Υποχρεωτική γίνεται από τον Ιανουάριο του 2015 η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη ενός μέρους των ενεργειακών αναγκών νέων κτιρίων ή κτιρίων στα οποία γίνεται σημαντική ανακαίνιση.
Τα παραπάνω προβλέπει νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, μέσω του οποίου θα εναρμονιστούν κοινοτικές οδηγίες. Οι λεπτομέρειες για την υλοποίηση της υποχρέωσης αυτής θα προβλέπονται σε…
υπουργική απόφαση, η οποία θα πρέπει να εκδοθεί μέχρι τότε. Θα περιλαμβάνει δε, εκτός από τις γνωστές και διαδεδομένες τεχνολογίες των αιολικών, φωτοβολταϊκών κ.λπ., συστήματα τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης που παράγονται με χρήση σε σημαντικό ποσοστό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η ίδια απόφαση θα καθορίζει επίσης “τα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να ισχύουν στον κτιριοδομικό κανονισμό, έτσι ώστε να αυξηθεί το μερίδιο κάθε μορφής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στον οικοδομικό τομέα”.
Αυτό σημαίνει ότι το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να προχωρήσει στην τροποποίηση του Οικοδομικού Κανονισμού, ώστε να χαρακτηρίζονται αποδεκτά οικοδομικά στοιχεία και να ενσωματώνονται στο κτίριο φωτοβολταϊκά πάνελ κ.ά.
Με την απόφαση θα προσδιορίζονται επιπλέον οι προδιαγραφές των συστημάτων αυτών, ώστε να επιτρέπεται η χρήση τους “μόνο εφόσον επιτυγχάνουν σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και με βάση ενεργειακά και οικολογικά σήματα ή άλλα κατάλληλα πιστοποιητικά ή πρότυπα που έχουν θεσπιστεί σε εθνικό ή κοινοτικό επίπεδο”.
Η υποχρεωτική εφαρμογή των συστημάτων αυτών, όπως είναι φυσικό, δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης σε κλάδους δραστηριοτήτων που σήμερα φυτοζωούν, ιδίως εφόσον συνοδευτεί από τη θέσπιση κινήτρων τα οποία σαφώς προβλέπονται στην κοινοτική οδηγία και στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις επιμέρους τεχνολογίες:
*Για τη βιομάζα, το νομοσχέδιο επιβάλλει να προωθούνται τεχνολογίες που επιτυγχάνουναπόδοση μετατροπής τουλάχιστον 85% για οικιστικές και εμπορικές εφαρμογές και τουλάχιστον 70% για βιομηχανικές εφαρμογές.
*Στις αντλίες θερμότητας, θα προωθούνται συστήματα που πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις οικολογικής σήμανσης που θεσπίστηκαν με την απόφαση 2007/742/ΕΚ της Επιτροπής.
*Στην ηλιακή θερμική ενέργεια, θα προωθείται πιστοποιημένος εξοπλισμός και συστήματα που βασίζονται σε ευρωπαϊκά πρότυπα, εάν υφίστανται, συμπεριλαμβανομένων των οικολογικών σημάτων, των ενεργειακών σημάτων και άλλων τεχνικών συστημάτων αναφοράς που θεσπίζονται από ευρωπαϊκούς φορείς πιστοποίησης.
Τέλος, με κοινές αποφάσεις των υπουργών Ανάπτυξης και ΠΕΚΑ, θα καθορίζονται οι διαδικασίες ώστε καθεστώτα πιστοποίησης ή ισοδύναμα συστήματα χαρακτηρισμού να γίνουν ή να είναι διαθέσιμα στις 31 Δεκεμβρίου 2012 για τους εγκαταστάτες μικρής κλίμακας λεβήτων και θερμαστρών βιομάζας, ηλιακών φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών συστημάτων, γεωθερμικών συστημάτων μικρού βάθους και αντλιών θερμότητας.
euro2day
Αφήστε μια απάντηση