ΤΟΠΙΚΑ posted by

1o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: “ΑΘΛΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

«Άθληση και Ποιότητα ζωής» (λίγα λόγια για την εργασία)
Εισαγωγή: 
Η αντίληψη ότι η σωματική άσκηση συντείνει στη διατήρηση της υγείας ανάγεται στην αρχαιότητα. Το αρχαίο ελληνικό ρητό «νους υγιής εν σώματι υγιεί» μαρτυρεί ότι ήδη από την αρχαιότητα είχε γίνει κατανοητό η συσχέτιση μεταξύ της σωματικής και πνευματικής ευεξίας. Οι νέοι στην εφηβική – μαθητική ηλικία αποκτούν βάσεις για την σωματική, ψυχική και ηθική….
ολοκλήρωση, αφού αυτή την χρονική περίοδο αναπτύσσεται η προσωπικότητα τους βάσει των επιδράσεων που δέχονται από το κοινωνικό-οικογενειακό περιβάλλον.
Μέχρι πριν μία με δύο δεκαετίες η λέξη παιδί ήταν συνώνυμο με τρέξιμο και παιγνίδι στις αλάνες μέχρι τελικής πτώσεως ενώ σήμερα η πραγματικότητα μας φαντάζει πολύ διαφορετική. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που συνεχώς καταφθάνουν στα αυτιά μας πολύ ανησυχητικά νέα από όλες τις γωνιές του πλανήτη!
Είναι πλέον βέβαιο πως η παχυσαρκία, ο καθιστικός τρόπος ζωής και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας αποτελούν τις νέες επιδημίες του σύγχρονου τρόπου ζωής. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας παρατηρείται σημαντική μείωση της φυσικής δραστηριότητας, ειδικά για τα κορίτσια. Τα σχολεία που προάγουν τη φυσική δραστηριότητα μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας, των χρόνιων ασθενειών και στην μείωση της θνησιμότητας τελικά των ενηλίκων.
Το τμήμα αποτελείται από 17 παιδιά 13 αγόρια και 4 κορίτσια. Τα παιδιά χωρίζονται σε 5 ομάδες εργασίας που αντιστοιχούν σε 5 θεματικές ενότητες. Κάθε θεματική ενότητα καλύπτει τις εξής έννοιες :
1. Αθλητισμός και Υγεία, Τραυματισμοί, φυσικοθεραπεία, αποκατάσταση
2. Διατροφή και άθληση, υποκινητικότητα, παχυσαρκία
3. Αναβολικά, μποντι μπίλντινκ, επιπτώσεις, εμπορευματοποίηση
4. Οφέλη του αθλητισμού και επιπτώσεις, Άθληση και άτομα με ειδικές ανάγκες, ποιότητα ζωής
5. Τεχνολογικός εξοπλισμός, Αθλητικοί χώροι, Μ.Μ.Ε, εμπορευματοποίηση
Δράσεις
Στα πλαίσια της ερευνητικής εργασίας πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 25/1/2012 οι παρακάτω δράσεις:
– «Το στέκι της υγιεινής διατροφής», ένα πρότυπο κυλικείο υγιεινής διατροφής με προϊόντα που χορηγήθηκαν από τους πιο πάνω χορηγούς.
– Αγώνας «καθιστού βόλευ», για άτομα με κινητική αναπηρία από τη μέση και κάτω.
Οι μαθητές πέρα από τα μαθησιακά οφέλη (δεξιότητες, επικοινωνία, συλλογή και ανάλυση δεδομένων, ικανότητα συνεργασίας, υπευθυνότητας, παρουσίασης ιδεών, ανάπτυξης καλλιτεχνικών κλίσεων και ταλέντων κλπ), ικανοποιήθηκαν και ψυχαγωγήθηκαν σε μεγάλο βαθμό συμμετέχοντας σε αυτές τις δραστηριότητες.
Τα έσοδα από τις δράσεις μάλιστα αποφάσισαν να τα διαθέσουν για φιλανθρωπικό σκοπό.
Ιστοσελίδα: athlisi.wikispaces.com
Υπεύθυνοι καθηγητές:
Γεωργία Παπαποστόλου
Ιωάννης Σιταρίδης

1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Η διεύθυνση, οι καθηγητές και οι μαθητές της πρώτης ομάδας ερευνητικής εργασίας του 1ου Γενικού Λυκείου Αλεξάνδρειας με θέμα «Άθληση και Ποιότητα ζωής», θέλουν να ευχαριστήσουν θερμά για την υποστήριξή τους στο έργο της ομάδας τους παρακάτω χορηγούς:
Μέγας χορηγός :
Γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ, Τυροκομείο ΜΠΕΛΑΣ

Χορηγοί: 
ΜΑΣΟΥΤΗΣ κατάστημα Αλεξάνδρειας
Αρτοποιείο «Πινακωτή – Β.Παπαδόπουλος»
Αρτοποιείο «Πές Αλεύρι – Ζ.Βασιλειάδης»
Αρτοποιείο «Φούρνος με τα ξύλα – Κ.Βογιατζή»
Αρτοποιείο «Ο Φούρνος – Κ.Φιλιππόπουλος»

για τα είδη διατροφής τα οποία προσέφεραν στην διοργάνωση ενός πρότυπου κυλικείου υγιεινής διατροφής με τίτλο «Το στέκι της υγιεινής διατροφής».
Επίσης ευχαριστούν και τους γονείς των μαθητών που προσέφεραν χειροποίητες πίτες, φρούτα και λαχανικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *