ΤΟΠΙΚΑ posted by

ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΤΙΜΑ ΤΟΝ Θ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ

Τα τελευταία χρόνια το φεστιβάλ Βερολίνου – το μόνο στο οποίο δεν βραβεύθηκε ποτέ ο Θόδωρος Αγγελόπουλος – είχε συνδεθεί στενά με την καριέρα και το έργο του. Η προτελευταία ολοκληρωμένη ταινία του Αγγελόπουλου, το «Τριλογία: Το λιβάδι που δακρύζει», προβλήθηκε εντός διαγωνισμού στη διοργάνωση του 2004 (τη χρονιά που με τη Χρυσή Αρκτο τιμήθηκε το «Μαζί/ Ποτέ» του Φατίχ Ακίν), ενώ πριν από τρία χρόνια, στη διοργάνωση του 2009, η τελευταία ολοκληρωμένη ταινία…
του σκηνοθέτη, «Η σκόνη του χρόνου», παίχτηκε στην Μπερλινάλε εκτός συναγωνισμού. 
Ο πρόσφατος θάνατος του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη, την Τρίτη 24 Ιανουαρίου, θα ήταν αδύνατον να μείνει ασχολίαστος από το εφετινό φεστιβάλ Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 9 ως την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου. Μια ειδική προβολή της ταινίας «Τριλογία: Το λιβάδι που δακρύζει» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου στις 9 μ.μ. στην αίθουσα CinemaxX 9 της πλατείας Ποτσντάμερ.
Το «Λιβάδι που δακρύζει» ήταν η εναρκτήρια ταινία ενός τριπτύχου μέσω του οποίου ο Αγγελόπουλος διέτρεχε ένα μεγάλο μέρος της Ιστορίας του 20ού αιώνα. Η ιστορία της ταινίας αρχίζει στην Οδησσό το 1919, με την εισβολή του Κόκκινου Στρατού και την έξοδο των Ελλήνων και άλλων ξένων. Εκεί ένα αγόρι πέντε χρόνων του οποίου οι γονείς έχουν χαθεί, σώζει ένα μικρότερο κορίτσι. Μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη και μετά από καραντίνα στο λιμάνι της πόλης, οι πρόσφυγες πηγαίνουν ανατολικά και ως γη τους ορίζεται μια περιοχή που αρχίζει από μια αρχαία κολόνα και καταλήγει στο ποτάμι (το χωριό που ο σκηνοθέτης χτίζει στην λίμνη Κερκίνη). Οι πρόσφυγες γίνονται αγρότες και κτηνοτρόφοι, διατηρώντας στοιχεία της αστικής καταγωγής τους. Η Αλεξάνδρα Αϊδίνηκαι ο Νίκος Πουρσανίδης πρωταγωνιστούν ενώ οι Εύα Κοταμανίδου, Βασίλης Κολοβός και Γιώργος Αρμένης κρατούν χαρακτηριστικούς ρόλους.
Ο Πέτρος Μάρκαρης, στενός συνεργάτης του Θόδωρου Αγγελόπουλου σε αρκετές ταινίες, αναμένεται να δώσει το «παρών» στην προβολή στην οποία θα παρευρίσκεται η κυρία Φοίβη Οικονομοπούλου, χήρα του σκηνοθέτη και παραγωγός πολλών ταινιών του.
Θυμίζουμε ότι τόσο το «Τοπίο στην ομίχλη» όσο και οι «Μέρες του ’36» έχουν προβληθεί στο ίδιο φεστιβάλ.
tovima.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *