ΤΟΠΙΚΑ posted by

ΚΑΙΡΟΣ: ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ

Νέα επιδείνωση του καιρού σημειώνεται τις τελευταίες ώρες στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, αλλά και στη Θεσσαλία, με κύρια χαρακτηριστικά τη χιονόπτωση, τον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Νεφώσεις έχει η Θράκη, όπου το κρύο είναι τσουχτερό. Χιονοπτώσεις σημειώνονται και στο νομό Θεσσαλονίκης, ακόμη και μέσα στην πόλη, όπου μάλιστα σε ορισμένες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος το…

έχει «στρώσει». 
Από το πρωί χιονίζει στη Δυτική Μακεδονία, στους νομούς Πέλλας, Πιερίας και Ημαθίας της Κεντρικής Μακεδονίας, στην Καρδίτσα και στα ανατολικά της Λάρισας και της Μαγνησίας. 

Ο υδράργυρος στις 8 το πρωί έδειχνε -8 βαθμούς Κελσίου στη Φλώρινα, -7 στην Ορεστιάδα, -5 στην Κοζάνη, -3 στην Νάουσα, την Αλεξανδρούπολη, και τη Δράμα.

Στη Θεσσαλονίκη, η θερμοκρασία ήταν στους μηδέν βαθμούς Κελσίου. 

Την ίδια ώρα, αποκλεισμένα παραμένουν έξι χωριά στον ορεινό όγκο του Δήμου Πύλης των Τρικάλων. 

Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης και σταθερής τηλεφωνίας των τελευταίων ημερών παραμένουν σ’ ολόκληρο το δήμο Αργιθέας της Καρδίτσας, ενώ προβλήματα ηλεκτροδότησης καταγράφονται σε αρκετά ορεινά χωριά του νομού Καρδίτσας.

Επίσης, στα πεδινά του ίδιου νομού έχουν πλημμυρίσει μεγάλες εκτάσεις.

Κλειστοί δρόμοι

Στο μεταξύ, εξαιτίας χιονόπτωσης και παγετού, κλειστοί παραμένουν οι επαρχιακοί δρόμοι Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου στη Θεσσαλονίκη, Φλώρινας – Καστοριάς, μέσω Βιτσίου, Καστοριάς – Ιωαννίνων, μέσω Νεστορίου, και Δράκειας – Χανίων στο Πήλιο.

Εξάλλου, η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στους εθνικούς δρόμους Τρικάλων – Άρτας, Μουζακίου – Άρτας, Μουζακίου – Ανατολικής Αργιθέας, Μουζακίου – Ανθοχωρίου – Κερασιάς και Μπελοκομήτη – Φράγματος Πλαστήρα. 

Παράλληλα, στη Ροδόπη, είτε λόγω αυξημένης στάθμης του νερού είτε λόγω παγετού, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή του Βιολογικού Καθαρισμού Κομοτηνής, στην επαρχιακή οδό Παραδήμης – Κρανοβουνίου και στις διαβάσεις των ποταμών Τραύου (γέφυρα Γλυκόνερου), Ηφαίστου, Κάλχα, Ποντικόρεμα (μεταξύ Αρριανών και Φιλύρας), Σκαλώματος, Δοκού, Λίσσου (περιοχή Αγ. Μαρίνας Ιμέρου), Κομψάτου (περιοχή Μωσαϊκού), Γρατίνης, Διώνης – Αετοκορυφής, και μεταξύ Ιασίου- Έβρενου και Λοφαριίου – Στρύμης. 

Αντιολισθητικές αλυσίδες 

Εξάλλου, με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σ’ ολόκληρο το οδικό δίκτυο της Βόρειας Χαλκιδικής, στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Καστοριάς, στις εθνικές οδούς Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, Κατερίνης – 
Ελασσόνας, Φλώρινας – Καστοριάς, μέσω Βίγλας, Τρικάλων – Ιωαννίνων, Τρικάλων – Γρεβενών, Τρικάλων – Άρτας, Βόλου – Ζαγοράς (και στους δύο κλάδους), Μουζακίου – Ανθοχωρίου – Κερασιάς, Καρδίτσας – Λουτρών – Σμοκόβου, Κέδρου -Ρεντίνας – Καρπενησίου, Μουζακίου – Άρτας και Μουζακίου – Ανατολικής Αργιθέας. 

Με αλυσίδες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί που κινούνται προς τα χιονοδρομικά κέντρα της Πέλλας και της Ημαθίας, αλλά και σε αρκετά ορεινά, κυρίως, σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και της Θεσσαλίας. 

Ελεγχόμενη η κατάσταση στον Έβρο

Ελεγχόμενη είναι σήμερα η κατάσταση στον Έβρο και πλέον κατοικημένοι οικισμοί δεν διατρέχουν κίνδυνο από την αύξηση της στάθμης των υδάτων.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η στάθμη στο Πύθιο ήταν στα 6.50 μέτρα και η τρέχουσα μέτρηση είναι στα 6.35 μ., με όριο συναγερμού τα 5.70 μ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η παροχή νερού στο Kirişhane της Ανδριανούπολης (Edirne), που συγκεντρώνει τα νερά Εβρου, Αρδα και Τούντζα, είναι 1119 m3/sec και έχει πτωτική τάση.

Ο μεγάλος όγκος νερού της όδευσης του ποταμού Εβρου προς τη θάλασσα βρισκόταν το πρωί μεταξύ των περιοχών Διδυμότειχου και Σουφλίου.

Σε περίπτωση ανάγκης οι αρχές είναι σε ετοιμότητα να προβούν σε τεχνητές κατακλύσεις σε ελεγχόμενες περιοχές.

Προβλήματα από τις χιονοπτώσεις στην Πελοπόννησο

Χιονίζει ακατάπαυστα από χθες στα ορεινά της Πελοποννήσου κι έχουν δημιουργηθεί προβλήματα με την κίνηση των οχημάτων, ενώ μάχη δίνουν τα συνεργεία εκχιονισμού για να κρατήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο.

Αποκλεισμένα είναι αρκετά χωριά στην Αρκαδία, κυρίως στην περιοχή της Γορτυνίας που το ύψος του χιονιού ξεπερνά τους 
40 πόντους.

Ανοικτός είναι ο αυτοκινητόδρομος Κόρινθος – Τρίπολη – Μεγαλόπολη, ενώ ως τις 3.00 το μεσημέρι έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία φορτηγών.

Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία και με δυσχέρεια σε όλο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Αρκαδίας και της Κορινθίας, ενώ ακόμα και μέσα στην πόλη της Τρίπολης οι αλυσίδες είναι απαραίτητες σε δευτερεύοντες δρόμους.

Μόνο με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό Τρίπολης – Σπάρτης, Τρίπολης – Καλαμάτας μετά το Δερβένι, Τρίπολης – Αρχαίας Ολυμπίας, Τρίπολης – Καλαβρύτων, η παλαιά εθνική οδός Τρίπολης – Άργους, Λεβίδι – Νεμέα, Τρίπολης – 
Άστρους και Μεγαλόπολη – Ανδρίτσαινα, ενώ έχει διακοπή η κυκλοφορία στην εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης.

Το πρωί δίπλωσε νταλίκα στο Δερβένι επί της εθνικής οδού Τρίπολης – Καλαμάτας και στο ίδιο σημείο κόλλησε ένα λεωφορείο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί προσωρινά πρόβλημα το οποίο αποκαταστάθηκε με την παρέμβαση συνεργείων της 
Αντιπεριφέρειας Αρκαδίας. 

Κλειστά είναι όλα τα σχολεία στο δήμο Τρίπολης, στο δήμο Γορτυνίας, σχολεία της ορεινής Κορινθίας και τα σχολεία της ορεινής Κυνουρίας.

Επίσης, με απόφαση των πρυτανικών αρχών κλειστές είναι σήμερα οι πανεπιστημιακές σχολές που εδρεύουν στην Τρίπολη και θα προσδιοριστούν εκ νέου από τα τμήματα οι προγραμματισμένες για σήμερα εξετάσεις. 

Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και οι αρχές επισημαίνουν ότι δεν θα πρέπει να κινούνται ασκόπως.

Ανοικτό είναι το χιονοδρομικότου Μαινάλου και η προσέγγιση στο βουνό γίνεται υποχρεωτικά μόνο με αλυσίδες από τον δρόμο του Καρδαρά.
tanea

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *