ΤΟΠΙΚΑ posted by

ΑΓΡΟΤΙΚΟ: ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΧΕΡΙΑ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ JOHN DEERE KAI CLAAS

Μεγάλες ανακατατάξεις προμηνύει για τον κλάδο των αγροτικών μηχανημάτων στην ελληνική αγορά η αλλαγή αντιπροσώπευσης μεγάλων ομίλων όπως είναι οι αντιπροσωπείες της John Deere και της Claas.
Σύμφωνα με ενδελεχές ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η συμφωνία για την ανάληψη της αντιπροσώπευσης της JD στην Ελλάδα, που ως σήμερα κατείχε…
ο όμιλος Παντελεμονίτη (ΕΜΙΚΟ), από τον όμιλο Μποζαντζίδη (Agroline ABEE). Την ίδια στιγμή, κι εδώ είναι ίσως το σημαντικότερο, ο όμιλος Μποζαντζίδη εγκαταλείπει την αντιπροσώπευση της Claas, με την τελευταία να αναζητά νέο εκπρόσωπο, δουλειά για την οποία ήδη εκφράζουν ενδιαφέρον σημαντικοί παράγοντες. Και ενώ το πρώτο, δηλαδή η αλλαγή αντιπροσώπευσης της JD, αποτελούσε θέμα διαπραγματεύσεων και συζητήσεων μεταξύ των συντελεστών του χώρου εδώ και καιρό, το θέμα της διακοπής της συνεργασίας Agroline-Claas ήταν κεραυνός εν αιθρία που τάραξε τα… λιμνάζοντα τον τελευταίο καιρό ύδατα στο χώρο εισαγωγέων.
Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν με άλλους να κάνουν λόγο για παράπονα των Γερμανών της Claas από τον Μποζαντζίδη μετά την επέκταση του ομίλου και σε άλλες δραστηριότητες π.χ. φωτοβολταϊκά, ενώ αρκετοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για οικειοθελή αποχώρηση του Έλληνα αντιπροσώπου και επιλογή του να συνεργαστεί με έναν ακόμη μεγαλύτερο παγκόσμιο παίχτη, όπως η JD. Μάλιστα από το περιβάλλον Μποζαντζίδη υποστηρίζεται πως ο επικεφαλής του γκρουπ είχε χρόνια στα πλάνα του τη συνεργασία με την JD και απλά τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες για την υλοποίηση αυτής της συνεργασίας.
Είναι βέβαια πιθανό η αλήθεια να είναι κάπου στη μέση και το διαζύγιο με την Claas να ήρθε ως αποτέλεσμα της απόφασης Μποζαντζίδη να συνεργαστεί με την JD, καθώς, όπως λένε, οι Γερμανοί είναι κάθετοι στη «γραμμή» απαγόρευσης των αντιπροσώπων τους να εκπροσωπούν άλλο κατασκευαστή του χώρου, πολλώ δε μάλλον έναν εκ των κυρίων ανταγωνιστών παγκοσμίως.
Υπάρχει βέβαια ένα ακόμα σενάριο που μιλάει για «βελούδινο» διαζύγιο και για δυνατότητα της πλευράς Μποζαντζίδη να επηρεάσει τον επιχειρηματικό φορέα που θα αναλάβει σύντομα και χωρίς κραδασμούς την αντιπροσώπευση της Claas στην Ελλάδα.
Σ’ αυτή την περίπτωση οι πληροφορίες κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο να αναλάβει την Claas η εταιρεία του Γιάννη Χίγκα, που, όπως λένε, διατηρεί καλές σχέσεις με τον Μποζαντζίδη και οικονομική επιφάνεια για να αναλάβει τις τύχες ενός τέτοιου ομίλου. Μέσα στο παιχνίδι της διεκδίκησης της Claas είναι απ’ ό,τι λέγεται και η εταιρεία των αδελφών Αντωνάκη που αντιπροσωπεύει με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα τα επίσης γερμανικά μηχανήματα της Amazone.
agronews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *