ΤΟΠΙΚΑ posted by

ΑΠΛΕΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΑΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΣΗ

Με τον όρο υπόταση εννοούμε ουσιαστικά τη χαμηλή αρτηριακή πίεση του αίματος. Τα συμπτώματα της αν και ποικίλουν σε ένταση από άνθρωπο σε άνθρωπο εντούτοις είναι σταθερά. Έτσι μπορεί να εκδηλώνεται ζάλη, ταχυκαρδία, κρύα άκρα, εφίδρωση, θολή όραση ή και ακόμη και λιποθυμία. Βέβαια υπάρχουν και οργανισμοί που δεν επηρεάζονται από την χαμηλή πίεση και συνεχίζουν κανονικά βιώνοντας μια…
κατάσταση που για αυτούς είναι φυσιολογική.

Υπόταση μπορούμε να πάθουμε από διάφορους λόγους και αιτίες, και στη συνέχεια να οδηγηθούμε στη ζάλη.
– Η απώλεια αίματος έντονη αιμορραγία μπορεί να μειώσει και την πίεση και να πάθουμε υπόταση. Αυτό αντιμετωπίζεται εύκολα από τον οργανισμό.
– Η αφυδάτωση αλλά και η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο (ειδικά στην παραλία). Όταν ο οργανισμός χάνει υγρά μειώνεται ο όγκος του αίματος και πρέπει να τα αντικαταστήσει. Η έκθεση στο ήλιο για πολύ ώρα, από την άλλη μπορεί να μας οδηγήσει μέχρι και στη λιποθυμία.
– Όταν πεινάμε και έχει μεσολαβήσει αρκετή ώρα από το προηγούμενο μας γεύμα, ο οργανισμός αντιδρά, μειώνεται πάλι ο όγκος του αίματος και πάλι μπορεί να ζαλιστούμε.
Βέβαια υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις στις οποίες η χαμηλή πίεση οφείλεται σε παθολογικές καταστάσεις που χρειάζονται άμεσα εξέταση από ιατρούς και θεραπεία (πχ καρδιά, ενδοκρινολογικές ανωμαλίες κ.α)
Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε σε περίπτωση που τα αίτια δεν είναι παθολογικά;
– Από τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν το Αλάτι. Βάλτε λοιπόν και εσείς λίγο παραπάνω αλάτι. Το άλας ανεβάζει την πίεση, αφού κατακρατά τα υγρά. Αποτέλεσμα αυτού είναι να αυξάνεται ο όγκος του αίματος στα αγγεία και στις αρτηρίες.
– Ο καφές, ο οποίος εάν μάλιστα συνδυάζεται με ένα “βασιλικό” ή έστω απλά καλό πρωινό, μαζί με χυμό πορτοκαλιού, τότε βοηθάει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Επίσης δεν πρέπει γενικά να ξεχνάμε την διατροφή μας κατά τη διάρκεια της μέρας και θα πρέπει να τρώμε συχνά και μικρά γεύματα.
– Το νερό. Το νερό κάνει καλό παντού αλλά και στην υπόταση. Έτσι όταν καταναλώνουμε πολλά ποτήρια νερό (περισσότερα από 8) κατά τη διάρκεια της μέρας αυξάνουμε τον όγκο του αίματος στον οργανισμό άρα και την αρτηριακή μας πίεση. Το ίδιο ισχύει και με τους χυμούς.
– Άσκηση. Να αθλείστε. Η σωματική άσκηση είναι γεγονός ότι βοηθάει στην καλή υγεία του οργανισμού. Όταν έχουμε υπόταση, με την άθληση ενισχύεται η ροή του αίματος άρα έχουμε και σε αυτή την περίπτωση αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
– Φασκόμηλο!! Να πίνεται φασκόμηλο είναι ένα βότανο που βοηθάει στην χαμηλή πίεση.
– Θυμάρι, βοηθά και τονώνει τον οργανισμό και ενισχύει την καλή του λειτουργία.
Σε κάθε περίπτωση όταν πρόκειται για βότανα και μαντζούνια θα πρέπει να τα παίρνουμε όχι από μόνοι μας αλλά υπό την αιγίδα κάποιου ειδικού.

iatropedia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *