπουργέ,
Η εφαρμογή της μεθόδου Σεξουαλικής Σύγχυσης των Λεπιδοπτέρων – εχθρών της Ροδακινιάς (Κομφούζιο) ξεκίνησε το 2009 από τους Συνεταιρισμούς μας μετά από απαίτηση των πελατών μας για φρούτα απαλλαγμένα από υπολείμματα Φυτοφαρμάκων.
Η απαίτηση αυτή εκφράστηκε καθαρά στην επίσκεψη της Ρωσικής αντιπροσωπείας το 2007 και το 2008 στο ΥΠΑΑΤ και στους Συνεταιρισμούς της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (περίοδο που δημιουργήθηκαν τα προβλήματα στις εξαγωγές των ροδάκινων στη Ρωσία λόγω των διαφορετικών – πιο αυστηρών – προδιαγραφών της ρωσικής νομοθεσίας σε σχέση με τα ευρωπαϊκά μέγιστα όρια υπολειμμάτων MRLs)
Έτσι η εφαρμογή του Κομφούζιο έφτασε το 2011 περίπου στα 10.000 στρέμματα, μετά από μεγάλες προσπάθειες των αγροτικών συνεταιρισμών για την εισαγωγή της μεθόδου και την εκπαίδευση των παραγωγών – μελών τους.
Το κέρδος των παραγωγών από την εφαρμογή του Κομφούζιο είναι πολλαπλό:
1. Οικονομικό όφελος περίπου 12 ευρώ ανά στρέμμα στο κόστος φυτοπροστασίας της ροδακινιάς.
2. Μηδενικές προσβολές των καρπών από καρποφάγες κάμπιες.
3. Αύξηση του πληθυσμού ωφέλιμων εντόμων στα κτήματα τα οποία περιορίζουν την εμφάνιση πολλών άλλων εχθρών
4. Μείωση της έκθεσης των παραγωγών – ψεκαστών σε εντομοκτόνα. Μείωση του συνολικού αριθμού των επεμβάσεων.
Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί που εμπορεύονται τα ροδάκινα:
1. Αξιοποιούν πολύ μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αφού οι ζημιές είναι μηδενικές.
2. Προβάλουν στους πελάτες και στους καταναλωτές το πλεονέκτημα των φρούτων που δεν έχουν ψεκασθεί με εντομοκτόνα, αυξάνοντας έτσι τις πωλήσεις τους και την κατανάλωση φρούτων. Γίνονται μόνο 2 εφαρμογές εντομοκτόνων πριν εμφανισθούν οι καρποί στα δένδρα.
3. Έχουν πολύ μεγαλύτερη σιγουριά για την ασφάλεια και την υγιεινή των φρούτων που διακινούν.
4. Δεν κινδυνεύουν να απορριφθούν τα φορτία που εξάγουν στις πιο απαιτητικές αγορές, οι οποίες απορροφούν το 70-80% της συνολικής παραγωγής με αξία που υπερβαίνει τα 120 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος.
Η μη αδειοδότηση της μεθόδου για το 2012:
• Θα χαρακτηριζόταν από όλους σαν ένα ακραίο παράδειγμα ασυνέχειας του Ελληνικού Κράτους και αδιαφορίας ως προς τις παραγωγικές και φιλοπεριβαλλοντικές καινοτομίες οι οποίες ήδη εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια σε όλες τις χώρες της Νότιας Ευρώπης αλλά και σε όμορες βαλκανικές.
• Θα ανέτρεπε όσα εδώ και χρόνια οικοδομήθηκαν, με χρήματα των Συνεταιρισμών μας αλλά και με συγχρηματοδότηση της ΕΕ, για την ανάδειξη της ποιότητας του ελληνικού Ροδάκινου.
• Θα ανέτρεπε μια μέθοδο φυτοπροστασίας που υιοθετήθηκε από χιλιάδες παραγωγούς, ενώ παράλληλα προστατεύει την υγεία των Καταναλωτών και σέβεται το Περιβάλλον.
• Θα έθετε σε κίνδυνο τις εξαγωγές των συνεταιρισμών μας που η αξία τους για το 2012 υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 142 εκατομμύρια ευρώ
Πιστεύουμε ότι θα αποτρέψετε μια τέτοια εξέλιξη αφού εσείς δώσατε τις αρχικές εγκρίσεις και συμβάλατε στην εισαγωγή αυτής της καινοτομίας στην περιοχή μας. Είμαστε βέβαιοι ότι θα συμβάλετε στην άμεση ικανοποίηση του αιτήματός μας για προσωρινή έγκριση 120 ημερών του RAK 5-6, όπως έχει διατυπωθεί στην με αριθ. πρωτ 102990/06.12.2011 αίτησή μας, μέχρι την οριστική αδειοδότησή του από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου σας.
Τα μέλη της ΚΑΣΟ ΟΠΟΜ “EL FRUT”
Οι συνεταιρισμοί:
1. Α.Σ. ΑΜΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ «Ν. ΑΛΙΑΚΜΩΝ» (σφραγίδα – υπογραφή)
2. Α.Σ. ΒΕΡΟΙΑΣ «VENUS»
3. Α.Σ.ΒΕΛΒΕΝΔΟΥ «Η ΔΗΜΗΤΡΑ»
4. Α.Σ. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΝΘΕΜΙΩΝ
5. Α.Σ. ΜΕΛΙΚΗΣ
6. Α.Σ. ΝΑΟΥΣΑΣ
7. Α.Σ.Ε.Π.Ο.Π. ΒΕΛΒΕΝΔΟΥ
8. Α.Σ.Ε.Π.Ο.Π. ΝΑΟΥΣΑΣ
9. Α.Σ.Ο.Π. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ
10. Α.Σ. ΜΕΣΗΣ
agronews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *