Την απόφασή τους στο παρά 5’ φαίνεται πως θα πάρουν φέτος οι καλλιεργητές τεύτλων. Η πρόθεση των παραγωγών αρχικά «κλείνει» στην αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, ωστόσο οι εκκρεμότητες από την πλευρά της διοίκησης της Βιομηχανίας για την τιμολογιακή πολιτική, τα «κομμένα» από φέτος πριμ και η αβεβαιότητα για την…
Και μπορεί η πολιτική ηγεσία και τα ανώτατα στελέχη της ΕΒΖ να κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να «πείσουν» τους «επίδοξους» παραγωγούς, όμως η «άρνηση» και ο φόβος από την πλευρά των καλλιεργητών έχουν την τιμητική τους. Η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης θεωρεί δεδομένη την εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης στα τεύτλα από το 2012, ωστόσο ακόμα υπάρχουν μόνο προφορικές δεσμεύσεις. Βέβαια, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Δριβελέγκας
δεσμεύτηκε ότι από τη φετινή περίοδο και για πέντε χρόνια η τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα θα υπαχθεί σε καθεστώς Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Στο ίδιο μήκος κύματος και η σχετική ανακοίνωση της ΕΒΖ, η οποία αναφέρει ότι «η Βιομηχανία Ζάχαρης έχει ήδη οργανώσει τις υποδομές της και έχει συμπεριλάβει σχετικό όρο στα συμβόλαια που υπογράφονται με τους παραγωγούς».
Οι καλλιεργητές έχουν ακόμα ένα μήνα περιθώριο μέχρι να αποφασίσουν για τη φετινή σπορά, ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, που υπολογίζεται περίπου στα 100.000 στρέμματα.
Κι αυτό σημαίνει ότι φέτος θα μπουν πανελλαδικά τα διπλάσια σχεδόν στρέμματα από πέρυσι, ωστόσο σαν χώρα δεν θα καταφέρουμε ούτε το 2012 να καλύψουμε την ποσόστωση των 158.000 τόνων.
Και μπορεί πέρυσι να ήταν η χειρότερη χρονιά για τα τεύτλα, το γεγονός όμως ότι η παραγωγή πήγε καλά και τα σάκχαρα που βγήκαν έδωσαν σημαντικά έσοδα στον παραγωγό, φαίνεται πως δελεάζει ακόμα κάποιους. Στα θετικά της καλλιέργειας οι παραγωγοί καταλογίζουν και τη δυνατότητα που τους παρέχει η ΕΒΖ να πιστώνει τα εφόδια, ωστόσο η «τύχη» των ζαχαρότευτλων τελικά φαίνεται πως βρίσκεται στην ολοκληρωμένη διαχείριση. Παρά το ότι η Βιομηχανία ανακοίνωσε τιμολογιακή πολιτική υψηλότερη κατά 2 ευρώ τον τόνο, η κατάργηση της συνδεδεμένης και του ποιοτικού πριμ, θα καταφέρει να αντισταθμιστεί μόνο με την ολοκληρωμένη.
Όπως ορίζει η σχετική απόφαση, και με τα καλλιεργούμενα στρέμματα να υπολογίζονται περί τα 100.000, η επιδότηση φτάνει περίπου τα 40 ευρώ το στρέμμα. Αυτό, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι η Κομισιόν θα δώσει την έγκριση για το σχετικό πρόγραμμα.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία από το Ζαχαρουργείο Ορεστιάδος, σύμφωνα με τα οποία στην περιοχή του Έβρου ο αριθμός των δηλουμένων στρεμμάτων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 30.000 στρέμματα, καταδεικνύουν ότι διπλασιάζεται σε σχέση με πέρυσι που καλλιεργήθηκαν 15.000 στρέμματα.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι σημαντική παράμετρος θα είναι και οι καιρικές συνθήκες όσον αφορά την πορεία της καλλιέργειας. Με δεδομένο ότι η σπορά γίνεται αυτόν τον μήνα και τον Μάρτιο, ο Φεβρουάριος μάλλον θα βγει με πολύ λίγες φυτεύσεις, λόγω των βροχών. Σε περίπτωση, τώρα, που οι βροχές συνεχιστούν και τον Μάρτιο, η καλλιέργεια ενδέχεται να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα, αφού θα πάει σημαντικά πίσω, ενώ τον Απρίλιο δεν μπαίνουν τεύτλα γιατί οψιμίζουν.
Από τις Πυραμίδες
Τα ζαχαρότευτλα είναι γνωστά από την αρχαιότητα, ωστόσο η καλλιέργειά τους δεν ήταν συνηθισμένη, αφού πηγή γλυκαντικών ήταν το μέλι και τα φρούτα.
Η ρίζα των ζαχαροτεύτλων χρησιμοποιούνταν για τροφή από τους Αιγυπτίους όσο κατασκευάζονταν οι πυραμίδες του Χέοπα. Η καλλιέργεια των ζαχαροτεύτλων άρχισε το 1800 σε Γερμανία και Γαλλία.
Στη χώρα μας έφτασε το 1842.
Σωστή προετοιμασία
Υψηλές απαιτήσεις
Η ανοιξιάτικη κατεργασία του εδάφους είναι μια από τις σημαντικότερες καλλιεργητικές τεχνικές, αφού προετοιμάζει το έδαφος κατάλληλα ώστε να γίνει όσο το δυνατόν πιο εύκολα η τοποθέτηση του σπόρου και
στη συνέχεια το φύτρωμά του.
Η εργασία αυτή γίνεται πιο εύκολα στα χωράφια που οργώθηκαν το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο.
Όσον αφορά τη λίπανση, τα ζαχαρότευτλα χαρακτηρίζονται ως φυτά με υψηλές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία, λόγω κυρίως του μεγάλου παραγωγικού δυναμικού τους. Η απόδοση και ο ζαχαρικός τίτλος εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από τη σωστή λίπανση. Τα σημαντικότερα θρεπτικά στοιχεία για την καλλιέργεια στη χώρα μας είναι το άζωτο και ο φώσφορος, ενώ σποραδικά παρατηρείται έλλειψη ιχνοστοιχείων.
Τα ζαχαρότευτλα πρέπει να μείνουν στο χωράφι μέχρι να αποκτήσουν τη μέγιστη περιεκτικότητα σε ζαχαρόζη.
agronews
Αφήστε μια απάντηση