ΤΟΠΙΚΑ posted by

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΕΩΡΓΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Την εγκύκλιο που όλοι παραγωγοί περιμένουν για να κατοχυρώσουν τα νέα δικαιώματα που απέκτησαν τον τελευταίο χρόνο, ενόψει των δηλώσεων ΟΣΔΕ του 2012, δημοσίευσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου. Τα ποσοστά παρακράτησης δικαιωμάτων παραμένουν τα ίδια με το 2011 και δεν γίνεται παρακράτηση στις παρακάτω περιπτώσεις:

Τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης είναι δυνατόν να μεταβιβάζονται με πώληση ή με οποιαδήποτε άλλη οριστική μεταβίβαση.
Α. μεταβίβασης δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης σε γεωργό που αρχίζει να ασκεί γεωργική δραστηριότητα (ανεξαρτήτως κατηγορίας μεταβίβασης) μετά το έτος 2011


Β. μεταβίβασης δικαιωμάτων από κληρονομική διαδοχή
Γ. μεταβίβασης ειδικών δικαιωμάτων
Δ. μίσθωσης δικαιωμάτων
Ε. κατά κύριο επάγγελμα αγρότες σύμφωνα με το Ν. 3874/6-9-10.

Προϋποθέσεις
Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι προϋποθέσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης είναι οι εξής:
2.1 Τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης (Δ.Ε.Ε.) δύνανται να μεταβιβάζονται μόνο σε άλλο γεωργό εγκατεστημένο στην ελληνική επικράτεια, εκτός των περιπτώσεων κληρονομιάς. Στην περίπτωση αποδέκτη πολίτη κράτους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτείται να υποβάλλονται στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο ενδιαφερόμενος είναι μόνιμα και νόμιμα εγκατεστημένος στην ελληνική επικράτεια.
2.2 Τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης είναι δυνατόν να μεταβιβάζονται με πώληση ή με οποιαδήποτε άλλη οριστική μεταβίβαση, συνοδευόμενα ή μη από γη. Αντίθετα, η ενοικίαση, επιτρέπεται μόνον εάν συνοδεύεται και από την ενοικίαση τουλάχιστον ισοδύναμου αριθμού επιλέξιμων εκταρίων.
2.3 Σε περίπτωση μίσθωσης τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης (Δ.Ε.Ε) και η έκταση μισθώνονται για την ίδια χρονική περίοδο. Τα αγροτεμάχια που μισθώνονται θα πρέπει να εμφανίζονται ως επιλέξιμα στο Ο.Π.Σ στο τελευταίο έτος ενεργοποίησης του μεταβιβαστή, ήτοι 2010 ή 2011.
2.4 Ο μεταβιβάζων / εκμισθωτής πρέπει να είναι δικαιούχος ενιαίας ενίσχυσης και να έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του όσον αφορά στο καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης.
2.5 Στην περίπτωση που υποβληθούν «ταυτόχρονες» μεταβιβάσεις, δηλαδή αποδέκτης δικαιωμάτων μεταβιβάζει τα αποκτώντα δικαιώματα σε άλλον παραγωγό στο ίδιο έτος, θα πρέπει στην δεύτερη αίτηση μεταβίβασης να αναγράφονται στοιχεία που αφορούν στην πρώτη μεταβίβαση δικαιωμάτων (πχ. ΑΦΜ πρώτου μεταβιβαστή κτλ). Το σύνολο των εν λόγω αιτήσεων υποβάλλονται μόνο στην Κ.Υ. του ΟΠΕΚΕΠΕ στον ίδιο φάκελο.
2.6 Στην περίπτωση μεταβίβασης δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης (Δ.Ε.Ε.) μαζί με γη, η γη που μεταβιβάζεται πρέπει να αποτελείται από επιλέξιμα εκτάρια, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 34 του καν.73/2009.
2.7 Εάν μεταβιβαστεί το σύνολο των δικαιωμάτων (σύνολο εκμετάλλευσης) από γεωργό σε γεωργό, ο διάδοχος αποκτά όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του μεταβιβάζοντος που απορρέουν από την έννομη σχέση του μεταβιβάζοντος και της αρμόδιας αρχής, την οποία δημιουργεί η αίτηση ενίσχυσης.
2.8 Προκειμένου η μεταβίβαση να ληφθεί υπόψη στις ενισχύσεις του τρέχοντος έτους η αίτηση θα πρέπει να είναι εμπρόθεσμη, δηλαδή να έχει υποβληθεί μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που αναφέρεται στην παράγραφο 1.3. Η ημερομηνία ελέγχεται σύμφωνα με την σφραγίδα του ταχυδρομείου, ή την ημερομηνία καταχώρισης στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην περίπτωση ιδιόχειρης υποβολής.
2.9 Πλην περιπτώσεων ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων, οποιαδήποτε επιστολή φέρει ημερομηνία αποστολής μεταγενέστερη της ανωτέρω ημερομηνίας δεν δύναται να παράγει αποτελέσματα για τις πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης τρέχοντος έτους (εκπρόθεσμη αίτηση), αλλά εξετάζεται για το επόμενο έτος ενιαίας ενίσχυσης, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εμπροθέσμων αιτήσεων.
2.10 Η εμπρόθεσμη αίτηση μεταβίβασης λαμβάνεται υπόψη και η μεταβίβαση ισχύει για το τρέχον έτος ενίσχυσης μόνον εφόσον εγκριθεί κατά τα δυο στάδια ελέγχου:
α) του οπτικού διοικητικού ελέγχου των υποβληθέντων δικαιολογητικών και
β) του διασταυρωτικού μηχανογραφικού ελέγχου που πραγματοποιείται μέσω του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ
2.11 Εάν ο γεωργός έχει μεταβιβάσει δικαιώματα ενίσχυσης χωρίς να τηρούνται οι διατάξεις της παρούσας, η μεταβίβαση θεωρείται άκυρη. Εάν στην παραπάνω περίπτωση, οι ενισχύσεις έχουν ήδη καταβληθεί, τα σχετικά ποσά θεωρούνται αχρεωστήτως καταβληθέντα και ανακτώνται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες εθνικές και κοινοτικές διατάξεις.
2.12 Ειδικά, για μεταβίβαση των πρόσθετων δικαιωμάτων ενίσχυσης, που χορηγήθηκαν ως ειδική στήριξη με βάση το άρθρο 68 του ΕΚ 73/2009, που συνοδεύονται από τη μεταβίβαση ισοδύναμου αριθμού εκταρίων, τα αντίστοιχα αγροτεμάχια που δηλώνονται θα πρέπει να βρίσκονται αποκλειστικά σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όπως προβλέπεται στο άρθρο 13 της υπ΄ αριθ. 262345 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 323/2010).


