Ενθαρρυντικά στοιχεία που μπορούν να κάνουν τους αγρότες- εν μέσω μάλιστα κρίσης- να αισιοδοξούν για μια νέα διέξοδο, προκειμένου να εξασφαλίσουν εισόδημα, έρχονται στο φως για την καλλιέργεια της στέβιας. Ειδικά σε πρώην καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, οι παραγωγοί βλέπουν με αισιόδοξο «μάτι» το πολλά υποσχόμενο αυτό προϊόν, καθώς τα πειράματα είχαν άκρως θετικά αποτελέσματα. Έτσι, θεωρείται…
εξαιρετικά πιθανό να ανάψει «πράσινο» φως ώστε οι αγρότες να καλλιεργήσουν στέβια και να την αξιοποιήσουν εμπορικά, που είναι και το ζητούμενο.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο paseges.gr ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Πέτρος Λόλας, «περί τα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου το αργότερο, έπειτα από σχετική συνάντηση του Europa Stevia, του ευρωπαϊκού οργανισμού, που έχει συσταθεί για την καλλιέργεια του φυτού, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και στη χώρα μας, όσον αφορά την καλλιέργεια στέβιας».
Δηλαδή αν θα ξεκινήσουν οι έλληνες αγρότες με την καθοδήγηση των θεσμικών τους φορέων, των συνεταιριστικών τους οργανώσεων, να καλλιεργούν στέβια ούτως ώστε μετέπειτα να την εμπορευτούν.
Για να γίνει βέβαια αυτό απαιτείται η δημιουργία καταρχήν και η λειτουργία μετέπειτα εργοστασίου επεξεργασίας του φυτού, το οποίο, αν και εφόσον δημιουργηθεί στην Ελλάδα, θα είναι το πρώτο πανευρωπαϊκά.
Σ’ αυτή την περίπτωση, οι αγρότες θα έχουν βρει μια νέα διέξοδο εναλλακτικού εισοδήματος και θα πωλούν το προϊόν που παράγουν με τη μέθοδο της συμβολαικής γεωργίας.
paseges
Αφήστε μια απάντηση