Tης Γιάννας Παρασχοπούλου
Πώς να αφαιρείτε το κερί που έχει στάξει στο χαλί ή στο τραπεζομάντιλο.
Θα χρειαστείτε ένα σίδερο και ένα στυπόχαρτο. Τοποθετήστε το στυπόχαρτο πάνω στην επιφάνεια που έχει χυθεί το κερί και σιδερώστε στην περιοχή. Επιμείνετε μέχρι να φύγει ο λεκές, αλλά προσοχή να μην αλλοιωθεί η…
Πώς να αφαιρείτε τσίχλες από τα υφάσματά σας.
Τοποθετήστε παγάκια σε μία πλαστική σακούλα και ξύστε απαλά το ύφασμα πάνω στο οποίο έχει κολλήσει η τσίχλα.
Πώς να αφαιρείτε τη σκουριά.
Τρίψτε το ύφασμα με λεμόνι, πασπαλίστε με λίγο αλάτι, και αφήστε το για μία ώρα. Μετά ξεβγάλτε το, και πλύνετε το όπως συνηθίζετε! Εναλλακτικά, αφήστε το για λίγη ώρα μέσα σε μείγμα νερού με γλυκερίνη.
Πώς να αφαιρείτε λεκέδες από καφέ
Ρίξτε μία μικρή ποσότητα γλυκερίνης πάνω στο λεκέ, αφήστε το για λίγο, και μετά ξεβγάλτε το. Μετά, πλύνετε το όπως συνηθίζετε.
Πώς να αφαιρέσετε κέτσαπ από τη μοκέτα ή το χαλί σας.
Αφαιρέστε προσεκτικά την περισσότερη ποσότητα της σάλτσας, και μετά τρίψτε με ένα πανάκι νωπό από γλυκερίνη, πάνω στο λεκέ. Μετά τρίψτε με ένα σφουγγάρι που έχετε μουσκέψει σε ζεστό νερό, προσέχοντας να μην βρέξετε πολύ την περιοχή της μοκέτας που δεν έχει λεκέ.
Ξεχάσατε για λίγο το σίδερο πάνω στο ρούχο;
Το κιτρίνισμα θα φύγει αν το τρίψετε ελαφρά με ένα πανάκι βουτηγμένο στο οξυζενέ.
Το ασετόν μπορεί να βγάλει λεκέδες λαδομπογιάς από πλακάκια ή μάρμαρα. Προσέξτε όμως να ξεβγάλετε αμέσως μετά το σημείο με αρκετό νερό.
Ένα μπουκάλι αμμωνία είναι απαραίτητο. Αμμωνία αραιωμένη σε αρκετό νερό καθαρίζει λεκέδες από ιδρώτα στα ρούχα καθώς και λεκέδες σε καστόρινα παπούτσια. Ένα μείγμα από αλεύρι και αμμωνία μπορεί να καθαρίσει τις ταπετσαρίες τοίχου. Αφήστε για μια ώρα σε χλιαρό νερό με λίγη αμμωνία τις βρώμικες βούρτσες και τσατσάρες, θα καθαρίσουν χωρίς κόπο.
Οι λεκέδες από καφέ σε συνθετικά υφάσματα, μπορούν να καθαριστούν με το εξής μείγμα: μια κουταλιά της σούπας οινόπνευμα σε πέντε κουταλιές νερό. Έπειτα, ξεπλύνετε το με νερό στο οποίο θα έχετε προσθέσει αμμωνία.
Λίγο αλατόνερο μπορεί να σας βοηθήσει να αφαιρέσετε έναν λεκέ που έγινε από κακάο σε κάποιο χρωματιστό ύφασμα.
Για να αφαιρέσετε λεκέ από μακιγιάζ, π. χ. κραγιόν η μεικάπ, τρίψτε τον απαλά με υγρό απορρυπαντικό, πλύνετε το ύφασμα αμέσως στη μέγιστη θερμοκρασία που επιτρέπει η ετικέτα του ρούχου. Αν ο λεκές παραμένει τοποθετήστε τη λεκιασμένη περιοχή μέσα σε υδατικό διάλυμα αμμωνίας για 3-5 λεπτά και αμέσως μετά πλύνετε με υγρό απορρυπαντικό.
Κάποιος έγραψε στο χαλί με μελάνι. Χρησιμοποιήστε καθαρό οινόπνευμα και τρίψετε με απορροφητικό πανί. Αν όμως ο λεκές επιμένει, απευθυνθείτε σε ταπητοκαθαριστήριο.
Για να αφαιρέσετε τη μυρωδιά της χλωρίνης από τα ρούχα βάλτε στο τελευταίο ξέβγαλμα μια κουταλιά οξυζενέ για κάθε λίτρο νερού.
Λεκέδες από Στυλό διαρκείας. Σε ένα ύφασμα το οποίο σίγουρα δεν ξεβάφει, τρίψτε τον λεκέ με οινόπνευμα. Εάν το ύφασμα είναι ευαίσθητο, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε ένα βαμβάκι με οινόπνευμα.
Λεκέδες από Ρετσίνι. Εάν το ύφασμα είναι ευαίσθητο, δοκιμάστε να τρίψετε τον λεκέ με οινόπνευμα, ή με αιθέρα. Εάν το ύφασμα είναι ανθεκτικό και δεν υπάρχει κίνδυνος για τα χρώματα, τρίψετε τον λεκέ με βενζίνη και μετά πλύνετε το ρούχο.
Ένας λεκές από κρόκο αυγού, σε βαμβακερό ύφασμα, καθαρίζει με οξυζενέ. Στα πιο ευαίσθητα υφάσματα, δοκιμάστε κρύο νερό με λίγη αμμωνία, ή νερό.
Λεκέδες από Αίμα. Σε άσπρο βαμβακερό ύφασμα, χρησιμοποιήστε άφθονο νερό με οξυζενέ. Πλύνετέ το και μετά ξεβγάλετέ το σε νερό, το οποίο περιέχει λίγη χλωρίνη. Εάν το ύφασμα είναι χρωματιστό, ή μάλλινο, λιώστε μία ασπιρίνη σε κρύο νερό και ρίξτε το επάνω στον λεκέ. Αφήστε το να ξεραθεί και μετά τρίψτε το με σαπούνι.
Προστατέψτε τα ρούχα σας από το σκώρο, ιδίως τα μάλλινα και τα μεταξωτά, καθαρίζοντάς τα. Ο σκώρος «λατρεύει» τα ρούχα που είναι σκονισμένα και έχουν επάνω τους λιπαρούς λεκέδες.
Μην τοποθετείτε ναφθαλίνες και άλλα παρεμφερή προϊόντα κοντά στα ρούχα που φυλάσσονται για την επόμενη σεζόν. Μπορούν να προκαλέσουν ιδίως στα ανοιχτά χρώματα κίτρινους λεκέδες οι οποίοι γίνονται ανεξίτηλοι.
Στην αλλαγή της σεζόν ελέγχετε με προσοχή ποια ρούχα έχετε φορέσει. Μην τα φυλάσσετε ποτέ ακαθάριστα, ακόμα και αν τα έχετε φορέσει έστω και μία φορά!
Κρέμες, αποσμητικά, αρώματα, ιδρώτας και λιπαρότητα του δέρματος, είναι αιτίες που μπορούν να μην προκαλέσουν στην αρχή ορατούς λεκέδες. Με την πάροδο όμως του χρόνου, οι ίνες των υφασμάτων και ιδιαίτερα των λινών, μεταξωτών και μάλλινων, μπορούν να υποστούν οξειδώσεις. Αυτή η διαδικασία, κάνει ένα λεκέ που στην αρχή ήταν μικρός και ανεπαίσθητος, να εξαπλωθεί και το σημαντικότερο να σταθεροποιηθεί στην ίνα του υφάσματος σε τέτοιο βαθμό, που να είναι αδύνατο κάποιες φορές να εξαλειφθεί πλήρως με το καθάρισμα.
Πώς να αφαιρείτε λεκέδες από κόκκινο κρασί
Ακόμη και αν έχει περάσει μία εβδομάδα από τότε που δημιουργήθηκε ο λεκές, μπορείτε ακόμα να τον καταπολεμήσετε! Πώς; Απλά βάλτε το ύφασμα μέσα σε ένα ποτήρι με σόδα. Μετά θα δείχνει σαν καινούργιο!
trikala-imathias.blogspot.com
Αφήστε μια απάντηση