1. Προθεσμία και διαδικασία υποβολής αίτησης μεταβίβασης Δ.Ε.Ε.


1.1 Η αίτηση υποβάλλεται ιδιοχείρως ή με συστημένη επιστολή στην κεντρική υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην ταχυδρομική διεύθυνση, Δομοκού 5, 10445 Αθήνα, για την αρμόδια Διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ, για τις κατηγορίες μεταβίβασης ΔΕΕ λόγω
– πώλησης δικαιωμάτων μαζί με γη (Υπόδειγμα 1)
– πώλησης ειδικών δικαιωμάτων (Υπόδειγμα 3)
– πώλησης του συνόλου της εκμετάλλευσης (σύνολο γης και δικαιωμάτων) (Υπόδειγμα 4)
– κληρονομιάς (Υπόδειγμα 5)
– ενοικίασης δικαιωμάτων μαζί με γη (Υπόδειγμα 6)
– αλλαγής προσωπικών στοιχείων δικαιούχου δικαιωμάτων (ΑΦΜ, επωνυμία, αλλαγή νομικού
καθεστώτος) (Υπόδειγμα 7)
– λήξης μίσθωσης δικαιωμάτων μαζί με γη (Υπόδειγμα 8)
– ταυτόχρονες αιτήσεις μεταβίβασης
1.2 Ειδικά, και μόνον για την κατηγορία μεταβίβασης δικαιωμάτων χωρίς γη (Υπόδειγμα 2), η αίτηση υποβάλλεται από τον μεταβιβαστή ιδιοχείρως ή με συστημένη επιστολή στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ.
1.3 Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης μεταβίβασης δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης (Δ.Ε.Ε.) για το έτος ενίσχυσης 2012, ορίζεται η Δευτέρα 2 Απριλίου 2012.
Στην περίπτωση για μεταβίβαση δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς για ημερομηνία θανάτου μεταβιβαστή μετά την 1η Ιανουαρίου 2012 και έως 15 Μαΐου 2012, κατά παρέκκλιση της ανωτέρω προθεσμίας, λόγω εξαιρετικών περιστάσεων, ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αίτησης μεταβίβασης δύναται να ληφθεί υπόψη η 15η Μαΐου 2012.
1.4 Η αίτηση μεταβίβασης δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης (Δ.Ε.Ε.) συμπληρώνεται και υποβάλλεται συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως αυτά αναφέρονται κατωτέρω, από τον μεταβιβάζοντα ή από τον κληρονόμο των δικαιωμάτων.
Από τις αρχές Μαρτίου 2012 οι αιτήσεις υποχρεωτικά καταχωρίζονται στην σχετική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ, οριστικοποιούνται και αφού εκτυπωθούν, υπογράφονται από τους αντισυμβαλλομένους, θεωρούνται για το γνήσιο της υπογραφής για καθένα χωριστά, και πλήρως συμπληρωμένες αποστέλλονται με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά ανάλογα με την κατηγορία μεταβίβασης στην αντίστοιχη ταχυδρομική διεύθυνση όπως αυτή περιγράφεται στις παραγράφους 1.1 και 1.2.
Επισημαίνεται ότι, από όταν τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή καταχώρισης των αιτήσεων μεταβίβασης στον ΟΠΕΚΕΠΕ αιτήσεις που παραλαμβάνονται χωρίς να έχει προηγηθεί καταχώριση θα απορρίπτονται.
1.6 Οι σχετικές εθνικές αποφάσεις καθώς και τα ισχύοντα υποδείγματα της αίτησης είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων στα κατά τόπους γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στις ΕΑΣ, ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.opekepe.gr .
1.7 Ο αρμόδιος φορέας (για το υπόδειγμα 2 αρμόδιοι φορείς είναι οι Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ ενώ για τα υπόλοιπα υποδείγματα είναι η κεντρική υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ) καταχωρίζει ηλεκτρονικά την αίτηση μεταβίβασης, για τις περιπτώσεις μεταβίβασης που δεν έχουν καταχωρισθεί από τους ίδιους τους αιτούντες στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ και εξετάζει τον φάκελο με τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά τεκμηρίωσης που προσκόμισε από την πλευρά του ο ενδιαφερόμενος σύμφωνα με σχετικές οδηγίες καταχώρισης και ελέγχου που εκδίδει η αρμόδια Διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
1.8 Η ορθή συμπλήρωση των εντύπων και η έγκαιρη υποβολή τους στον ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι αποκλειστική ευθύνη του αιτούντα.
1.9 Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δύναται να απαιτήσει από τους ενδιαφερομένους την προσκόμιση επιπλέον στοιχείων ή να αναζητήσει όσα διαθέσιμα στοιχεία υπάρχουν σε άλλους δημόσιους φορείς και υπηρεσίες και αυτοί υποχρεούνται να τα διαθέτουν στον Οργανισμό άμεσα.
1.10 Στην περίπτωση που από την ανωτέρω διαδικασία ελέγχου απαιτηθεί η προσκόμιση περαιτέρω δικαιολογητικών ή η αίτηση απορριφθεί, ενημερώνεται ο αιτών με σχετική επιστολή.
1.11 Στην περίπτωση που μετά την ενημέρωση του ενδιαφερόμενου δεν υποβληθούν καθόλου τα απαιτούμενα παραστατικά μετά την παρέλευση ενός μηνός ή υποβληθούν πάλι λανθασμένα η αίτηση απορρίπτεται και ενημερώνεται τότε ο αιτών με σχετική επιστολή. Η απόρριψη της αίτησης θεωρείται οριστική και δεν εξετάζονται περαιτέρω δικαιολογητικά που υποβάλλονται μετά την γνωστοποίηση της απόρριψης στον μεταβιβαστή και τον αποκτώντα.
1.12 Ειδικά για τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων, είναι δυνατή η αποδοχή αιτήσεων μεταβίβασης, συνοδευόμενη με τις σχετικές κατά περίπτωση αποδείξεις στοιχειοθέτησης τους, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία τροποποίησης της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης, ήτοι την 9 Ιουνίου. Οι εν λόγω αιτήσεις υποβάλλονται στην κεντρική υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ και εξετάζονται από την αρμόδια υπηρεσία.
1.13 Ακυρώσεις αιτήσεων που έχουν ήδη παραληφθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, γίνονται αποδεκτές εφόσον υποβληθούν ή αποσταλούν με συστημένη επιστολή στον ΟΠΕΚΕΠΕ (Περιφερειακές Διευθύνσεις ή Κεντρική Υπηρεσία ανάλογα που έχει υποβληθεί η αρχική αίτηση) μέχρι την καταληκτική ημερομηνία τροποποίησης της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης, ήτοι την 9 Ιουνίου. Οι αιτήσεις αυτές θα πρέπει να φέρουν υπογραφές του μεταβιβάζοντα και του αποδέκτη και αντίστοιχη θεώρηση του γνησίου της κάθε υπογραφής.

2. Προϋποθέσεις μεταβίβασης Δ.Ε.Ε.
2.1 Τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης (Δ.Ε.Ε.) δύνανται να μεταβιβάζονται μόνο σε άλλο γεωργό εγκατεστημένο στην ελληνική επικράτεια, εκτός των περιπτώσεων κληρονομιάς. Στην περίπτωση αποδέκτη πολίτη κράτους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτείται να υποβάλλονται στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο ενδιαφερόμενος είναι μόνιμα και νόμιμα εγκατεστημένος στην ελληνική επικράτεια.
2.2 Τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης είναι δυνατόν να μεταβιβάζονται με πώληση ή με οποιαδήποτε άλλη οριστική μεταβίβαση, συνοδευόμενα ή μη από γη. Αντίθετα, η ενοικίαση, επιτρέπεται μόνον εάν συνοδεύεται και από την ενοικίαση τουλάχιστον ισοδύναμου αριθμού επιλέξιμων εκταρίων.
2.3 Σε περίπτωση μίσθωσης τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης (Δ.Ε.Ε) και η έκταση μισθώνονται για την ίδια χρονική περίοδο. Τα αγροτεμάχια που μισθώνονται θα πρέπει να εμφανίζονται ως επιλέξιμα στο Ο.Π.Σ στο τελευταίο έτος ενεργοποίησης του μεταβιβαστή, ήτοι 2010 ή 2011.
2.4 Ο μεταβιβάζων / εκμισθωτής πρέπει να είναι δικαιούχος ενιαίας ενίσχυσης και να έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του όσον αφορά στο καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης.
2.5 Στην περίπτωση που υποβληθούν «ταυτόχρονες» μεταβιβάσεις, δηλαδή αποδέκτης δικαιωμάτων μεταβιβάζει τα αποκτώντα δικαιώματα σε άλλον παραγωγό στο ίδιο έτος, θα πρέπει στην δεύτερη αίτηση μεταβίβασης να αναγράφονται στοιχεία που αφορούν στην πρώτη μεταβίβαση δικαιωμάτων (πχ. ΑΦΜ πρώτου μεταβιβαστή κτλ). Το σύνολο των εν λόγω αιτήσεων υποβάλλονται μόνο στην Κ.Υ. του ΟΠΕΚΕΠΕ στον ίδιο φάκελο..
2.6 Στην περίπτωση μεταβίβασης δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης (Δ.Ε.Ε.) μαζί με γη, η γη που μεταβιβάζεται πρέπει να αποτελείται από επιλέξιμα εκτάρια, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 34 του καν.73/2009.
2.7 Εάν μεταβιβαστεί το σύνολο των δικαιωμάτων (σύνολο εκμετάλλευσης) από γεωργό σε γεωργό, ο διάδοχος αποκτά όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του μεταβιβάζοντος που απορρέουν από την έννομη σχέση του μεταβιβάζοντος και της αρμόδιας αρχής, την οποία δημιουργεί η αίτηση ενίσχυσης.
2.8 Προκειμένου η μεταβίβαση να ληφθεί υπόψη στις ενισχύσεις του τρέχοντος έτους η αίτηση θα πρέπει να είναι εμπρόθεσμη, δηλαδή να έχει υποβληθεί μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που αναφέρεται στην καταχώρισης στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην περίπτωση ιδιόχειρης υποβολής.
2.9 Πλην περιπτώσεων ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων, οποιαδήποτε επιστολή φέρει ημερομηνία αποστολής μεταγενέστερη της ανωτέρω ημερομηνίας δεν δύναται να παράγει αποτελέσματα για τις πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης τρέχοντος έτους (εκπρόθεσμη αίτηση), αλλά εξετάζεται για το επόμενο έτος ενιαίας ενίσχυσης, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εμπροθέσμων αιτήσεων.
2.10 Η εμπρόθεσμη αίτηση μεταβίβασης λαμβάνεται υπόψη και η μεταβίβαση ισχύει για το τρέχον έτος ενίσχυσης μόνον εφόσον εγκριθεί κατά τα δυο στάδια ελέγχου:
α) του οπτικού διοικητικού ελέγχου των υποβληθέντων δικαιολογητικών και
β) του διασταυρωτικού μηχανογραφικού ελέγχου που πραγματοποιείται μέσω του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ
2.11 Εάν ο γεωργός έχει μεταβιβάσει δικαιώματα ενίσχυσης χωρίς να τηρούνται οι διατάξεις της παρούσας, η μεταβίβαση θεωρείται άκυρη. Εάν στην παραπάνω περίπτωση, οι ενισχύσεις έχουν ήδη καταβληθεί, τα σχετικά ποσά θεωρούνται αχρεωστήτως καταβληθέντα και ανακτώνται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες εθνικές και κοινοτικές διατάξεις.
2.12 Ειδικά, για μεταβίβαση των πρόσθετων δικαιωμάτων ενίσχυσης, που χορηγήθηκαν ως ειδική στήριξη με βάση το άρθρο 68 του ΕΚ 73/2009, που συνοδεύονται από τη μεταβίβαση ισοδύναμου αριθμού εκταρίων, τα αντίστοιχα αγροτεμάχια που δηλώνονται θα πρέπει να βρίσκονται αποκλειστικά σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όπως προβλέπεται στο άρθρο 13 της υπ΄ αριθ. 262345 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 323/2010).
agronews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *