Ντριιιιιν. Το ξυπνητήρι σας εκρήγνυται ή τουλάχιστον έτσι σας φαίνεται όπως το ακούτε να χτυπά σαν δαιμονισμένο μες στον ύπνο σας. Πετάγεστε από το κρεβάτι, κάνετε ένα τρίλεπτο ντους, άλλα εξήντα δευτερόλεπτα να ντυθείτε και βγαίνετε τρέχοντας από το σπίτι. Κολλάτε στην κίνηση και μετά από μια αγχώδη αιωνιότητα φτάνετε επιτέλους στο γραφείο. Ρίχνετε μια ματιά στις…
πρωινές ειδήσεις, η θεματολογία των οποίων ποικίλλει από αποθαρρυντική σε αποκαρδιωτική σε απελπιστική. Αναστενάζετε, φτιάχνετε καφέ και στρώνεστε στη δουλειά, έτοιμοι να αποδώσετε τα μέγιστα με τη δημιουργικότητά σας. Καλή τύχη.
Όπως δείχνουν πρόσφατες έρευνες, ο τρόπος με τον οποίο οι περισσότεροι εξ ημών ξεκινάμε την ημέρα μας έρχεται σε τέλεια αντίθεση με όλες τις μεθόδους και τις συμβουλές περί δημιουργικότητας που νευρολόγοι και γνωστικοί ψυχολόγοι έχουν κουραστεί εδώ και χρόνια να επαναλαμβάνουν.
Ας ξεκινήσουμε, για παράδειγμα, από το βιαστικό ξύπνημα. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε πέρυσι στο περιοδικό Thinking and Reasoning, οι ερευνητές Mareike Wieth και Rose Zacks κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι η έμπνευση είναι πιθανότερο να μας έρθει όταν είμαστε λίγο ζαλισμένοι, όταν το μυαλό μας δεν έχει μπει ακόμα σε εγρήγορση –ακριβώς, δηλαδή, όπως είμαστε την ώρα που ξυπνάμε.
Ακριβώς επειδή οι εγκεφαλικές διεργασίες που αποτρέπουν τις τυχαίες, ασύνδετες μεταξύ τους σκέψεις οι οποίες μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή μας, είναι αποδυναμωμένες εκείνη την ώρα είναι πιθανότερο να μας έρθουν οι καλύτερες ιδέες. Αν πετάγεστε από το κρεβάτι και τρέχετε για να φτάσετε στο γραφείο, χάνετε την καλύτερη στιγμή για να εμπνευστείτε δημιουργικές ιδέες και λύσεις σε ό,τι σας απασχολεί.
Επίσης, η διαδρομή προς τη δουλειά που είναι γεμάτη κόρνες, βρισιές ή συνεπιβάτες με χόμπι τις αγκωνιές οι οποίοι τρέχουν όσο κι εσείς, αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει την μυελίνη, μια ουσία που καλύπτει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Η ζημιά που προκαλείται επιβραδύνει την ταχύτητα με την οποία τα σήματα μεταδίδονται μεταξύ των νευρώνων, κάνοντας τις αναλαμπές του τύπου «Εύρηκα!» μάλλον απίθανες.
Και μπορεί να είναι καλό να ενημερώνεστε για οτιδήποτε συμβαίνει στον κόσμο, αλλά ίσως είναι καλύτερο να αναβάλλετε την ενημέρωσή σας για το απόγευμα. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science κατέληξε το συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες που έβλεπαν σύντομα βίντεο τα οποία τους στεναχωρούσαν δυσκολεύονταν λύσουν δημιουργικά προβλήματα, σε αντίθεση με τους συμμετέχοντες οι οποίοι παρακολουθούσαν αστεία ή χαρούμενα βίντεο. Το βιντεάκι που τους στεναχώρησε περισσότερο ήταν ένα ειδησεογραφικό ρεπορτάζ σχετικά με ένα σεισμό.
Τελικά, το μόνο πράγμα που οι περισσότεροι κάνουμε σωστά το πρωί, είναι ότι πίνουμε καφέ. Η καφεΐνη δεν μας παρέχει μόνο την εγρήγορση που χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας: αυξάνει ταυτόχρονα τα επίπεδα ντοπαμίνης, του νευροδιαβιβαστή που επηρεάζει το αίσθημα του κινήτρου και της επιβράβευσης, όταν μας έρχεται μια καλή ιδέα.
Τι πρέπει λοιπόν να αλλάξετε στα πρωινά σας προκειμένου για να ενισχύσετε την έμπνευση και τη δημιουργικότητά σας; Πρώτα απ’ όλα, να βάλετε το ξυπνητήρι λίγα λεπτά νωρίτερα, και να περάσετε λίγη ώρα ξύπνιοι αλλά ξαπλωμένοι στο κρεβάτι –με ένα χαρτί κι ένα στυλό πρόχειρα στο κομοδίνο, για να σημειώσετε οτιδήποτε σας «κατέβει». Να περάσετε λίγα λεπτά παραπάνω κάτω από το ζεστό νερό του ντους, να πάρετε μερικές βαθιές ανάσες κατά τη διάρκεια της διαδρομής από το σπίτι στο γραφείο και να προσπαθήσετε να παραμείνετε ήρεμοι στη φρενίτιδα του δρόμου. Και τέλος, όταν φτάσετε στο γραφείο, αφού πιείτε καφέ, να ανοίξετε στον browser σας όχι τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων, αλλά τα αγαπημένα σας sites με αστεία βίντεο.
in2life.gr
Αφήστε μια απάντηση